“Ministru ima tko da piše”

Izgleda da je pojava nove ekipe u Ministarstvi znanosti, obrazovanja i sporta te njihove objave u medijima imala sinergijski učinak s činjenicom da su u toku praznici, kad nastavnici imaju nešto više vremena za stvari za koje inače nemaju, tako da je u proteklih tjedan dana naš forum gotovo eksplodirao od brojnih rasprava, ideja i akcija. Ovoliko prometa nije bilo nikad, a iz svega toga iznikle su i neke inicijative koje su izašle daleko izvan svojih početnih okvira.

Tako je su u tjedan dana “forumaši” poslali već četiri službena pisma nadležnima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta s prijedlozima, idejama i opisima činjeničnog stanja, a neka od pisama gotovo da su ih pretvorila u medijske zvijezde (koliko je to već moguće u okvirima društva ne previše zainteresiranog za obrazovanje).

Tako se Ministarstvu prva obrazila Antonija Horvatek, nastavnica matematike, i to s dva pisma: u prvom se osvrnula na goruće probleme u školstvu, s naglaskom na gubitak discipline u hrvatskim školama i na to da se najveća pažnja poklanja onim učenicima koji razaraju nastavni proces, a najmanja onima koji rade svoj posao, a u drugom na probleme u nastavi matematike i posljedice na znanje učenika koje to stvara. Prvo je pismo do sada najdalje izašlo u javnost – objavljeno je u nekoliko dnevnih novina, a u Dnevniku Nove TV pojavila se i kratka reportaža o njemu i autorici.

Preostala dva autora držala su se samo konkretnih stručnih pitanja. Tako je Renata Prskalo, magistra hrvatskog jezika i književnosti, progovorila o problemu izjednačavanja pri zapošljavanju stručnih nastavnika i “pojačanih učitelja” koji su tokom školovanja imali čak i do pet puta manje stručnih kolegija za predmet koji predaju.

Treće pismo vezano je za najavu ukidanja zaključivanja ocjena na polugodištu i poslao ga je Dalibor Perković, što je naknadno izazvalo najburniju raspravu u povijesti foruma, jer stavovi po ovom pitanju nisu jedinstveni.

Sljedeći tjedan planira se slanje još pisama, a moglo bi doći i do nekih sastanaka, no o tome naknadno. Sve u svemu, iza nas je vrlo plodan tjedan koji će, međutim, biti važan samo ako se pokaže da je bio početak nečeg većeg i konkretnijeg, ali ne ako se pokaže da je bio sam sebi svrha.

2 Comments

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!