“Prisilna molitva u Kninu”

Udruge Centar za građansku hrabrost i Protagora uputili su Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, dopis vezan uz nedavne događaje u Kninu.

Njihovo pismo možete u cijelosti pročitati u nastavku:

Ministarstvo znanosti, odgoja i obrazovanja i sporta RH
Uprava za odgoj i obrazovanje
Donje Svetice 38, 10000 Zagreb
Zagreb, svibanj 2015.

Poštovani,

informirani medijskim napisima i direktnim obraćanjem glavnih protagonistica skandala oko nametanja katoličke molitve na maturalnoj večeri jedne srednje škole u Kninu, odlučili smo vam uputiti apel za zaštitu prava nastavnica koje su skupile hrabrosti usprotiviti se religijskoj nasrtljivosti u javnoj školi u kojoj rade, kao i učenika i njihovih obitelji koji su diskrimirani prisilom sudjelovanja u obredu religije koju ne prakticiraju. Kako vam je poznato, Ustav Republike Hrvatske propisuje slobodu vjeroispovijesti i drugog stava, kao i jednak položaj i odvojenost svih vjerskih zajednica od države, stoga je nedopustivo da se zaposlenici i učenici jedne javne škole prisiljavaju na sudjelovanje u religijskom obredu, odnosno da se institucija škole i zajednička proslava maturalne večeri zlorabi za grubo religijsko nametanje. Zainteresirani učenici dotične škole i njihovi roditelji, kao i svi ostali građani Republike Hrvatske, u svoje slobodno vrijeme mogu organizirati zajedničko sudjelovanje u religijskom obredu po vlastitoj želji, ali prakticiranje takvog obreda na zajedničkoj proslavi svih učenika i njihovih obitelji nije ništa drugo nego grubo nametanje jedne religijske prakse svima, kao i demonstracija nadmoći i sile najveće religijske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Od samog nametanja katoličkog religijskog obreda svima, još je skandaloznije ono što je uslijedilo nakon što su spomenute nastavnice izrazile svoje negodovanje pozivajući se na Ustavom zajamčenu ravnopravnost svih građana pogrešno povezujući slobodu savjesti s multietničkom zajednicom u kojoj žive i rade. Naime, smatramo da svatko bez obzira na etničko porijeklo i nacionalnost, bez obzira i na religijsku pripadnost drugih članova vlastite obitelji, ima pravo odabrati vlastiti (i)religijski stav i da tu slobodu ispovijesti ne trebamo ograničavati poistovjećivanjem religije i nacije. Bez obzira na to, nastavnice su svakako bile u pravu kad su ukazale na diskriminacijski karakter nametanja katoličkog obreda svima u okviru službene proslave mature nakon čega su uslijedili postupci koje ne možemo ocijeniti drugačije nego kao poziv na javni linč.

Naime, na Facebook stranici HDZ-ove mladeži osvanula je poruka kojom se nastavnice lažno optužuje da su se protivile izvođenju državne himne čime ih zapravo žele ocrniti kao svojevrsne „neprijateljice naroda“. Na katoličkom portalu mir.hr (da, naziv je vrlo ironičan s obzirom na objavljeni sadržaj) tvrdi se kako nastavnice i ravnatelj škole “nadahnuti istinskom komunističkom matricom, koordinirano izvode diverzantske napade“ te im se predbacuje “nedostatak kulture” i “diktatura ateizma”. U istom je tonu i “izvještaj” s maturalne večeri koja je održana 15. svibnja, a na kojoj je svećenik ipak održao blagoslov.

Prosvjetare koji su se tome protivili i u ovom se tekstu optužuje da su komunisti, a predbacuje im se i da su za vrijeme molitve ostali sjediti, te tako “na krajnje nekulturan – i za kršćanstvo uvredljiv – način posvjedočili vlastiti intelektualno- društveni doseg” pri čemu su javno objavljena i imena nastavnica što ne možemo protumačiti drugačije nego kao poziv na javni linč. Da stvar bude apsurdnija, navodi se kako su nastavnice i ravnatelj proslavu mature iskoristili za nametanje vlastite ideologije – dakle Crkva još jednom pokazuje svoj cinizam sugerirajući da je svako protivljenje agresivnom nametanju katoličanstva svima – opasna ideologija koju treba eliminirati, dok se samo nametanje katoličanstva kao službene državne religije prezentira kao valjda nešto što je s onu stranu ideologije, dok je zapravo riječ o grubom ideološkom nametanju.
Zbog svega ovoga od vas tražimo da zaštite kako prava nastavnica protiv kojih je usmjeren ovaj govor mržnje, tako i prava svih učenika i njihovih roditelja kojem je suprotno prisiljavanje na sudjelovanje u obredima religije koju ne prakticiraju.

S ovom praksom često se susrećemo pa tražimo i ovom prilikom da svim javnim školama pošaljete upozorenje kako se nikoga ne smije prisiljavati na sudjelovanje u bilo kakvom religijskom obredu i kako se takvi obredi ne smiju održavati u okviru zajedničkog školskog programa i popratnih aktivnosti, već se takvi događaji trebaju organizirati u slobodno vrijeme kako bi u njima bez ikakvog pritiska i bez prisile sudjelovali samo oni koji to uistinu žele.
Također smatramo da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora propisati i određene mjere kojima bi se sankcionirali oni koji bi se o takvo upozorenje oglušili nastavljajući diskriminacijske prakse nametanja katoličkih religijskih obreda svima.

Predsjedništvo Centra za građansku hrabrost, predsjednica
Nada Peratović, dipl. iur.
Upravni odbor udruge “Protagora”,
Presjednica Vesna M. Puhovski, prof.

Preslik pisma prima:
• – Pravobraniteljica za djecu
• – Nastavnici.org – Portal za učitelje i nastavnike
Supotpisnici:
• – CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
• – CMS – Centar za mirovne studije
• – GONG
• – Inicijativa SVI MI – za Hrvatsku svih nas

 

8 Comments

 1. Pa kad se jednoj udruzi ( btw.koja sa edukacijom ima veze koliko i njeni gospodari koji je financiraju da piše priopćenja i ratuje po portalima i forumima) lijepo ustupi prostor za iznošenje komentara mislim da bi bilo lijepo čuti i dati priliku (u duhu demokracije u koju se sve nVO nGO zaklinju) i drugačijem stavu o svemu tome….
  http://www.bitno.net/vijesti/hrvatska/dragi-kninski-profesori-pustimo-politiku-onako-ljudski-zasto-vam-smeta-kad-se-ljudi-mole-pred-vama/

 2. Pokušajmo ovu priču staviti u okvir obrazovnog sustava.

  Maturalna večera nije dio školskog kurikula, ne održava se u školi u vrijeme nastave a plaćaju je (i to skupo !) roditelji, a ne država. Dakle: maturalna večera je obična privatna večera. Pa tko voli, bilo mu u slast!

  Kakav je nečiji religiozni stav, glazbeni ukus, duljina suknje, gurmanska preferencija te kakvi i koliki su kulturni kapaciteti sudionika najobičnije privatne večere ne može biti pitanje obrazovnog sustava i MZOS-a.

  MZOS-ovcima bi bilo bolje da se nisu ni javaljali tupastim priopćenjem, a ravnatelj neka sad objašnjava kakva je bila uloga škole u organizaciji privatne večere.

  1. Ovo bi bila dobra primjedba kad bi se ovdje radilo o kurikulumu ili nastavi. Međutim, ne radi se o tome, nego o linču koji je uslijedio s nekoliko strana nakon izražavanja mišljenja i jedne legitimne građanske akcije.

   1. Dakle slažemo se da maturalna večera nema veze s obrazovnim sustavom!

    O kakvom linču pišeš? Pa radi se o ofucanoj i sto puta prežvakanoj polemici. Igrati Hamleta u Mrduši Donjoj kako pleše Na rubu pameti je dosadan neukus.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!