Mornar: Nisam za smanjenje plaća prosvjetara, a o zdravstvenom odgoju razgovarat ću i s Katoličkom crkvom

(Novi list) Nadam se da će ovih 540 dana biti dovoljno za pokrenuti prije svega promjenu školskih kurikuluma koje smatram zastarjelim, pretrpanim činjenicama i neprimjerenim današnjem dobu. Uz to, trudio bih se da se uspostavi korektan dijalog sa sveučilištima

Novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar izrazio je večeras nadu kako će u narednih 540 dana mandata uspjeti pokrenuti promjene u resoru, dio kojih je vezan i za školske kurikulume te uvođenje informatike kao obveznog predmeta, a očekuje i dijalog s relevantnim čimbenicima, među kojima i s crkvom, oko zdravstvenog odgoja.

“Nadam se da će ovih 540 dana biti dovoljno za pokrenuti prije svega promjenu školskih kurikuluma koje smatram zastarjelim, pretrpanim činjenicama i neprimjerenim današnjem dobu. Uz to, trudio bih se da se uspostavi korektan dijalog sa sveučilištima, da se sveučilištima osigura autonomija, naročito financijska i da sveučilišta konačno počnu odgovorno upravljati svojim novcem”, izjavio je Mornar u središnjem HTV-ovom Dnevniku.

Vezano uz zdravstveni odgoj u školama, ministar je rekao kako mu je namjera razgovarati sa svim relevantnim čimbenicima u hrvatskom društvu, među kojima i s Katoličkom crkvom koja se protivi tom školskom predmetu. U tom je smislu, kazao je, i izjavio kako bi želio prijem kod zagrebačkog nadbiskupa i kardinala Josipa Bozanića.

“Taj prijem kod kardinala Bozanića je, među ostalim, izrečen i metaforički. Htio sam poslati poruku da želim razgovarati sa svim relevantnim faktorima ovog društva, a Katoličku crkvu svakako smatram relevantnim faktorom ovoga društva”, poručio je. Za zdravstveni odgoj rekao je kako bi možda primjereniji naziv bio zdravstveno obrazovanje.

Upitan smatra li da bi građanski odgoj trebao biti poseban školski predmet ili uključen u ostale predmete, Mornar je odgovorio kako bi osobno bio najsretniji kada bi to bile izvannastavne aktivnosti, ali da će o tome odlučiti stručnjaci. Najavio je i promjene u smjeru uvođenja informatike kao obveznog predmeta.

Kao zagovornik uvođenja tzv. male mature, Mornar je rekao kako bi u 540 dana ministarskog mandata svakako pokušao u osnovne škole uvesti neku vrstu vanjskoga vrednovanja znanja.

“To sigurno neće biti, ako se mene bude pitalo, ispitivanje koje se godine tko rodio ili koliko se žita požnjelo u Mađarskoj. To bi trebao biti nekakav ispit koji će djeca s veseljem rješavati, ispit koji bi zapravo dao sliku o njihovoj funkcionalnoj pismenosti, i to matematičkoj pismenosti na hrvatskom jeziku i pismenosti na stranom jeziku”, istaknuo je.

Mornar vjeruje i u dobru suradnju sa školskim sindikatima, te ga vesele neke njihove pozitivne reakcije na njegovo imenovanje, a upitan hoće li dići ruku u Vladi za smanjenje prosvjetarskih plaća, kratko je odgovorio: “Teško”.

Večerašnju utakmicu između Hrvatske i Kameruna na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu gledat će doma, “ako ne zaspem jer ću od ovoga dana biti prilično iscrpljen”, a očekuje pobjedu Hrvatske.

Autor: HINA

11 Comments

  1. Nama je najvažnije da Ministarstvo zdravstva prozovemo Ministarstvom zdravlja. I ozdravili smo.
    Sada će se zdravstveni odgoj nazvati zdravstvenim obrazovanjem. I…
    Mala matura je nekad bila, odustalo se od toga. Pa da moglo bi se to ponovo uvesti, možemo otvoriti još jednu agenciju upravo za to.

    Koliko je godina prisutan vjeronauk u sklopu osnovnog i srednjeg obrazovanja? Odgledasmo nogometnu utakmicu. Pobjeda je tu, ali i istraga protiv neonacističkih transparenata i ponašanja navijača punih mržnje. Obrazac ponašanja je tu. Komentara nema. Prespavat će se.

  2. Zanima me na koji način će ubacit informatiku u obaveznu satnicu, jer je ona pretrpana. Znam što bi bilo najbolje rješenje, ali to se neće dogodit s obzirom da ide na Kaptol po mišnjenje, katolička talibanija pred vratima.

    1. Kako je vrijeđanje krasna stvar! Ali kad se to radi katolicima onda je in – milina od intelektualca i odgojitelja!
      A vjeronauk su izbacili iz škole oni koji su pjevali: Nosim kapu na tri roga, borit ću se protiv Boga! Oni koji nisu ništa drugo nego fašisti druge boje.

    2. Juka on, prvi članak Ustava govori o tome da su vjerske slobode temeljne ljudske slobode i prava. Nemate pravo nijednog vjernika u Hrvatskoj (bio on katolik , pravoslavac, musliman, židov,hinduist, budist, konfucionist)vrijeđati na vjerskoj osnovi samo zato što ste vi ateist. A ako ste k tome, ne daj Bože, još i nastavnik, ovakav govor mržnje je još i kažnjiv.

      1. ne vidim nigdje pokušaj uvrede. čovjek je samo jasno izrazio stav da nema prostora u satnici za informatiku i da bi on taj prostor stvorio micanjem vjeronauka kao izbornog predmeta. vjerske slobode ne bi ničim bile ugrožene kad bi instituciju koja zloupotrebljava vjerske osjećaje ljudi za vlastitu zaradu odvojili od države. time bi se poštivao sekularizam koji je također dio našeg ustava. talibanizam je pojam koji označava pokušaj svečenika svih vrsta da uređuju državno uređenje.
        i tu je juka u pravu. sve više se približavamo katoličkoj talibaniji. sreća je samo što je katolicizam licemjeran u svojoj biti pa je tako nešto teško ostvarivo.

        1. Ako netko napiše da su svi katolici talibani onda je to govor mržnje. Proguglajte malo pa vidite tko su talibani. Gospodo, pogledajte koliko nastave otpada na vjeronauk u npr. Austriji. Vladaju li i tamo talibani? Ili su samo hrvatski katolici talibani? U Ustavu ne postoji riječ sekularizam. RH je jedinstvena, nedjeljiva, demokratska i socijalna država. Ovo demokratska podrazumijeva puno toga što vi očito i nažalost ne razumijete. Imamo mi puno većih problema u nastavi od nastave vjeronauka. Djeca (i ona koja idu na vjeronauk i ona koja ne idu) dođu u srednju pa ne znaju padeže, razlomke i druge temeljne stvari. Za to nije kriva ni crkva ni katolici ni vjeronauk.

  3. “Nisam za smanjenje plaća prosvjetara…” … ali nećemo im ni vraćati oteto. Niti im priznati ni platiti sve što rade, stavit ćemo to pod “ostale poslove”. Tko se pobuni, dat ćemo mu … elektronsku radnu knjižicu. Bitno je da smo mi u 21. st.

  4. Gdje sam ja išta generalizirao i rekao ‘svi katolici su ovo i ono’??? Jasno je tko želi krojiti zakone ove države, a u ustavu (koji opet netko spominje) nema nikakav temelja za to. Crkva je odvojena od drćave negdje od 1789 u zapadnom svijetu. Malo je to prije komunizma, pa nađite drugu etiketu za lijepit u svom srednjevjekovnom poimanju svijeta.

    1. Evo, ponovo vrijeđate i etiketirate. Otkud Vam pravo da moje poimanje svijeta nazovete srednjevjekovnim?! Ponavljam, to je kažnjivo! Vaše mišljenje je ispravno, a moje pogrešno?! Ako ja Vas nazovem nacistom i militaristom, hoćete li se složiti sa mnom? I za kraj da nešto i naučite iz Ustava i prepoznate svoju nesnošljivost i militantnost.
      Članak 39.
      Zabranjeno je i kažnjivo svako pozivanje ili poticanje na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.

      Članak 40.
      Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!