Sud profesora pedofila vratio na posao i naložio da mu se isplate zaostale plaće

(Index.hr) Nakon što je Index prije tjedan dana pisao o slučaju učenice iz središnje Hrvatske koju je zlostavljao profesor tjelesnog zaposlen na dvije škole, napokon nam je stigao i odgovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Naime, budući da spomenuti profesor djevojčicu zlostavljao 2012. godine iako je već 2009. pravomoćno osuđen za bludne radnje nad djetetom mlađim od 15 godina, zanimalo nas je kako je moguće da je dotični i nakon toga ostao raditi u školi. Odgovor koji nam je stigao je gotovo nevjerojatan. Naime, odlukom suda iako je profesor pravomoćno osuđen, vraćen je na posao i još je dobio isplatu razlike plaća.

“Ministarstvo je zatražilo očitovanje ravnateljice dvaju osnovnih škola i zaposlenik NN, po struci profesor tjelesne i zdravstvene kulture pravomoćnom je presudom Županijskoga suda od 19. siječnja 2009. osuđen za kaznena djela protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa – bludnom radnjom na kaznu zatvora od devet mjeseci – uvjetno na dvije godine. Tijekom trajanja navedenoga kaznenog postupka škole su, sukladno uputama Ministarstva, udaljile učitelja od obavljanja poslova u odgojno-obrazovnom radu, no presudom Općinskoga suda učitelj je vraćen na rad, a sud je škole obvezao na isplatu razlike plaće.

Krajem kolovoza 2013. godine, temeljem saznanja o pokretanju novoga kaznenog postupka protiv navedenog učitelja, škole su zatražile službenu obavijest Općinskog suda. S tim u svezi, Općinski je sud 12. rujna 2013. godine obavijestio škole o podizanju optužnice pred Sucem za mladež Općinskoga suda u Varaždinu zbog počinjenja kaznenoga djela iz članka 158. st. 6. u vezi st. 2. Kaznenog zakona te su obje škole 19. rujna 2013. godine udaljile učitelja od obavljanja poslova učitelja tjelesne i zdravstvene kulture. Udaljenje traje do okončanja ili obustave kaznenoga postupka.

S obzirom na to da je kazneni postupak još uvijek u tijeku i nije pravomoćno okončan, za vrijeme trajanja postupka učitelj je udaljen ss nastave ne radi s učenicima, a umjesto njega, kao zamjena, zaposlena je učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture”, stoji u odgovoru MZOS-a.

Imena ne možemo objaviti radi zaštite djevojke.

Time je potvrđeno da profesor nije dobio otkaz već je kako smo pisali ranije suspendiran.

Podsjetimo, radi trauma danas 17-godišnje djevojke koju je profesor zlostavljao u osnovnoj školi, ne možemo objaviti detalje kao što su ime profesora te ime suda koji je donio ovakvu skandaloznu odluku te vratio osuđenog pedofila natrag na posao – među djecu.

Djevojka je o svojoj traumi kako s profesorom tako i s institucijama detaljno progovorila u pismu za kojeg nam je dala dopuštenje da ga objavimo.

U njemu je između ostalog napisala kako se nada da će se ono upotrijebiti u svrhu druge djece koja su možda doživjela sličnu traumu, a da ne prolaze kroz dugotrajne procese koje ona prolazi već 4 godine.

“Kad sam bila učenica 7. razreda doživjela sam od profesora tjelesnog da me kod izvođenja vježbi dira po nezgodnim dijelovima tijela u više navrata. Neko vrijeme sam skupljala hrabrost nekome to priznati. Osjećala sam strah, sram, gadljivost. Pošto me roditelji odgajaju da što god mi se u životu dogodi da to kažem po istini, tako sam i postupila. Pošto mi je svaki odlazak na sat tjelesnog odgoja predstavljao mučenje i gađenje, ja sam taj događaj prijavila tadašnjoj razrednici, a po dolasku iz škole i majci. I od tada konkretno 13.11.2012. godine traju procedure kojima nema kraja i koje me stalno iznova podsjećaju na profesora i njegovo diranje koje je obilježilo mene, dio mog djetinjstva, moje mladosti i koje najvjerojatnije neću nikada zaboraviti. Dok sam živa to ću pamtiti”, stoji u pismu djevojke.

Znači, zlostavljanje je prijavila u studenom 2012. godine, a kazneni postupak protiv profesora pokrenut je tek u kolovozu 2013., s tim da je profesor sve do 19. rujna 2013. nastavio raditi s djecom. Dakle punih 10 mjeseci nakon zlostavljanja učenice i dalje je imao priliku isto raditi s ostalom djecom.

1 Comment

  1. Zbog ovakvih članaka su svi učitelji pedofili, maltretiraju djecu, iživljavaju se nad njima i to je sve što rade.
    Zato se na tjelesnom samo i igra nogomet jer je svima dopizdilo uvlačiti se u možebitne pogubne situacije samo zato što kvalitetno radiš svoj posao propisan programom. Onda se roditelji opet žale jer se na tjelesnom ništa ne radi tj. samo se igra nogomet.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!