Upletite se u Mrežu UNO

Udruga “Nastavnici organizirano” (alternativno: “Učitelji i nastavnici organizirano” – UNO) objavljuje osnivanje Mreže u svrhu povezivanja, prikupljanja i usaglašavanja ideja i mišljenja te usaglašavanja i koordiniranja eventualnih akcija s ciljem spašavanja ostataka obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

Pozivano sve kolege koji se slažu s našim ciljevima (koji su dosad već nebrojeno puta proklamirani), da nam se jave.

Kako bi se uspostavila mreža, pozivamo kolege koji su zainteresirani za ulogu agenta/povjerenika/doušnika/dopisnika (titulu birate po želji) koju će preuzeti za svoju školu, to jest agenturu/podružnicu/filijalu/ispostavu/ćeliju (naziv birate po želji) Mreže UNO.

Prijava i sva ostala daljnja komunikacija ići će preko mail-adrese:

mreza (at) nastavnici (točka) org

Zadaci agenta/povjerenika/itd. bit će sljedeći:

1. Obavještavati lokalne kolege o aktivnostima Mreže tako što će na oglasnu ploču ili srodne odgovarajuće informacijske plohe na području škole postavljati tekstove, priopćenja ili biltene iz “centrale”.

2. Prikupljati konstruktivne ideje i prijave za aktivnosti od zainteresiranih u svojoj okolici.

3. Veza između “centrale” i “baze” u slučaju potrebe za direktnom akcijom (kao u slučaju akcije “Pravilnik protiv ocjenjivanja” ili peticije za reformu sustava pedagoških mjera)

4. Povremeno poslati izvještaj/informaciju o događanjima u školi koji bi mogli biti od interesa; format i opseg izvještaja/informacije po osobnoj procjeni i dogovoru

5. Mogućnost sudjelovanja u dvostranim oblicima komunikacije s “centralom” preko foruma ili mailing liste. Forum je anoniman i registracija je automatska, iako ćemo zahtijevati da se identificirate administratorima ukoliko želite pristupiti njegovom zatvorenom dijelu.

Pravo je svakog agenta/provokatora/povjerenika/itd. da sam sebi dodijeli dodatne zadatke bilo kog oblika, a u svrhu izvršavanja zadanih ciljeva Mreže. U tom slučaju, isti će najvjerojatnije dobiti moralnu i medijsku podršku “centrale” te imati dobre šanse da u istu bude kooptiran, htio on to ili ne.

5 komentara


  1. Pa što se dobija ukidanjem udruge, ako se mora osnovati niz novig ČELIJA. U konačnici i mreža ČELIJA mora imati pravnu osobnost pa je nejasno kako to pratiti.


    1. Pravna osobnost je potrebna isključivo zbog jedne stvari: transparentnog i provjerljivog financiranja. Također, lakše je dobiti neke materijalne stvari, tipa prostor za sastanke, kongrese i slično. Ako ništa od toga ne koristimo, onda nam pravna osobnost ne treba ni na kojoj razini. A financiranje se u protekle četiri godine svodilo na otplaćivanje troškova vođenja bankovnog računa koji moramo imati kako bismo mogli imati transparentne račune preko kojih vodimo troškove vođenja bankovnog računa.

      Ukratko, ćelije ne moraju imati pravnu osobnost.

Odgovori