Psihologinja Miljković roditeljima: ‘Oladite, škola je spremna!’

(HRT) U ponedjeljak počinje škola. Velik je to dan za sve školarce, a posebno za prvašiće. Nije lako suočiti se s promjenom koju nosi polazak u školu. U povodu toga u Studiju 4 gostovala je psihologinja i pedagoginja Dubravka Miljković, profesorica na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu.

Djeci je stresna svaka promjena u životu, pa tako i polazak u školu, neovisno o kojem je razredu riječ. Ako roditelji prenose na dijete stres, i ono će biti pod stresom. Ključna je uloga roditelja koji djecu trebaju pripremiti, a škola je spremna! Sada je kasno za prvi razgovor s prvašićem – jednostavno dijete treba shvatiti da je to lijepi životni period s mnogo lijepih stvari. Ali da će se trebati pomučiti za uspjeh – to treba djecu naučiti, pripremiti na obveze, objasnila je Miljković.

Nekoj je djeci traumatično odvajanje od obitelji i prijatelja, ali to je tako. Takav je život – suze lijemo od smijeha i od tuge. Ne smijemo djecu pretjerano štititi, držati pod staklenim zvonom – trebamo im pomoći da razviju psihološku otpornost. Treba dijete pustiti da se izgradi, poručuje Miljković. Za usvajanje novih navika potreban je plan organizacije vremena. Treba pohvaliti djecu i držati se reda, dnevnih rituala, koje su vjerojatno već savladali.

Što se slobodnih aktivnosti tiče, treba slušati potrebe djeteta jer ono samo može najbolje odlučiti i znati koliko može. Nikakav savjet stručnjaka ne može pomoći, treba uključiti zdrav razum i svoje poznavanje djeteta do sada, dodala je.

Suvremeni način života nosi velike pritiske i djeci. Od rane dobi ih se pritišće da moraju biti odlikaši, nameće im se kompetitivnost. Danas zaista samo s peticama možeš upisati najbolje škole. Došli smo u situaciju da je roditelje sram priznati da im dijete ne ide u gimnaziju. Mi trebamo ljude raznh profila, ne trebaju svi biti profesori, liječnici, inženjeri. Roditelji trebaju stati na loptu s ambicijama i vidjeti što je za dijete dobro.

Život je danas, nažalost, toliko kompetitivan da se moraš izboriti, ali treba vidjeti u kojem si području dobar. Ne moram biti liječnik, ali mogu biti dobar vdoinstalater, optičar – treba proširiti horizonte. Ne znači da je netko loš i da neće biti sretan u životu ako nije studirao, smatra Miljković.

Treba naglasak staviti da se dijete dobro osjeća, da ne pati u školi. U tome mogu pomoći i učitelji sugestijom, ali savjetovala bih roditeljima da ne tlače učitelje. Neki su roditelji toliko naporni da učitelji ne mogu s njima na kraj. Misle da sve znaju bolje od učitelja i maltretiraju ih cijelu školsku godinu. Pustite učitelje da rade svoj posao, poručila je Miljković.

Današnji su učitelji dobro educirani i s ljubavi rade taj posao. Svim roditeljima pručila je kratko: Oladite, škola je spremna!

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!