“Nismo ministrovi poslušnici”

Na jučer objavljeni tekst “Novinari ili pisari na zadatku” o nagradi za najbolji novinarski rad iz područja obrazovanja i znanosti stigla su dva reagiranja. Prvo je poslala novinarka Hrvatskog radija Ivana Sučić, jedna od dobitnica spomenute nagrade, dok je drugo stiglo od udruge “Pragma” koja je, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, dodijelilo nagrade. Reagiranja objavljujemo u cijelosti, a naš odgovor ćemo objaviti uskoro, najvjerojatnije sutra.

Poštovani,

pošto sam sa svojim radom (radijskom emisijom: Izazovi učiteljskog poziva)
sudjelovala na natječaju za dodjelu “Godišnje novinarske nagrade za obrazovanje”
koju je inicirala udruga Pragma pod pokroviteljstvom MZOS-a te u konačnici odlukom
žirija nagradu, uz kolegicu s Nove Tv, i osvojila, imala sam potrebu reagirati na
neistinit tekst objavljen na vašem portalu, 11.3.2014. pod inicijalima B.M.

Pošto ste me indirektno nazvali pisarom i podobnom, zamolila bih vas da poslušate
emisiju koja je nagrađena i zatražite argumentaciju žirija zašto je ta emisija
nagrađena. Čak i ako mislite da nagrada nema smisla, mislim da treba informaciju
provjeriti prije nego se bilo koga nazove pisarom i podobnikom.

S druge strane mi je žao što se niste informirali o projektima i inicijativama
udruge Pragma koja konstantno radi s učenicima po našim školama (školama koje žele
surađivati) i žao mi je što ne vidite pravi cilj ove nagrade.

I na kraju, u uvodnom dijelu ste istaknuli da postoje novinari koji prate sustav i
zahvalili na njihovim tiskanim i televizijskim prilozima. Žao mi je što ste
zaboravili radio i radijske emisije u kojima ste puno puta gostovali zato što nam je
cilj bio isti – učiniti obrazovni sustav što kvalitetnijim i omogućiti struci da se
izbori za zasluženi položaj.

S poštovanjem,


Ivana Sučić
HR 1
Urednica emisije Izvan okvira i Ništa nevažno

Poštovani,
izrazito nam je žao što je objavljen članak “Novinari ili pisari na zadatku?” 11. ožujka 2014.g. na web stranici vaše Udruge, a kojim je nanesena šteta radu i ugledu udruge Pragma kao neprofitne i nevladine organizacije koja već 8 godina provodi različite projekte i programe usmjerene djeci, mladima, obiteljima i stručnjacima.
U demokratskom građanskom društvu suradnja vladinih institucija i udruga je dio njegovanja civilnih vrednota – ljudskih prava, tolerancije i participativnosti, a Pragma – osim stalnih poziva vladinim institucijama na suradnju – čest je i kritičar i predlagatelj društvenih promjena. Neka od novijih očitovanja su usmjerena na Strategiju obrazovanja, Strategiju borbe siromaštva, Plan EU financiranja, Nacrt građanskog odgoja i sl., a sva očitovanja su dostupna na web stranici Pragme.
U ovome projektu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta je pokrovitelj (bez financijske podrške), uz suradnju CARNeta i podršku Hrvatskog filmskog saveza.
Udruga je tijekom 2013.g. imala više od 70 javnih nastupa u medijima – među kojima su i vodeći hrvatski mediji (HRT, RTL, Večernji list, 24 sata, brojne regionalne radijske postaje, Školske novine…), u kojima smo promicali prava i interese djece i mladih te prikazivali svoj rad javno kako bi šira javnost imala što veću korist od našeg rada. Rad s djecom i mladima – između ostalog i aktivnosti medijskog opismenjavanje, dio je opisa rada Pragme. Stotine predavanja i radionica u školama, učeničkim domovima i fakultetima, deseci stručnih konferencija…, a osobito neposredan rad s djecom i mladim – sedmogodišnje iskustvo u provedbi preventivnih programa (prevencija ovisnosti), kao i trogodišnji rad u području sprječavanja ispadanja mladih iz sustava obrazovanja (kao prva hrvatska organizacija specijalizirana u tom području), najbolje govori o našem radu u području skrbi za djecu i mlade. Tijekom 2013. godine smo imali 1043 direktna korisnika svojih programa.
Također, postoji cijeli niz nagrada novinarima koje ne dodjeljuje HND, kao strukovna udruga, već različite udruge, a njihov legitimitet ne proizlazi iz strukovnosti već krajnje svrhe koja se postiže (naglašavanjem procesnog i ishodišnog dijela tih inicijativa). Nagrade koje dodjeljuju udruge, među kojima smo i mi, nikada ne mogu – niti to želimo – parirati HND-u kao profesionalnoj organizaciji novinara.
Novinari koji su se prijavili na natječaj (Sandra Maričić, HRT, Višnja Biti, HRT, Ivana Sučić, HRT, Zdravka Giacometti, HRT Iva Čaisa, NeT, Barbara Matejčić, Jutarnji list, Josipa Pletikosić, Nova TV, Martina Bolšec, Nova TV, Nino Kristofić, eMedjimurje.hr) su, prema našem mišljenju, izvrsni novinari s kralježnicom – svakako ne „podobnici“ i „piskarala“.
Sve škole su tijekom siječnja 2014.g. dobile dva dopisa (poštom i e-mailom) – zamolbu za sudjelovanje te dopis s prijedlogom aktivnosti koje se mogu provesti pri ocjenjivanju pristiglih radova, a sudjelovanje svake škole je bilo dobrovoljno sukladno procjenama ravnatelja, nastavnika i stručnih suradnika.
Odluka u dobitnicima je bila transparentna – dodijeljene su dvije nagrade: jedna prema mišljenju 39 škola koje su odlučile sudjelovati u dodjeli nagrade, a druga prema mišljenju žirija u sastavu: prof.dr.sc. Gordana Vilović, prof.dr.sc. Nada Zgrabljić Rotar, doc.dr.sc. Miroslav Vrankić, mr.sc. Roberta Brusić, Nataša Gajski Kovačić, dipl. novinarka, Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik, Lidija Padovan Đirlić, prof., Jasminka Martinović, dir. i Adriana Mastelić, prof.
Pozivamo vas da upoznate naš rad sudjelovanjem u različitim programima na korist cjelokupne zajednice – pozivamo vas da upoznate naše zaposlenike, suradnike, volontere, djecu, mlade i škole s kojima niz godina surađujemo.

Radi zaštite ugleda Pragme, škola, učenika, nastavnika i roditelja koji su sudjelovali u odabiru rada, članova žirija te novinara koji su prijavili svoje radove, molimo vas da navedeni članak uklonite s web stranice Udruge te objektivno izvještavate o radu Pragme.

S poštovanjem,

Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik
Predsjednik

Napomena: članak nećemo ukloniti iz dva razloga. Prvi je to što je već objavljen i njegovo uklanjanje nikome ne bi pomoglo; informacija je već “u eteru” i ne može se iz njega izbrisati. Također, ukoliko članak nestane s portala, onda više nema razloga objaviti i reagiranja na njega, a to je već nešto u što ne bismo htjeli ulaziti. Drugi razlog je taj što i dalje stojimo iza članka i u našem odgovoru ćemo detaljno objasniti zašto.

2 Comments

  1. S obzirom da smo stup društva pa smo samim time glupi k’o stup, čekamo inspiraciju, a ona dolazi tek kad se žarulja na banderi upali.
    E sad, kod mene u kvartu nešto nije u redu s tom uličnom rasvjetom. Rekli su gazde grada da će pogledati o čemu se radi.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!