Mjesta u njemačkim stručnim školama čekaju kandidate

(Deutsche Welle) Na početku nove školske godine rekordnih 172.224 mjesta za stručnu naobrazbu u Njemačkoj je ostalo nepopunjeno. To je velika šansa i za mlade iz Hrvatske jer oni bez ograničenja smiju u Njemačku na školovanje.

Mladi željni stručne naobrazbe unutar jednog od najboljih i često kopiranih sustava stručnog školovanja, mogu birati. Stotine tisuća, točnije, 172.224 mjesta za stručnu naobrazbu u njemačkim poduzećima i strukovnim školama je još nepopunjeno.

Traže se budući mehaničari, kuhari, trgovci

„Mladi ove godine imaju najbolje izglede dosad za neko od željenih mjesta za izobrazbu“, kaže za dpa predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore (DIHK) Eric Schweitzer. Najviše slobodnih mjesta za izobrazbu ostalo je u maloprodaji, ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No traže se još i budući frizeri, auto mehaničari ali i medicinsko osoblje. U međuvremenu svako treće poduzeće s dozvolom za provođenje stručne izobrazbe ne uspijeva pokriti svoje potrebe. Razlog za to DIHK vidi u povećanom broju mladih koji se odlučuju za studij. 2015. se 150 tisuća mladih više odlučilo za početak studija nego deset godina prije.

Bolje plaće nego fakultetski obrazovani

I Njemačka vlada je uvidjela ovaj problem te je poduzetnike pozvala da pojačano koriste novčane poticaje kako bi mogli bolje platiti naučnike. Nadležna ministarstva su apelirala na poduzetnike i da pokušaju prilagoditi svoje zahtjeve mogućim kandidatima te da u prvom razdoblju izobrazbe “filtriraju” podobne kandidate. Naime čest problem poduzetnika je nedovoljna pripremljenost kandidata te slabe ocjene u odlučujućim predmetima poput matematike i njemačkog jezika. Mladima, kako poručuje DIHK treba isto tako dati do znanja da je opasnost od nezaposlenosti manja kod mladih s izučenim zanimanjima nego kod nekih sa fakultetskom diplomom. “I često osobe sa završenom stručnom izobrazbom zarađuju više nego osobe s fakultetskom diplomom”, dodaje Eric Schweitzer. On je istodobno apelirao i na gimnazije da svoje učenike ne pripremaju i usmjeravaju isključivo na fakultete nego i u smjeru stručne izobrazbe. Mladim državljanima Hrvatske mjesta za izobrazbu su bila otvorena i prije potpunog otvaranja njemačkog tržišta rada za građane RH.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!