Djeca ipak neće biti zakinuta za izvannastavne aktivnosti: Linić dopustio kockanje uz škole i vrtiće

(Slobodna Dalmacija) Pokraj Osnovne škole Petra Preradovića u staroj gradskoj jezgri Zadra, prije više od godinu dana otvorena je – kockarnica. Odmah uz školsko igralište, udaljena možda četiri metra.

Djeci koja se igraju na školskom dvorištu, ili koja je gledaju s prozora škole, sigurno izgleda kao neko privlačno mjesto. Kako i ne bi. Upravo na strani koja gleda na školu, stakla kockarnice su u čitavoj veličini oslikana privlačnim likovima za djecu: ima tu gusara sa sabljama i princeza u haljinama poput prizora iz bajki, mladih djevojaka i dječaka koji vedro pozivaju na rulet i “black jack”.

Boje su živahne i privlačne i sve nekako upućuje na veselje i razbibrigu, kao da je riječ o dječjoj igraonici, a ne kockarnici. Iako se tamo ne smije ući do navršene 18. godine, djeci iz OŠ Petra Preradovića asocijacije na Kockarnicu-automat klub “Admiral” sigurno će biti pozitivne jer, odrastajući, gledaju u šarene izloge koji im djeluju super, a zapravo skrivaju tamnu, ovisničku stranu igara na sreću.

 

‘Djeca će nam postati ovisnici’

Otvaranje kockarnice u neposrednoj blizini škole izazvalo je reakcije brojnih roditelja, koji su prigovorili ravnatelju škole Milanu Marasoviću da bi na takav način kockanje, kao jedan od težih oblika ovisnosti, moglo postati privlačno djeci.

– Odmah smo reagirali kad je kockarnica otvorena. Poslali smo dopis Gradu Zadru tražeći da ne bude tako blizu školi jer je po zakonu postojala odredba da se kockarnice ne smiju otvarati najmanje 500 metara od odgojno-obrazovnih ustanova, ali, nažalost, nismo dobili nikakav odgovor.

U međuvremenu sam čuo da su vlasnici kockarnice dobili dozvolu i da imaju pravo otvoriti je tako blizu škole. Tako da smo mi tu gotovo nemoćni, ali to nije u redu. Tko je to određivao, ne znam. Bojim se da je prevladao novac. Mi smo reagirali čak i prije nego što se i počelo s uređenjem kockarnice jer nije prikladno da ona bude u neposrednoj blizini škole, ali nismo naišli na razumijevanje. Ako ništa drugo, trebalo bi ukloniti barem te reklame prema školi koje sugeriraju djeci da je kockanje privlačno. To nikako nije u redu i ne znam kako su mogli dobiti dozvolu za takvo što, ali su je dobili – kazao nam je Marasović.

U Gradskoj upravi Zadra potvrdili su nam nakon provjere da je Osnovna škola Petra Preradovića uputila dopis Upravnom odjelu za školstvo i odgoj, na koji im je odgovoreno – usmenim putem – da Grad nije nadležan u tom slučaju i upućeni su da se obrate nadležnima, odnosno Uredu državne uprave.

Provjeravajući zakonitost uvjeta koje je kockarnica morala ispunjavati da bi dobila dozvolu za rad blizu škole, otkrili smo zapravo skandaloznu stvar: ministar financija Slavko Linić 23. siječnja 2012. potpisao je izmjene Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica (“Narodne novine”, br. 38/10, 130/10, 69/11.) koje su omogućile da se kockarnice otvaraju praktično u samim školskim dvorištima.
Udaljenost kockarnica od škola regulirao je do tada spomenuti Pravilnik koji su Ministarstvo financija i tadašnji ministar Ivan Šuker donijeli 18. ožujka 2010. godine.

U članku 8. stavak 2. točka 2. bilo je propisano da priređivač igara na sreću prije dobivanja odobrenja mora pribaviti “izjavu o udaljenosti lokacije poslovnog prostora od drugih casina, automat klubova, odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata, koja ne smije biti manja od 500 metara”, te je mora predočiti Ministarstvu financija.

Na temelju takvoga Pravilnika, u kojemu je čak i precizirano da je riječ o osnovnim i srednjim školama, kockarnica nipošto nije mogla biti otvorena uz zadarsku, ili bilo koju drugu osnovnu ili srednju školu u Hrvatskoj.

Ministar financija Slavko Linić je 23. siječnja 2012. godine donio izmjenu Pravilnika kojom je priređivačima igara na sreću omogućeno da pribave samo “Izjavu o udaljenosti lokacije poslovnog prostora od drugih casina ili automat klubova, koja ne smije biti manja od 500 metara”, dok su iz teksta ispuštena dva važna detalja: odgojno-obrazovni i vjerski objekti, odnosno osnovne i srednje škole. Na taj je način, jednim potezom pera, odredba prema kojoj kockarnica nije smjela biti bliža 500 metara od škola – prestala vrijediti, a otprilike u isto vrijeme otvorena je i kockarnica uz zadarsku osnovnu školu.

 

Bez psihološke zaštite

Ministru Liniću uputili smo pitanje zašto je spomenutim izmjenama Pravilnika omogućio otvaranje kockarnica bliže od 500 metara od odgojno-obrazovnih i vjerskih objekata, te u čemu je društveni interes otvaranje kockarnica, kasina i automat-klubova neposredno pokraj škola, zbog čega je onemogućena psihološka zaštita djece od utjecaja kocke i igara na sreću.

Iz Ministarstva financija dobili smo odgovor da su proslijedili naš upit u Poreznu upravu, iako je izmjene Pravilnika o prostornim i tehničkim uvjetima za priređivanje igara na sreću u casinima, na automatima i uplatnim mjestima kladionica potpisao ministar Linić, a ne Porezna uprava. Zatražili smo mišljenje i pravobraniteljice za djecu, ali osim automatske poruke da su primili naš mail, odgovor do sada nismo dobili.

Kockarnica i dalje nesmetano radi, a njezine reklame primamljuju sve uz školsku zgradu. Radno vrijeme je od nula do 24 sata.

 

 

Mišel Kalajžić

2 Comments

  1. „Ministarstvo financija priprema Nacrt prijedloga novoga Zakona o igrama na sreću, zabavnim i nagradnim igrama, o čemu je održana i javna rasprava koja je trajala od 22. siječnja do 5. veljače 2014. Zainteresirana javnost mogla je sudjelovati davanjem mišljenja…“

    Ubraja li se MZOS u tu „Zainteresiranu javnost“? Prosvjetari laju, a kočije prolaze!

  2. ma što njih briga za djecu.. i mame bi vlastite prodali za kunu…sve do jednoga…bravo hrvatska!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!