Oko 1000 učitelja ostaje bez posla: “Ministar Mornar ima važnijih problema nego da ide tražiti savjete Crkve”

(Index.hr) Vedran Mornar, novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta najavio je da će mu prvi potez na ministarskoj funkciji biti iniciranje razgovora s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem o pitanjima zdravstvenog i građanskog odgoja.

Mornar je pritom istaknuo kako je Hrvatska pretežito katolička zemlja i da vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto te da o svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj ima drugačiji stav od dosadašnjeg ministra. Zbog toga će mu kaže, prvi potez biti da zatraži prijem kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića.

Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) ne slaže se s najavama novog ministra, ističući kako hrvatski obrazovni sustav ima niz gorućih problema koje ne mogu riješiti nikakvi razgovori s Crkvom.

“Sad ministar ima važnijih problema nego da ide tražiti savjete Crkve. Ako su njegovi svjetonazori vezani za Crkvu, to je privatna sfera njegova života, sad je teško vrijeme u sustavu obrazovanja i tu ima niz gorućih problema. Pravilnik o normi i zaduženjima učitelja bi trebao biti i ministrov najveći problem. Ako se pod hitno ne krene u njegovu izmjenu imat će itekako negativne učinke. Oko 1000 učitelja i nastavnika bi moglo ostati već ove jeseni bez posla, a oko 4000 njih će s punog radnog vremena spasti na nepuno čime im automatski i plaća drastično pada, a znamo da su plaće u obrazovanju ionako mizerne”, rekla je Sanja Šprem u razgovoru za Index.

“Moramo educirati učenike da im svaki čovjek bude prihvatljiv”

Što se tiče konkretno zdravstvenog odgoja, Šprem ističe kako je svaki učitelj svjestan na koji način treba prezentirati nastavno gradivo zdravstvenog odgoja (ZO) učenicima.

“Do sad su zdravstveni odgoj provodili učitelji prirode i biologije te razrednici. Oni su ti koji objektivno prezentiraju sadržaj ZO. Bilo je mnogo odupiranja Crkve oko uvođenja ZO i jasno je da svatko ima pravo na svoj stav, međutim djeca moraju imati spoznaje što ih okružuje i moramo educirati učenike da im svaki čovjek bude prihvatljiv”, rekla je Šprem.

Inače, kad se uvodi neki novitet u škole, kaže Šprem, prvo se trebaju kontaktirati svi stručnjaci na tom području, a to su veli prvenstveno učitelji i pedagozi, no jednako je tako, dodaje, važan i stav roditelja tako da mogu biti integrirani u kvalitetniji razvoj, u ovom slučaju, zdravstvenog odgoja.

No trenutno bi se kaže, diskusija trebala voditi prvenstveno o građanskom odgoju (GO), a ne o ZO, budući da se GO već dvije godine priprema, a napominje kako su sad kontradiktorne informacije novog ministra da bi se sadržaj GO integrirao u ostale predmete.

“Škole su već dobile naputke da imenuju jednu osobu koja će predavati GO, a preporuka je da to budu povjesničari. Već od jeseni bi se trebao uvesti građanski odgoj kao zaseban predmet. Učitelji sad idu na edukacije kako bi ga mogli predavati pa se postavlja pitanje ako će oni završiti edukaciju za GO čemu onda integracija u ostale predmete? To se jedno s drugim kosi. Svi odgoji i zdravstveni i građanski su potrebni u školama jer je odgojna komponenta zanemarena u školama”, naglasila je Šprem.

Na jesen se uvodi građanski odgoj kao zaseban predmet, a ministar sad govori o integraciji?!

Na kraju je dodala kako će u slučaju da GO ne bude samostalni predmet, njegova integracija u sve ostale predmete biti dodatni posao za učitelje, koji će pak to raditi za istu plaću.

“Posao učitelja se sve više zadužuje, a plaće su sve manje i manje. Treba napraviti kompletni koncept novog školstva u kojem se neće konstantno opterećivati i učenike i djecu”, zaključila je Šprem.

Branimir Mihalinec, Predsjednik nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u kratkoj izjavi za Index rekao je kako je zadovoljan svim izjavama Jovanovićevog nasljednika.

“Stojim pri tvrdnji da je Mornar očito čovjek dijaloga za razliku od prethodnika koji je bio sklon konfliktima. Otvaranje mogućnosti ideologa otvara i mogućnost donošenja dobrih odluka za sustav obrazovanja. Mornar ima šanse jedino ako ga Vlada podrži u ovom što govori. Ako neće imati iste stavove, novi ministar neće imati nikakve šanse”, kaže Mihalinec.

Na upit što misli o najavama Mornara kako će mu prvi potez biti da ode na razgovore s kardinalom Bozanićem, Mihalinec je zaključio kako je to dobar put.

“Treba razgovarati sa svima, i sa Crkvom i s nevladinim udrugama, te svima onima koji imaju drugačije mišljenje te vidjeti gdje se može naći zajednički nazivnik i ići s kvalitetnim rješenjem.

2 Comments

  1. Skoči pa reci hop iliti reci hop pa skoči…

    Zara nismo govorili o smanjenjenju predmeta i školskih torbi?
    Pa zar opet? 18441

  2. Skoči pa reci hop iliti reci hop pa skoči…

    Zar nismo govorili o smanjenjenju predmeta i školskih torbi?
    Pa zar opet?

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!