UNO istupio iz povjerenstva za izradu kriterija pedagoških mjera

Udruga “Nastavnici organizirano” zaključila je da nema što raditi u povjerenstvu (radnoj skupini) za izradu Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. U to povjerenstvo jedan naš predstavnik imenovan je prije nekoliko tjedana i sudjelovali smo na dva sastanka, ali nakon njih zaključili smo da taj dio posla ne smatramo smislenim.

Naime, prihvatili smo poziv jer smo, očigledno krivo, shvatili da sudjelujemo u izradi “pravilnika o pedagoškim mjerama”, međutim, vrlo brzo je postalo jasno da nije riječ o onome što bismo smatrali sadržajnom izmjenom lošeg sustava. Naime, umjesto korigiranja onog dijela sustava koji ne funkcionira – neefikasnost postojećih i uvođenje novih pedagoških mjera – uvidjeli smo da bi se ovaj pravilnik bavio samo propisivanjem kriterija za izricanje pedagoških mjera, bez ikakve promjene postojećih ili propisivanjem novih pedagoških mjera.

Dopis koji smo poslali dovoljno govori sam za sebe i zato tekst prenosimo ovdje u cijelosti:

Poštovani,

Obavještavamo Vas da se predstavnici udruge “Nastavnici organizirano” povlače iz rada Povjerenstva za izradu Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Smatramo da bi ovaj pravilnik možda riješio neke probleme u hrvatskom školstvu, ali riječ je o problemima za koje, u sadašnjoj situaciji, smatramo da su daleko od prioritetnih, a istovremeno bi stvorio ili produbio neke druge koje smatramo daleko važnijima. Sam sustav pedagoških mjera ne samo da je neučinkovit, nego je upitno može li se smatrati sustavom. Kao prvo, ono što se naziva “pedagoškim mjerama” uopće nisu “pedagoške mjere”. Možda bi ih se moglo nazvati “administrativnim mjerama”, ali nisu čak ni to: pravno, “mjera” označava akt koji ima neku realnu posljedicu, dok postojeće “pedagoške mjere” to nemaju (osim one posljednje koja se izriče u iznimno malom broju slučajeva). “Mjera” koja bi se imala pravo nazivati “pedagoškom” mora u sebi sadržavati element učenja ili poučavanja i od učenika bi zahtijevala usvajanje novih spoznaja te usvajanje novih ili mijenjanje postojećih navika ili oblika ponašanja. Bojimo se da jedan komad papira, ma koliko bio dobro osmišljen, nema tu moć.

U takvoj situaciji, smatramo da je potpuno besmisleno sudjelovati u procesu finog podešavanja nečega što uopće nije sustav, čija je realna svrha, u najmanju ruku, upitna, a čije posljedice su uglavnom marginalne. Naše primjedbe samoj srži ovakvog sustava iznijeli smo nebrojeno puta i vjerujemo da ste dobro upoznati s njima i nema potrebe da ih ovdje ponavljamo.

Također, samo pozivanje naše udruge da sudjeluje u ovom konkretnom poslu opasno graniči s ismijavanjem, s obzirom da je riječ o radu na pravilniku koji ojačava i detaljizira sustav protiv kojeg se borimo već godinama, pri čemu smo, bez ikakve infrastrukture, prikupili podršku 8000 učitelja, nastavnika, pedagoga, psihologa, ravnatelja, školskog tehničkog osoblja, pa i roditelja, te s obzirom da su naši prijedlozi za radikalnom reformom odbijeni tvrdnjama koje pokazuju nepoznavanje sustava, nepovjerenje prema njegovom ključnom dijelu i, najvažnije, koje su se u periodu nakon naše inicijative pokazale potpuno lažnima.

Rado ćemo se odazvati svakoj inicijativi ili pozivu na sudjelovanje u nekom korisnom radu koji bi pomogao unaprjeđenju obrazovanja, a pogotovo unaprjeđenju neposrednog rada s učenicima, poslu za koji smo najviše zainteresirani te smo, logično, zato i odabrali ovu profesiju. Međutim, bojimo se da rad na ovom pravilniku nije ništa od toga, nego samo dodatni birokratski uteg dosad već ionako previše birokratiziranom sustavu u kojemu najlakše plivaju oni kojima je prioritet zadovoljavanje forme, a ne ispunjavanje sadržaja. Ovakav pravilnik to će samo još više ojačati.

U Zagrebu
19. svibnja 2015.
Za udrugu “Nastavnici organizirano”
Sanja Lukić, predsjednica
Dalibor Perković, tajnik

Možemo samo ponoviti ono što piše u posljednjem dijelu dopisa: itekako smo zainteresirani za rad na reformi hrvatskog obrazovanja. Zbog toga su se naši članovi javili na javni poziv za sudjelovanje u stručnim skupinama za izradu nacionalnog kurikuluma, kao što će se javiti i za izradu predmetnih kurikuluma. Rado ćemo se odazvati svakom pozivu na ozbiljan posao, ali ako utvrdimo da je riječ o još jednoj rundi podizanja Potemkinovih sela, sigurno nećemo nikome izigravati smokvin list.

6 Comments

  1. Vrhunski napisano i obrazloženo!
    Vjerojatno se, na neki način, i ova aktualna (pogotovo sad na kraju festivala) mjera, produžna nastava, može smatrati svojevrsnom pedagoškom mjerom (u dozi u kojoj MZOS i pedagogija stanu u istu rečenicu)- prema profesorima!
    Ukoliko je cilj ove besmislice bio minimiziranje broja učenika kojima se zaključuju negativne ocjene, držim kako će cilj biti postignut! Vrlo skoro posljedice ovog vizionarskog poteza vidjet će se na nekim novim PISA testovima!
    Inače – treba odati priznanje i ekipi u ministarstvu!
    Nije lako, ma što tko rekao o tome, svako par mjeseci iznjedriti ovakove budalaštine!

    1. Hoće, biti će cilj sigurno postignut.
      A meni nije jasno kako da sindikat tu nije ni “A” rekao? Gdje je sindikat?
      Da li je nama ta produžna u zaduženjima koja smo dobili na početku školske godine? Čemu raditi besplatno ono što smo već jednom odradili.
      Mene je strah kako će se to organizirati. Što s ljudima koji rade na 3 škole?

      1. Ne strahujte – neka ravnatelji misle o organizaciji!
        Glede sindikata – na sve će oni pristati tako dugo dok im ministarstvo ostavlja komisije za tehnološke viškove (ako ste mislili na SHU)!
        U konačnici – a što ne bismo udovoljili MZOS – u, kad su tako zapeli? Ne žele da se klince ruši? Eto, ajmo ih ne rušiti! Dapače – ajmo svima zaključiti petice!
        To se ne kosi s Pravilnikom o ocjenjivanju (zaključna ocjena ne mora biti aritmetička sredina), a djeca ni roditelji jamačno se neće buniti! Kad hoće sprdačinu, ja bih im i priuštio sprdačinu. Čisto za vidjeti kakve bi se morske ideje rodile na Sveticama preko ljeta!

  2. Jel netko primjetio da po novome pravilniku učenik sa 3 negativne ocjene može zahtjevati ispit pred komisijom za jednu od njih i isti mu se MORA omogućiti? To je vrlo pedagoški 😀 već vidim kalkulacije tipa ova dva ću na popravni a ovaj ću tražiti komisiju, dakle moram ispravljati samo jednu negativnu sada.

  3. Postoji ona stara: PROBLEM-REAKCIJA-RJEŠENJE. U našem ministarstvu to izgleda ovako: problem-reakcija-dva problema…dva problema-reakcija-četiri problema…i tako geometrijskom progresijom smo tu gdje jesmo!

  4. Ne bi bilo loše ovo u neke novine, neka narod vidi kako stvari stoje.
    Znam da smo već bili nekoliko puta u javnosti zbog tih pedagoških mjera, ali ne treba odustajati.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!