Crkva, HDZ i “branitelji” pokrenuli hajku protiv profesora koji nisu htjeli blagoslov na maturalnoj večeri

(Index.hr) DVIJE profesorice i ravnatelj Srednje škole Lovre Montija u Kninu našli su se zadnjih dana na meti lokalnog HDZ-a, crkve i “braniteljskih” udruga, a sve zato što su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto u službenom programu maturalne večeri.

Naime, na sastanku maturalnog odbora u srijedu 12. svibnja, tri dana uoči maturalne večeri, izglasano je da će se u službeni program uvrstiti katolički blagoslov. S obzirom da je Knin multietnički grad u kojem gotovo četvrtinu stanovništva čine Srbi, profesorice Olgica Vrdoljak i Nada Jakovčević maturalnom su odboru pokušale objasniti da bi katolički blagoslov na maturalnoj večeri predstavljao diskriminaciju manjinskih skupina.

Pozvali su se pritom na Ustav RH, koji vrlo jasno propisuje da su sve vjerske zajednice jednake pred zakonom i odvojene od države. A obje srednje škole koje su 15. svibnja slavile maturalnu večer su, naravno, državne pa za religiju na školskim manifestacijama ne bi trebalo biti mjesta.

Spomenute učiteljice ravnateljima obje škole zatim su uručile dopis naslovljen “Zahtjev za zaštitu učenika od diskriminacije”, u čemu ih je podržao Mirko Antunović, ravnatelj Srednje škole Lovre Montija, te ujedno i predsjednik SDP-ove gradske organizacije u Kninu.

HDZ istog dana pokrenuo hajku

Napadi su krenuli već istoga dana: 12. svibnja na Facebook stranici mladeži HDZ-a Knin objavljen je status u kojem stoji da su se “pojavila kuloarska nagađanja po kojima pojedini srednjoškolski profesori/ce vrše pritisak kako katolički svećenik ove godine ne bi maturantima udijelio božji blagoslov i kako se na maturalnoj zabavi ne bi intonirala hrvatska državna himna, iako su ta dva lijepa i dostojanstvena čina bili dijelom maturalne zabave od oslobođenja hrvatskog kraljevskog Grada Knina naovamo”.

Iz mladeži HDZ-a tom prilikom nisu imenovali prosvjetare koje prozivaju, ali su im poručili da “apeliraju na zdrav razum i domoljubno osvještenje”, te da “zatome svoje sitne političke ciljeve”.

“Čvrsto vjerujemo da maturanti neće biti oni na čijim će se leđima prelamati tuđe zlonamjerne taštine, te da će i oni svoju maturalnu zabavu proslaviti onako kako su to činili njihovi prethodnici ranijih godina”, poručili su iz HDZ-a.

HDZ-ovu notornu laž da se na maturalnoj večeri pokušava zabraniti i izvođenje himne preuzeli su i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH – podružnica Knin, kao i pripadnici lokalnog klera, koji su s hajkom nastavili narednog dana. U svom priopćenju spomenuta “braniteljska” udruga koristi gotovo identičnu retoriku kao i HDZ, te poziva na razum, ali izražava i “ogorčenost načinom kako su djeca na pragu svoje punoljetnosti perfidno poslužila nekome kao instrument u svrhu provedbe jeftine političke demagogije”.

Crkveni poziv na linč

No, najdegutantniji napadi došli su iz crkvenih redova, putem portala Mir.hr, koji, iako je prepun religijskog sadržaja, a i glavni urednik im je franjevački svećenik, u svom Impressumu pokušava prikriti činjenicu da ga financira katolička crkva. Podataka o nakladniku u Impressumu, naime, nema, ali zato je navedena adresa – Via Merulana 124/B, Rim. Na ovoj adresi, kako se može doznati na internetskim stranicama splitskih franjevaca, nalazi se međunarodno franjevačko sveučilište, koje je očigledno i nakladnik predmetnog portala.

U svojim nepotpisanim tekstovima, koji su preneseni i na internetskim stranicama kninske Župe sv. Ante Padovanskog, crkveni portal Mir.hr tvrdi da su kninski SDP-ovci, zbog svog “neznatnog političkog utjecaja u Kninu”, javnost “odlučili ‘uveseliti’ još jednim napadom na Katoličku crkvu i svećenstvo; jer im očito ništa drugo i ne preostaje”.

“Nadahnuti istinskom komunističkom matricom, koordinirano izvode diverzantske napade”, tvrdi se u tekstu ovog crkvenog portala, u kojem se profesorice i ravnatelja koji su se pobunili protiv katoličkog blagoslova na maturalnoj večeri proziva otvoreno, imenom i prezimenom, te im se predbacuje “nedostatak kulture” i “diktatura ateizma”, a optužuje ih se i da im “nije stalo do odgoja vlastitih učenika”.

U istom je tonu i “izvještaj” s maturalne večeri koja je održana 15. svibnja, a na kojoj je svećenik ipak održao blagoslov. Prosvjetare koji su se tome protivili i u ovom se tekstu optužuje da su komunisti, a predbacuje im se i da su za vrijeme molitve ostali sjediti, te tako “na krajnje nekulturan – i za kršćanstvo uvredljiv – način posvjedočiti vlastiti intelektualno-društveni doseg”.

“Hrvatska se 1990. god. oslobodila okova komunizma, koji je u svećenstvu gledao ‘kvalificiranog neprijatelja’. I nakon 25 god. svjedočimo da se komunističko naslijeđe i dalje kao avet nadvija nad Hrvatskom, priječeći zrakama demokracije da prodru u sve sustave suvremene države, osobito u javne obrazovne ustanove. Najnoviji slučaj iz Knina svjedoči da su danas predvodnici nove doktrine komunizma mahom članovi SDP-a, koji se zapravo vješto i lukavo skrivaju iza plemenitih tekovina socijal-demokracije; provodeći politiku gušenja religije i ‘progona’ svećenika, posebno rimo-katoličkih”, stoji u crkvenom pozivu na linč “nepoćudnih” profesora, koje za sada nisu zaštitili ni lokalna vlast, ni resorno ministarstvo na čelu s Vedranom Mornarom.

10 Comments

  1. Molim Ministarstvo da u program građanskog odgoja uvrsti distinkciju između pozivanja na sekularnost i pripadanja Komunističkoj partiji, čisto da se smanji učestalost ovakvih nebuloznih napada u budućnosti. Hvala.

  2. Kad se vidi kakav polusvijet govori, manje je bitno što se govori!
    Na takve se, naprosto, ne vrijedi obazirati, već – pogledaj i prođi!

    1. Ljerko, srce moje, ti si lutka mala,
      Pa ne slutis smisla zalosnih soneta,

  3. “Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.” (čl. 40. Ustava RH, Osobne i političke slobode i prava)

    .. javno očitovanje vjere, ali i sloboda savjesti…
    Imamo slobodu i savjest, ali i odgovornost prema drugima! Ili nemamo nikakvu odgovornost! Savjesti još manje. Moj naklon gospodo i drugovi, prošao sam vjeronauk kada se nisu dobivale ocjene iz istog, a nisam na strani onih koji vjeruju. Barem nisam na strani onih koji su bez ikakve odgovornosti!

  4. Naši bi odnosi bili smireniji kad bismo prestali govoriti drugima kako trebaju živjeti. Poštuj onoga tko misli drugačije od tebe. Živi i pusti druge živjeti
    Srce bez razuma je meko i popustljivo u svemu – razum bez srca hladan i neumoljiv. Ujedinjeni djeluju mudro – u pravo vrijeme, na pravi način.
    Je li je sloboda mjesto ili ideja? Stanje društva ili stanje uma? Je li sloboda počinje oko nas ili u nama?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!