Produžna nastava + matura + upisi = kaos

(Večernji list) Zbog produžne nastave u mnogim srednjim školama nastat će kaos, teško će se paralelno provoditi testovi za državnu maturu i organizirati dopunska nastave za učenike kojima su zaključene dvije negativne ocjene. Nećemo imati dovoljno profesora. Tko će taj dodatni posao platiti, pitaju se ovih dana profesori, ali i ravnatelji u mnogim srednjim školama. Kao što je poznato, izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ukinut je prvi ljetni popravni rok, a umjesto toga uvedena je dopunska, odnosno produžna nastava u trajanju minimalno deset do maksimalno 25 sati.

– To je definitivna pogreška Ministarstva obrazovanja. Kakvu poruku time žele poslati djeci? I zar očekuju da netko tko nije učio cijele godine i kome je dano niz šansi da će se naglo promijeniti i u deset ili petnaest sati naučiti sve propušteno – pita se profesor Elektrotehničke škole Ljubo Mitrović i nastavlja.

– Može se dogoditi da profesori, da bi izbjegli gnjavažu s produžnom nastavom, zaključe učenicima dvojke ili da nekome tko ima dvije zaključe i treću jedinicu jer ni tada neće biti produžne, a učenik će izgubiti godinu. Mogu se dogoditi različite kalkulacije i donijeti odluke, iako sam ja protiv njih. Ali prosvjetne su vlasti o tome trebale razmišljati – kaže Mitrović.

Slično govori i njegov kolega Josip Topčagić iz Tehničke škole Čakovec.

– U nastavi sam 36 godina i stalo nam se nešto staro nudi kao novo. I produžnu nastavu smo već imali prije tridesetak godina. Bit će mi teško organizirati se jer predajem nekoliko stručnih predmeta. Mislim da cilj naše škole nije da dijete nešto nauči nego da dobije prolaznu ocjenu. Tako je i s ovom produžnom nastavom. Nastavnici su već shvatili da se ne mogu boriti protiv sustava pa odrađuju što im se kaže – pomalo ogorčeno komentira Topčagić.

I mnogi drugi profesori ljute se na nove obveze koje su im, kažu, nametnute, a ni mnogim ravnateljima nije jasno kako će uspjeti organizirati provođenje državne mature i produžnu nastavu.

– Produžna je nastava postala zakonska obveza usred ove školske godine, nije definirano koliko sati treba trajati, velika je razlika između deset ili 25 sati. Iako traje samo deset sati problem će predstavljati profesorima koji predaju, recimo, u četiri generacije učenika, a posebno onima u strukovnim školama koji u svakoj od tri ili četiri generacije imaju po nekoliko predmeta. To neće moći fizički obaviti. A koliko ja znam, u proračunu ministarstva obrazovanja nema novca kojima bi se to nastavnicima platilo – naglašava predsjednik Školskog sindikata “Preporod” Željko Stipić.

No, prema njegovu mišljenju, najveći je problem što će se istodobno trebati organizirati državna matura i produžna nastava.

– To će stvoriti kaos u školama, jer te dvije aktivnosti, plus treća – upisi, nisu se smjeli organizirati istodobno. Na Sveticama (sjedište ministarstva obrazovanja) očito netko ne zna svoj posao i nije vodio računa o državnoj maturi – zaključuje Stipić.

21 Comments

  1. “Bagro nastavnička, govori ti Veliki Šef Obrazovanja: u svrhu prikupljanja pluseka kod birača, neće ove godine nitko imati jedinicu. (a za one srednje školice koje su mi se umilile stavit ću prijemni da im se ne bi progurao neki bedak kojega su zbog mog naređenja pustili iz osnovne školice bez ikakvog znanja. Amen.”

    Jel’ to samo meni prosvjeta sve više liči na epizodu iz Alana Forda???

  2. A kako su doktori propitivali tko će platiti njihov dodatni rad kojim bi se smanjile liste čekanja (mada su to tamo bajke, i dalje se čeka i čeka…) – odmah su se uzvrpoljili, a nisam čuo da je itko od naših izašao u javnost sa sličnim izjavama.

    1. prof: “Uostalom, zašto nama dežurstva na maturi nisu posebno plaćena?”…hm dežurstva u radno vrijeme bi trebala biti plaćena, interesantno. A koliko traje radno vrijeme? Osam sati ako se ne varam, pa kolege drage nemojmo pretjerivati.

      1. ne, ona u radno vrijeme ne bi trebala biti plaćena. ali ona kada kolegica odradi dežurstvo prijepodne, a onda popodne još cijeli dan nastave…? i ta moraju biti gratis?

      2. Ujutro dežuram na maturi koja traje do nekih 12 sati, a popodne radim do zadnjeg sata- dakle dođem u školu u 7:15, a izađem u 18:20 ! Dežurstva naravno nisu ravnomjerno raspoređena u svim školama, a da se plaća zamislite što bi bilo 😀

        1. Kolege drage uskoro će proljetni praznici za učenike (ne za profesore) baš me zanima hoćete li se pojaviti u školi u tom periodu? Eto, ja npr. neću. Zato kažem….ne pretjerujte.

          1. kolega dragi ja prema zakonu o radu imam pravo na godišnji odmor. kada ja točno mogu iskoristiti taj godišnji odmor ako ne preko ferija? s time da smo preko zimskih ferija imali sjednice i inventuru pa smo se pojavljivali u školi, već 3 godine se prva sjednica jesenska saziva u vrijeme za koje imam rješenje o godišnjem odmoru (oko tjedan dana prije isteka istog). da se razumijemo dežurstva na DM ne bi trebala biti plaćena nego ravnopravno raspoređena među svim članovima NV. Ono što bi trebalo biti plaćeno je produžena nastava jer se ne može zagurati pod mitske ostale poslove obzirom je neposredan rad sa učenicima. Što se tiče proljetnih praznika ja imam za ispravljati kontrolne zadaće iz 8 predmeta koje predajem. samo zato što nisam u školi ne znači da ne radim. da nabrojim i subote koje sam proveo u školi ove godine? što se tiče dežurstva u radnom vremenu. škola je otvorena od 7 ujutro do 21 navečer. jel to znači da je MOJE radno vrijeme 14 sati? želim onda biti plaćen za 70 satni radni tjedan.

          2. Potpuno ste pogodili – primanja profesora, obzirom na stručnu spremu i odgovornost, uistinu su teško pretjeravanje! Eto, toliko smo preplaćeni da je meni neugodno!
            Glede proljetnih praznika koji su za učenike, to Vam je rastumačio kolega SunTsu. Ja bih se nadovezao tek u jednom momentu – i Kolektivni ugovor jasno navodi – profesori godišnji odmor koriste u pravilu u vrijeme ZIMSKIH, PROLJETNIH, I LJETNIH praznika učenika!
            Vezano za radno vrijeme koje je, ili nije, plaćeno, eto Vam ovako:
            Ja sam, kao razrednik, odradio dosad više ekskurzija. Sukladno Vašim tumačenjima, ja bih komotno mogao u 22 sata otići za svojim poslom, i pojaviti se tek u 7 ujutro! A djeca u tom periodu?
            Pa, molim Vas, dragi kolega, ja nisam plaćen za noćni rad (koji se plaća uvećano), a bogme, u dva ujutro nije moje radno vrijeme!

          3. jel to znači da ako ja uredno dolazim preko zimskih (inače znam škole koje su zaključane preko zimskih praznika jer nemaju novaca za grijanje) i ljetnih praznika na posao mogu odbiti biti dežuran na državnoj maturi? ili produženu nastavu? ili doći na tu sjednicu koja je uredno za vrijeme godišnjeg odmora?
            moje radno vrijeme je u detalje objašnjeno zaduženjem koje predajem na početku školske godine. 40 satni radni tjedan je tamo pokriven neposrednim radom sa učenicima, popravnim ispitima, i inim ostalim dužnostima u mutavom formatu tjednog opterećenja (iako se radi o godišnjem zaduženju) samim time već postoji osnova da otpilim bilo kakvo neplaćeno proširivanje mojih “obaveza” koje nisu na početku godine pokrivena tim zaduženjem. svakako pozivam bilo koga da provjeri da li obveze koje sam “zadužio” i obavljam. ako taj papir već ne služi ničemu zašto ga onda moram popunjavati? nemojte nam sada bježati taman je postalo zanimljivo? ja sam u školu došao iz privatnog sektora i nije mi strano ni 14 satno radno vrijeme. dapače vrlo ga rado prihvaćam ako je uredno plaćeno što obično nije. niste se osvrnuli na produženu nastavu? kako je to točno postojeća obveza kad nije predviđeno normom? recimo da od tih 8 predmeta imam po jednu negativnu ocjenu to je 80 sati minimalno. to je na bazi 35 tjedana preko 2 sata tjedno. jel mi se to skida od norme onda?

      3. Kolega HM,jel Vi uopće radite u školi i koliko godina,baš me zanima?:-)Okojem Vi radnom vremenu govorite,školskom ili uredskom??

          1. Poštovana kolegice, uredsko ili školsko radno vrijeme podrazumijeva 40 satni radni tjedan. To što će te vi dio odraditi u neposrednom odgojnom-obrazovnom procesu, a ostatak pripremajući se za nastavu ili ispravljajući kontrolne Vaš radni dan podrazumijeva osam sati. Naravno da predajem u školi i eto gle čuda upravo ispravljam kontrolne za sutra.
            Mogao sam u petak ostat u školi poslije nastave koja mi je završila u 12 i 25 a nisam, nekako mi je lakše to obaviti u nedjelju poslijepodne.
            SunTsu…a poslije te prve sjednice ste ostali u školi do 14 sati ili ste otišli kući ili na kavicu i vratili se na prvu iduću sjednicu ili nastavničko vijeće? Hm inventura, zar je to neki rad?
            Imate 8 kontrolnih zadaća iz 8 predmeta, meni osobno je sasvim dovoljno 2 sata za svaki kontrolni dakle 16 sati rada za pet dana praznika i nije nešto strašno. Ipak bi vam lakše bilo da se malo rasteretite pa nešto ispravite i tijekom ovog tjedna.
            P.S. Inače slažem se sa kometarima vezanim uz oštrije pedagoške mjere ali mi je uvijek interesantno kako kod nas u hrvatskoj bilo čije drukčije mišljenje, odnosno gole činjenice u ovom slučaju, odmah rezultiraju provalom bijesa, srdžbe, uvjeravanja u suprotno ili ne dao Bog antihrvatstvom.
            Svako dobro poštovane kolege za mene je rasprava na ovu temu završena.

        1. Kolega Žukov proširujete temu. Uzmite tjedan dana godišnjega preko proljetnih praznika pa tko Vam brani, uzmite i preko zimskih prazika tjedan dana isto Vam nitko zakonski ne može ništa. Uvijek Vam ostaju još dva tjedna preko ljeta ali Vi ste sami odabrali svoju profesiju vjerujem iz ljubavi a još ste mladi puno mlađi od mene stignete je još promijeniti.

          1. Hvala Vam na komplimentu – uistinu jesam mlad, duhom i tijelom! Iako, ne znam kako biste Vi mogli znati koliko sam mlad, ili mlađi od Vas?
            No, kad tako dobro znate davati savjete kolegi SunTsuu kad da ispravlja testove, bit će i da znate koja sam berba. Što da kažem – Vi znate!
            Tako, znate i da sam svoju profesiju izabrao iz ljubavi! Uistinu jesam, obožavam povijest, povijest je za mene više od života!
            Međutim, promijeniti je neću – toliko je volim da ću radije ostati i boriti se za dignitet struke, za kvalitetniju obrazovnu politiku, školovanije ravnatelje, oštrije pedagoške mjere…
            I da – za klizno radno vrijeme, baš kako to definira Pravilnik o evidenciji radnog vremena za radnike u osnovnoškolskim ustanovama!
            Inače – ne vidim gdje ste na portalu našli provale srdžbe ili bijesa zbog Vaših komentara? Vi i ja imamo o ovoj temi različita mišljenja, i ja to apsolutno podržavam i poštujem Vaš stav!
            Dapače – pluralizam stavova je poželjan! Kad svi misle isto, obično nitko ne misli puno!

  3. To bi sve naravno trebalo imati veze s mitskim (kako ih je u nekoliko navrata nazivao kolega Žukov) ostalim poslovima.
    Uostalom, zašto nama dežurstva na maturi nisu posebno plaćena? Dežurstva inače nisu ravnomjerno raspoređena- neki dežuraju više puta, a neki naravno maltene NIKAD (naravno ima iznimaka).
    Imamo li mi uopće ikakav sindikat? Što su učinili za nas u zadnjih nekoliko godina? Znate i sami da je državna blagajna u lošem stanju, svi su osjetljivi kada ih se lupi po džepu, ali mogli su se barem donekle izboriti za oštrije pedagoške mjere i sl. jer nije sve u novcu, vaši kolege postaju sve umorniji od nediscipliniranih učenika i napornih roditelja, svaki dan su pod pritiscima, žive u strahu od kojekakvih inspekcija, a nitko ništa ne poduzima.
    Ne znam kako bi bilo kada bi se ponovno održala konferencija za novinare u svrhu pooštravanja ped.mjera slična nedavnoj na kojoj se pljeskalo, zviždalo, urlalo i sl., a samo su nas zastupali kolege iz udruge ne znam gdje su bili ostali.

  4. Dragi barba ministre…
    Iako je vama jednostavno i lako donijeti dekret kojim ja i kolege moramo ili (još) raditi badava ili pokloniti dvojku mislim da ste se zeznuli. Učitelji koji zaista rade ionako već rade i preko praznika i preko godišnjeg; oni koji nisu ni do sad – neće niti sad.
    Ja ocjene sigurno neću poklanjati. Svakom učeniku pomažem i obajšnjavam ako treba i po stoti put istu stvar – pod uvjetom da se on/ona trudi. Postoje i oni malobrojni koji nemaju ni bilježnicu od početka godine, da ne kažem da ni knjige još nisu otvorili (kolege znaju kakav je stav roditelja takvih učenika). I radi takvih da još dodatno radim ono što sam u jednoj godini odradio nekoliko puta?! Nije definirano u koliko termina treba odraditi tu “dopunsko – dodatno – superpoučnu” nastavu; pa bez obzira na broj sati koji me dopadnu ja ću svoje obaveze izvršiti u komadu – svakih 45 min mali odmor a svaka 3 sata veliki. Deset do dvadeset i pet sati u komadu. Vidimo se u kolovozu!
    P.S. Da li i u vašem i ostalim ministarstvima radno osoblje odrađuje dodatan (besplatan) rad ako vaši klijenti ne dobiju potrebno znanje na vrijeme? Ili ih prešaltate na šalter dva na kojem će kupiti obrazac R2D2 koji će ovjeriti na šalteru tri, kopirati na šalteru četiri pa sa šaltera pet se vratiti na prvi…?

    1. Meni je bilo baš cool kada je rečeno da moraju imati mapu/bilježnicu za građanski odgoj- pa ni bilježnice/knjige za redovne predmete ne nose!
      Eto, GO još jedna nepotrebna obveza, a nitko nije reagirao!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!