Mornar najavio prvi potez: S Bozanićem ću razgovarati o zdravstvenom odgoju

(Novi list) »Hrvatska je pretežito katolička zemlja i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto. O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drugačiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima«, rekao je Mornar

Kandidat za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar najavio je danas pred nadležnim saborskim odborom da će mu prvi potez na ministarskoj funkciji biti iniciranje razgovora s kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije Želimirom Puljićem o pitanjima zdravstvenog i građanskog odgoja.

Mornar je time odgovorio na pitanja HDZ-ova zastupnika Gorana Marića što misli o vjeronauku, zdravstvenom i građanskom odgoju, te ocjenjivanju učenika na polugodištu.

»Hrvatska je pretežito katolička zemlja i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto. O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drugačiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima«, rekao je Mornar.

Uvjeren je da je kurikulum zdravstvenog odgoja dobar, a prijeporno je svega nekoliko rečenica ili poglavlja o kojima se, kaže, može diskutirati s udrugama i crkvom.

Mornar smatra da predloženi građanski odgoj sadrži dobre teme, a sva otvorena pitanja mogu se kvalitetno riješiti kroz dijalog.

»Osobno mislim da novi predmet u ionako prenatrpanom kurikulumu nije prihvatljiv. Sadržaj da, ali tek kad se kurikulum rastereti svih viškova«, rekao je Mornar.
Kad je riječ o ocjenjivanju na polugodištu, podsjetio je kako je osobno bio izrazito protiv njegova ukidanja.

»Ako se pokaže da su učenici zbog toga bolji i kvalitetniji, neka ovako ostane, no ako je ukidanje ocjenjivanja dovelo do slabijeg znanja, protiv sam toga«, rekao je.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja smatra da promjena ministra znanosti, obrazovanja i sporta neće značiti i promjenu politike prema znanosti i visokom obrazovanju, stoga nakon nedavnog štrajka na fakultetima najavljuje daljnje pritiske na Vladu zbog kojih bi mogli biti odgođeni upisi na fakultete za iduću školsku godinu.

»Vjerujemo da će komunikacija s novim ministrom Vedranom Mornarom biti na drugačijoj razini i to može biti važan faktor koji će promijeniti naše odnose. Zatražili smo razgovor s ministrom, a o njegovu ishodu ovisit će odluka o odgodi upisa. Imamo mjesec dana da se pripremimo«, rekao je predsjednik Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare.

Iako su zadovoljni što na čelno mjesto u Ministarstvo dolazi osoba iz sustava znanosti i razuman čovjek odmjerene komunikacije, u sindikatu ipak očekuju daljnje pritiske i rezove.

Ribić najavljuje da sindikat nikako neće pristati na smanjenje plaća i uvođenje outsourcinga u znanost i visoko školstvo, a ključna pitanja o kojima treba postići dogovor su novi kolektivni ugovor i pitanje visine izdvajanja za znanost, koje konstantno opada od dolaska Kukuriku koalicije na vlast.

Dodaje kako postoje i druga pitanja koja se mogu riješiti boljom komunikacijom s Ministarstvom, a o kojima nije bilo moguće razgovarati s prethodnim ministrom, poput plaćanja rada preko norme, dogovora oko sustava napredovanja u znanosti ili pitanja znanstvenih projekata.

»Treba vidjeti možemo li isprovocirati novu politiku i novi odnos. Lošije u sustavu ne može biti no što je bilo, barem da nešto riješimo, a vjerujemo da neće biti prljavih metoda, manipulacija i zloupotreba«, kazao je Ribić.kraj teksta

6 Comments

  1. Prvi s kojima će razgovarat o zdravstvenom i građanskom odgoju su nadbiskup i kardinal. Ima li većih znalaca u tim stvarima od njih dvojice?
    Ministre, najbolje da se dogovorite s rektorom Borasom pa da skupa odete do Kaptola.

  2. Ima smisla kad gradiš svoja Potemkinova sela, imaš svrhu, imaš cilj. Ali kakvog ima smisla održavati ona koja je izgradio tip prije tebe?

  3. O zdravstvenom i građanskom odgoju ne trebaju odlučivati ni politolozi ni sociolozi a još manje crkva. Oni mogu dati svoje prijedloge i mišljenje i ako se radi o potpuno suprotnim svjetonazorima roditeljima tj. djeci treba eventualno omogućiti da odluče između ta dva, tri prijedloga ili koliko ih bude. Na vjeronauk ne idu samo katolici nego i muslimani i pravoslavci i židovi. A katolička crkva jedina dobije po nosu. Drugo, Ustavom je zajamčeno svakom roditelju da odlučuje o odgoju svoje djece. Žao mi je da ni ovaj ministar to još ne zna. Moj prijedlog novom ministru je da se nastava vjeronauka smanji s dva sata na jedan a nastava matematike s 4 poveća na 5 sati tjedno kako je nekad bilo.

    1. Crkva se ne bi trebala miješati u odgojeee, u državu… Nju bi trebali financirati isključivo njeni vjernici kao u nekim uređenijim državama.

      Zar ne bi trebali o školi odlučivati oni koji su zato kompetentni? Ministri dođu i prođu, svaki donese svoje repove koje ne odnese za sobom. I što nam preostaje? Svaki uvede baš neki bitan predmet koji se ocjenjuje, baš neka jako bitna takmičenja, bravo plješćimo… Sada će vjerojatno informatika od prvog razreda, možebiti u vrtiću… Žalosno je sve to. Računanje i pisanje se ne računa, to nije bitno. Gledamo viteške igre, robovlasničke igre imamo u svakom dućanu, sad nazvanom trgovački centar. Govorimo o 40-satnom radnom tjednu, a oči nam bodu premoreni roditelji koji rade, rade “svetkom i petkom”, već dugo 70-satni radni tjedan.
      Ogledajte se djeco i učite, ovo je robovlasništvo. Upravo vama ćemo prodavati priče u građanskom odgoju.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!