Prvašića u Kninu udario učenik, skoro je ostao bez noge. Škola sve zataškavala

(Index) JOŠ u travnju ove godine u Osnovnoj školi dr. Franje Tuđmana u Kninu učenik prvog razreda, od ranije poznat po nasilnom ponašanju, nanio je teške ozljede školskom kolegi.

Svom ga je snagom udario, a napadnutom je dječaku puknuo mišić na nozi i noga mu je spašena samo zahvaljujući ažurnosti liječnika. No priča ima jednako ružan, ako ne i ružniji nastavak. Naime, kako stoji u nalazu inspekcije, uopće nije o događaju izvijestila nadležna tijela. A da sve bude još gore, kako priča majka ozlijeđenog dječaka, dječaku koji ga je teško ozlijedio su samo rekli da bude dobar i kupili mu čokoladicu, piše kninski portal Feral News.

Ravnateljica Osnovne škole dr. Franje Tuđmana, Marija Mijač, kao i stručna služba škole, unatoč brojnim prijavama nisu poduzeli sve mjere kako bi zaštitili učenika prvog razreda od nasilja u školi. Sve je kulminiralo kada je učeniku puknuo mišić zbog udarca drugog dječaka iz razreda. Ozljeda se zakomplicirala, dječak je morao na operaciju, ali škola i dalje nije reagirala.

No, krenimo redom.

Prvašić je zbog udarca koji je dobio od školskog kolege umalo ostao bez noge

U srijedu, 3. travnja 2019. godine, za vrijeme školskog izleta, učenik se zaletio i udario drugog prvašića u mišić natkoljenice. Noga je počela oticati, puknuo je mišić te se stvarao unutarnji hematom te je došlo do mišićnog okoštavanja.

Stvar se krajnje zakomplicirala kada je učenik morao na tešku operaciju koja je izvedena u splitskoj bolnici, a majka ozlijeđenog prvašića kaže da je noga njezinu sinu spašena samo prisebnošću doktora Pogorelića.

Mišićno okoštavanje nastaje kao posljedica ozljede nakon koje dolazi do stvaranja “kosti” na mjestu gdje bi trebalo biti mišićno tkivo.

Nastaje uslijed jakih udaraca kada dolazi do oštećenja dubokih mišićnih slojeva, kod češćih udaraca na istome mjestu ili nakon ozljeda gdje je došlo do stvaranja velikog hematoma.

U mišićima se talože kalcijeve soli koje postaju tvrde poput kosti. Nakon odstranjivanja takvog osificirajućega mišićnog tkiva potrebno je provesti rehabilitaciju, ovisno o težini oštećenja mišića.

Upravo je kroz sve to prošao napadnuti dječak. Iz mišića mu je izvađena velika količina materije tvrde poput kosti, a onda ga je čekala rehabilitacija.

Fotografija nakon operativnog zahvata koji je obavljen u splitskoj bolnici pokazuje koliko je toga dječaku moralo biti odstranjeno iz noge.

Od prvog dana uočeno agresivno ponašanje

„Odmah su počeli problemi, tuče sve u razredu, od prvog dana je uočeno njegovo neprihvatljivo ponašanje. Stručna služba uopće nije reagirala niti kada mi je djetetu razbijen nos, niti kada je dobio šaku u glavu i nogom u stomak. Roditelji su pisali anketu s učiteljicom, gdje smo naveli što se događa. Ali ništa, reakcija je izostala“, komentirala je majka ozlijeđenog djeteta za Feral News.

Sin joj, dodaje, već tri mjeseca ne ide u školu, a nitko ništa ne poduzima.

“Moje dijete od incidenta ne ide u školu, tri mjeseca, a za to vrijeme nitko nije poduzeo ništa, a dijete koje je prouzročilo ozljede nije dobilo nikakve sankcije. Kako da ga šaljem nazad u razred s istim učenikom i da znam da se neće ponoviti ista stvar? Psihologica mi je rekla da ne bi trebali ići u isti razred jer mu to stvara traume”, kaže majka ozlijeđenog dječaka.

Majka: Učiteljica mi je rekla da ne može garantirati za našu djecu

Odlučna je u tome da sina ne pusti u školu s istim dječakom koji ga je teško ozlijedio, a za to, uvjerena je, ima dobar razlog.

“Ja ga ne mogu pustiti u školu, da ga ovaj ne ubije. Tri dana prije kraja škole prebio je dijete sa psihičkim poteškoćama. To se konstantno događa. Učiteljica nam je rekla da ne može garantirati za našu djecu (u školu joj ide i drugi sin op.a.), kaže da nikad nije imala sličan slučaj”, govori majka.

Ogorčena je na ravnateljicu škole.

“Ravnateljica mi je lagala da je sve napravila, da je obavijestila socijalnu službu i policiju te me uvjeravala da pravilnik ne postoji. Na kraju sam ja obavijestila policiju, pučku pravobraniteljicu i Ministarstvo. Poslala sam im mail noć uoči operacije 31. 5. i onda su poslali inspekciju u školu. On je od 3. 4. kod kuće, otkad je dobio udarac. Doktor mi je rekao: ‘Pustite školu, borite se za djetetovu nogu'”, kazala je majka.

Ravnateljica tvrdi da je sve napravila i da je spremna snositi odgovornost

Feral News je razgovarao i s ravnateljicom, Marijom Mijač. Ona tvrdi da je škola postupila ispravno te da je dobila i izvješće inspekcije koje to potvrđuje.

„Ako se pokažu propusti, spremna sam snositi odgovornosti, ako treba, i podnijeti ostavku“, komentirala je ravnateljica. “Postupak je u tijeku. Roditelji odrađuju što će odraditi, škola odrađuje. Molim vas da zaštitimo tu djecu”, dodala je.

Iako ravnateljica tvrdi da posjeduje izvješće inspekcije koje potvrđuje da je sve napravila kako treba, Feral News je u posjedu izvješća o provedenom inspekcijskom nadzoru koje govori upravo suprotno.

Škola više od tri mjeseca nije izvijestila nadležna tijela o utvrđenom nasilju

Ozljeda je nastala u travnju, a škola sve do inspekcijskog nadzora nije izvijestila sva nadležna tijela o slučaju „utvrđenog nasilja“. Kako je inspekcijski nadzor obavljen u srpnju, jasno je kako škola najmanje tri mjeseca nije obavijestila nadležna tijela iako je to bila dužna napraviti. Tek nakon naređenja inspekcije, škola je obavila svoju zakonsku dužnost.

„Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da Škola nije poduzela sve radnje, odnosno da nije izvijestila sva nadležna tijela u slučaju utvrđenog nasilja, pa je stoga Školi rješenjem naređeno otklanjanje navedenih nepravilnosti“, stoji u izvješću o provedenom inspekcijskom nadzoru.

Shodno razgovoru sa svim stranama jasno je kako je samo razrednica napravila sve u svojim mogućnostima te obavijestila sve u školi o utvrđenom nasilju.

Ravnateljica po školi uvjeravala da su sve nadležne institucije obaviještene?

Majka je, kako je objasnila, u lipnju otišla u školu obavijestiti ravnateljicu o nastalom događaju i nastalim komplikacijama, iako je isto napravila i putem poziva te je u nekoliko navrata išla i kod razrednice koja je obavijestila stručnu službu.

Ravnateljica je još u lipnju izjavila kako je poduzela sve mjere i obavijestila sve službe, isto tako je, kako doznaje Feral News, ravnateljica mjesecima uvjeravala zaposlenike škole kako su nadležne službe obaviještene o nastalom događaju, što je u suprotnosti s izvještajem inspekcije.

Navode iz dokumenta potvrđuju i u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ministarstvo: Škola nije prijavila slučaj nasilja svim nadležnim tijelima

“Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo je da su zaprimili podnesak majke te, kako navode, istog dana je pokrenut inspekcijski nadzor.

Nadzorom je utvrđeno da je učeniku prvog razreda škole izrečena pedagoška mjera zbog neprimjerenih oblika ponašanja prema drugim učenicima te da je isti učenik kontinuirano u tretmanu stručne službe škole i Centra za socijalnu skrb. Međutim, nadzorom je utvrđeno da je škola propustila prijaviti svim nadležnim tijelima utvrđeni slučaj nasilja nad drugim učenikom, pa je stoga školi naređeno da otkloni utvrđene propuste u radu.

Ministarstvo ne tolerira i oštro osuđuje sve oblike nasilja, što potvrđuje i brza intervencija prosvjetne inspekcije u konkretnom slučaju, ali uz napomenu da je u ovom i u svim drugim slučajevima potrebno pružiti adekvatnu pomoć i žrtvi i počinitelju nasilja”, navodi Ministarstvo.

Otac dječaka koji je ozlijedio prvašića: Stručna služba mu da čokoladicu i kažu da bude dobar

Ali, ni tu nije kraj propustima škole. Kako je otac učenika koji je teško ozlijedio drugog prvašića ranije rekao za Provjereno, stručna služba njegovom sinu samo kaže „budi dobar“, daju mu čokoladicu i pošalju nazad u razred. Sam je rekao kako mu se čini da službe u školi ne rade svoj posao.

Kako je doznao Feral News, isti učenik je prema navodima roditelja i djelatnika škole gotovo svakodnevno udarao drugu djecu zbog čega mu je još u siječnju izrečena pedagoška mjera opomene.

1 Comment

  1. Ponovo ružni događaji u jednoj od škola. Komentiraju ih većinom ljudi koji o tome pojma nemaju. Mi koji radimo u školi trebali bi i sami nešto o tome reći, a mi šutimo.
    U ovakvim slučajevima dužni smo postupati po pravilniku naziva:
    Pravilnik o načinu postupanja odgojno¬ ¬obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima
    Članak 8. (1) U slučajevima povrede prava učenika iz članka 5. stavka 2. ovoga pravilnika školska ustanova obvezna je izvijestiti sljedeća tijela: ured državne uprave nadležan za poslove obrazovanja odnosno Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba (u daljnjem tekstu: Ured), Zavod za javno zdravstvo područne (regionalne) samouprave u djelatnosti školske i sveučilišne medicine, nadležni centar za socijalnu skrb, tim školske medicine, nadležnu policijsku postaju i ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja.

    Sami prosudite kojeg smisla ima obavještavati sve pobrojane institucije. Ja neke stvarno i sam izostavim jer ne vidim smisla. U članku piše da Škola nije obavijestila SVE institucije. Bilo bi fer da je napisano koje jesu obavijestili, a koje ne.
    Btw, postoji neka aplikacija na stranicama Ministarstva koja bi trebala služiti da se nasilje prijavi ministarstvu. Tko želi može se uvjeriti da ista ne funkcionira.

    U istom članku pravilnika piše i slijedeće:
    (3) Nadležne institucije i tijela iz stavka 1. ovoga članka obvezne su izvijestiti školsku ustanovu o poduzetim mjerama.
    Meni se nije dogodilo da me ijedna od institucija o bilo čemu obavijesti. Ako želite da npr. CZSS nešto poduzme, morate se obratiti Pravobraniteljici za djecu koja onda od njih zahtjeva da je izvijeste što su poduzeli. Onda nešto kao poduzmu, ali ni onda ne saznate što su oni Pravobraniteljici odgovorili. Na vas se silno uvrijede i dignu vam pozdrav.

    Kada nam se u školi pojavi dijete koje je u stanju nanijeti ozljedu kakva je opisana potrebno je vremena da se uopće škola snađe. Obraćate se za pomoć i lijevo i desno. Da samo čujete kako su svi pametni. Ali nitko da dođe u školu i sprovede svoje mudre savjete.

    Radi se vjerojatno o medicinskom problemu, a radnici u školi nisu liječnici. Imam primjer gdje nam je bolnica u Kukuljevićevoj odbila primiti učenika na liječenje, jer je „previše bolestan i agresivan pa će ugroziti njih i ostalu djecu na odjelu“. Vratili su nam momka od 14 godina, 1,80 visine, obrijane glave nazad u razred. Bez dijagnoze i terapije!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!