Marija Lugarić: Ukinut ćemo zaključivanje ocjena na polugodištu

(Vjesnik) Ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu jedna je od prvih konkretnih promjena koja bi se trebala dogoditi školstvu. U tek započetom mandatu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović informiran je o apsurdnosti postojanja polugodišnjih ocjena.

One se, naime, zbog neujednačenosti trajanja dvaju polugodišta (prvo traje mnogo kraće) zaključuju »na vrat – na nos«, a pritom ne utječe na konačnu ocjenu na kraju školske godine. Osim što generira testomaniju i stres, polugodište i zaključivanje ocjena nepotrebno su opterećenje za nastavnike. Ukidanje nepotrebnog, ali već tradicionalnog administracijskog posla trebalo bi se dogoditi ubrzo, potvrđuje zamjenica ministra znanosti Marija Lugarić.

»Školski je sustav hipernormiran zbog čega želimo ići u smjeru da učiteljima i nastavnicima olakšamo rad. Do ljeta planiramo učiniti niz promjena u administraciji, u stvarima koje otežavaju rad učiteljima i nastavnicima, a koje nije problem ukloniti. Takve im administrativne barijere samo zagorčavaju rad i život, a u stvarnosti ne utječu na kvalitetu nastave. Figurativno, u školama nedostaje zraka«, kaže Lugarić.

Uz dugoročne promjene kurikuluma koje planiraju, u Ministarstvu najavljuju da će među prvim stvarima biti rješavanje manjih, no za školstvo jako važnih stvari. »Kroz kontakte s učiteljima i nastavnicima dobili smo razne prijedloge, a jedan od njih je i ukidanje zaključivanja ocjena na polugodištu. Skloni smo toj ideji i to je nešto o čemu ćemo vrlo brzo donijeti odluku, već u sljedećih nekoliko mjeseci«, najavljuje zamjenica ministra. »Naša je želja da do ljeta damo daha učiteljima upravo u takvim administrativnim stvarima«, dodaje.

Prema prvim reakcijama, za prosvjetarsku struku najava je više nego dobrodošla. Zaključivanje ocjena na polugodištu, kažu, apsolutno je nepotrebno i stvara u razredima psihozu kad je najmanje potrebna – pred božićne i novogodišnje dane. Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović slaže se s najavom ukidanja.

»Moje 17-godišnje iskustvo rada u školi upućuje na poželjnost ukidanja određenih administrativnih normi koje više nemaju nikakvo racionalno opravdanje. Činjenica je, naime, da su odgojno-obrazovna razdoblja u kalendaru asimetrična po trajanju. Prvo polugodište je nekoliko tjedana kraće od drugoga i u tom razdoblju, prema postojećem pravilniku o ocjenjivanju, učitelji su dužni iz svakog predmeta ocijeniti učenika iz po nekoliko elemenata. Vrlo se često događa da su u problemu kako ispuniti obvezu iz pravilnika, a istodobno realizirati predviđene programe za to polugodište«, kaže Filipović.

Smatra da zaključivanje ocjena na kraju prvog polugodišta nema svoje realno utemeljenje, jer je zaključna ocjena na kraju godine rezultat svih ocjena tijekom nastavne godine, čime ocjena na polugodištu postaje – irelevantna.

Uz to, dodaje, današnji sustav informacija koje roditelji mogu dobiti o trenutačnom uspjehu djeteta naprosto čini nepotrebnom ovu vrstu u nekim ranijim vremenima jedine informacije o stanju ocjena. »Ukidanjem zaključne ocjene na polugodištu nastavna godina dobila bi kontinuitet i učitelji bi mogli puno lakše isplanirati realizaciju programa, kao i ocjenjivanje učenika«, zaključuje šef Agencije za odgoj i obrazovanje.

I jedan od glasnijih prosvjetnih kritičara, šef Sindikata Preporod Željko Stipić, slaže se da su polugodišnje ocjene nepotreban posao. Upozorava, međutim, da je problem s ocjenama iz prvog polugodišta složeniji no što se čini zbog toga što postoji diskrepancija u duljini polugodišta, pri čemu je prvo vezano uz dva do tri tjedna na početku školske godine koja prolaze bez ocjenjivanja.

Ispada, kaže Stipić, da se velika većina nastavnika nađe u panici jer krajem studenoga treba zaključiti velik broj ocjena. » To nije dobro, to vam tvrdim kao nastavnik. Prvo polugodište traje samo 10 tjedana i vrlo je teško provući razred od 30 učenika kroz barem dvije ocjene iz svakog predmeta. To ispadne 60 ispitivanja, što je nemoguće meni koji imam četiri sata tjedno, a kako je tek onim nastavnicima koji imaju dva ili samoa jedan sat tjedno«, kaže Stipić.

Učenici – žrtve površnog ispitivanja

Vrlo se često događa da učitelj zaključuje ocjenu na temelju jednog jedinog odgovora učenika. Da je tako, tvrdi šef Sindikata Preporod Željko Stipić, najbolje se vidi u tome što je u drugom polugodištu dvostruko više ocjena. Zbog toga smatra da je u ovoj varijanti zaključivanje polugodišnjih ocjena apsolutno nepotrebno administriranje. Lošu stvar vidi i u tome da se ispitivanju, kao najsloženijem segmentu nastavničkog posla, pristupa površno i na brzinu, a najveće žrtve su učenici. Stipić zato rješenje vidi u simetričnim polugodištima. Školsku bi godinu od 35 tjedna podijelio na 17, odnosno 18 tjedana (dva polugodišta), pa bi prvo polugodište – kao nekad davno – završavalo u siječnju ili veljači. »Tada ne bi bilo toliko problema sa zaključivanjem ocjena na polugodištu«, kaže Stipić.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!