Plaće se neće dirati, ali katastrofalne posljedice su neizbježne

(Danas.hr) Ministar Vedran Mornar potvrdio je da se neće dirati materijalna prava zaposlenih u obrazovanju i znanosti, ali, upozorio je, uslijedit će katastrofalne posljedice jer neće biti novca za reforme koje se u školstvu nužno moraju provesti.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar proglasio je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) sedam hrvatskih znanstvenih centara izvrsnosti (ZCI), izrazio zadovoljstvo zbog toga, ali i ocijenio da država baš nije nagradila te centre izvrsnosti jer će njih sedam podijeliti samo dva i pol milijuna kuna.

“Nismo ih naročito kao država nagradili – samo dva i pol milijuna kuna, ali se zato nadam da će im status centra izvrsnosti pomoći u privlačenju novca Europske unije”, izjavio je ministar Mornar novinarima nakon svečanosti proglašenja sedam znanstvenih centara izvrsnosti.

Mornar vjeruje da će tako okupljeni u centrima izvrsnosti hrvatski znanstvenici imati puno veće šanse na ‘tržištu’ znanstvenih projekata EU-a nego što ih imaju kao pojedinci.

Plaće se neće dirati

Nezaobilazno novinarsko pitanje za ministra Mornara bilo je hoće li se smanjivati plaće zaposlenih u sustavima obrazovanja i znanosti s obzirom na najave ministra financija Borisa Lalovca da će novi državni proračun biti proračun ‘rezova’. Ministrov odgovor bio je niječan. Istaknuo je da se materijalna prava radnika neće smanjivati, te da to znači da će se morati ‘rezati’ neke druge stvari u proračunu.

Dodao je da je obveza njegova ministarstva da svoj proračun smanji za tri posto, a kako se neće moći dirati materijalna prava radnika to znači, objasnio je Mornar, da će se morati dirati u druga područja što će, ocijenio je, biti jako zahtjevno jer su najveći dio proračuna plaće i socijalna davanja. Budući da je to ‘nedodirljivo’ morat ćemo, najavio je, ‘rezati’ u onim segmentima koji su ionako na vrlo niskim granama. To pak znači, primjetio je Mornar, “da će se i onih 79 milijuna kuna za znanost smanjiti za određeni postotak jer je to jedino što se može dirati”.

Izdavanja za administraciju iznad, a za obrazovanje ispod prosjeka EU-a

Ministar smatra da će katastrofalne biti posljedice toga što se ne uspjeva pronaći novac za reforme koje se nužno moraju obaviti u obrazovanju i znanosti, a na pitanje novinara hoće li razgovarati s ministrom Lalovcem, Mornar je odgovorio potvrdno rekavši da će to biti tijekom dana i u utorak.

“Donekle i razumijem ministra Lalovca koji ima novca koliko ga ima i mora ga podijeliti”, rekao je Mornar. Ali, istaknuo je, “osobno se duboko ne slažem s tim da u izdvajanjima za javnu administraciju iz BDP-a moramo biti iznad prosjeka Europske unije, a za znanost i obrazovanje ‘debelo ispod’ prosjeka EU-a, a to je nešto s čime se nikako ne mogu složiti”.

4 Comments

  1. “Ministar Vedran Mornar potvrdio je da se neće dirati materijalna prava zaposlenih u obrazovanju i znanosti”

    Stara narodna kaže “tko laže, taj i krade”

    badava se sada neće dirati u materijalna prava kad se, eto, baš nedavno više puta u ista “diralo”

    Ali ima se tu još mjesta za uštede: ukinuti naknadu prijevoza,dodatak za rad s učenicima s posebnim potrebama, naknadu za dvosmjenski rad…
    Ma, ne da mi se nabrajati: UKINUTI ČITAVU PLAĆU. Učitelji VOLE djecu, njima je dužnost biti HUMAN… i raditi besplatno. (jel na kraju ide “amen”?)

  2. moja greška…nervozan sam malo jer sam imao 9 sati danas a imam sutra “usavršavanje” gdje će me učiti kako da lažem djeci da je poduzetništvo prava stvar za njih…

  3. Ma, u redu je.

    Možda nije dovoljno jasno: nije sad Mornar krivac za sve, općenito svi ministri obrazovanja prvo muljaju da se neće dirati, a onda: hop! i prosvjetari ostanu bez love.

    A zadnje je bilo za prijevoz.
    Ali tu su i muljaže s asistentima i tako…

    Pa znate kako već ide: prvo na mala vrata (kao što je bilo s toplim obrokom), a onda dok vide da se nitko ne buni… opali ih po džepu!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!