Ukrajniske učenice i učenici u Hrvatskoj

Od sutra će u klupama nekih škola u Hrvatskoj sjediti i učenici iz Ukrajine. U pravilu, upisat će se u školu koja im je najbliža, a, ako su srednjoškolci, povest će se i računa da srednjoškolski smjer koji će pohađati u Hrvatskoj bude isti ili što srodniji onome koji su pohađali u svojoj domovini. 

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dopisom je na škole poslalo najbitnije upute, no NO se potrudio da ne ostane samo na tome te smo uz pomoć kolega pokušali ukratko dati što bolju sliku ukrajinskog školskog sustava, odnosno dijela vezanog uz osnovno i srednje školstvo.

U nekim našim  osnovnim školama postoje razredni odjeli u kojima se učenici školuju koristeći (i) ćirilično pismo pa je upisivanje učenika u te odjele logičan potez, kako bi praćenje nastave učenicima bilo što lakše. Ipak, djeca i mladi iz Ukrajine u pravilu poznaju i latinicu, jer uče uglavnom engleski, a poneki od njih njemački ili francuski jezik, već od 1. razreda osnovne škole. Ako su živjeli blizu granice s Poljskom ili Mađarskom, učili su i te jezike.

Osnovna škola u Ukrajini traje devet godina, a nastavni sat traje 45 minuta. Nastavna godina traje od 1. rujna do 1. lipnja i provodi se u 175 radnih dana.         Od 1. razreda imaju predmet Prirodoznadarstvo (vjerojatno prirodoslovlje), od 6. razreda Biologiju, a od 7. Fiziku i Kemiju.

Matematiku u 1. i 2. razredu uče četiri nastavna sata tjedno, u 3. i 4. pet sati tjedno pa u 5. i 6. opet četiri sata tjedno. U 7., 8. i 9. razredu, dijeli se na Algebru (u pravilu 2 sata tjedno, ali u nekim školama i više) i Geometriju, također 2 sata tjedno. 

U kontaktu smo s velikodušnima ukrajinstima koji nam svesrdno pomažu u razumijevanju ukrajinskog obrazovnog sustava, te s Forumom za slobodu odgoja. Svima zahvaljujemo na nesebičnoj i konkretnoj  pomoći koja će nam još neko vrijeme svakako trebati.

Posebno zahvaljujemo kolegi Bojanu Laziću koji je u našoj Facebook grupi podijelio linkove o ukrajinskom obrazovnom sustavu. Linkove prilažemo redom:

The New Ukranian School

Ukrajinski obrazovni sustav; 1. do 4. razred

5. – 9. razred

10. i 11. razred

Mreža Nastavnici organizriano

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!