Disciplina: Tko je kriv što je nestao autoritet nastavnika?

(24 sata) Nije li red u razredu osnovni preduvjet za uspješan rad? U posljednjih 20 godina erodirale su opcije nastavnika da se na efikasan način bore protiv tog problema. Često nastavnici odustaju od prijave nasilnog verbalnog ili fizičkog ponašanja zbog prevelike birokracije koja uslijedi nakon toga. Profesori moraju dokumentirati i pravdati svoje postupke na nekoliko instanci. Učenike koji su žrtve nasilja također se traumatizira, a protiv zlostavljača se na kraju postupka ne mogu donijeti dovoljno kvalitetne mjere (poput suspenzije u srednjoj školi). Druga priča su i roditelji koji s odvjetnicima pobijaju upravni postupak koji se vodi protiv njihove djece. To više nije iznimka.

Erozija discipline dovodi do smanjivanja praga onoga što se tolerira, a često se to može odraziti i na kriterij ocjenjivanja.

Iako su svima puna usta pedagogije, školski pedagozi često nemaju rješenja za konkretne probleme, ni vremena ni mogućnosti.

Drugo pitanje jesu li nastavnici uopće dovoljno educirani da rješavaju konfliktne situacije? Mnogi nastavnici vide na njihovi kolege ne vladaju razredom i da nisu stvoreni za taj uistinu težak i odgovoran posao. Ali ne govore ništa.

3 Comments

  1. “Drugo pitanje jesu li nastavnici uopće dovoljno educirani da rješavaju konfliktne situacije? Mnogi nastavnici vide na njihovi kolege ne vladaju razredom i da nisu stvoreni za taj uistinu težak i odgovoran posao.”
    Učitelji su educirani dovoljno i preko toga. Trebalo bi educirati roditelje.
    Mi imamo ravnatelje koji nemaju pedagoško obrazovanje ali dijele ocjene iz svih predmeta i maltretiraju učitelje.
    Nama trebaju inspekcije, istina ne radi učitelja.
    Što će nam učitelji? Pa naši ministri sami se obrazuju, sami sebi uplaćuju naše novce da bi stekli licence kako upravljati našim novcima… a onda… što onda? Ništa.

  2. Tko je kriv?
    Znamo svi tko je kriv.
    Ako kurikulum zemlje koja ima najuspješnije obrazovanje ima četiri (4) stranice, trebamo li što dodati?

  3. “…Iako su svima puna usta pedagogije, školski pedagozi često nemaju rješenja za konkretne probleme, ni vremena ni mogućnosti…”
    A sposobnosti nisu dovedene u pitanje?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!