Gladna djeca kradu užinu u školama

(Danas.hr)“U našoj školi imamo nekoliko djece koja redovito na nastavu dolaze gladna. Znamo koja su to djeca i nekoliko smo im puta nudili obrok koji odbijaju jer ih je sram priznati da su gladna…”, kaže defektologinja iz OŠ Savski Gaj u Zagrebu.

Ravnatelji osnovnih škola u Hrvatskoj šokirani su činjenicom da im djeca dolaze u školu gladna. Zbog toga kradu hranu drugim učenicima. Osim što je sve više gladne djece, povećao se i broj roditelja koji su prestali plaćati račune za prehranu djece jer nemaju odakle namiriti te troškove. Stanje je uistinu teško.

“U našoj školi imamo nekoliko djece koja redovito na nastavu dolaze gladna. Znamo koja su to djeca i nekoliko smo im puta nudili obrok koji odbijaju jer ih je sram priznati da su gladna, a poslije u blagovaonici uzmu hranu slabijim učenicima i pojedu taj obrok. Kradu hranu jer su gladna, a ne rade to iz obijesti”, govori za 24 sata prof. Ljiljana Šiljak, stručna suradnica, logopedica i defektologinja u OŠ Savski Gaj u Zagrebu.

Sve je više i onih roditelja koji, pritisnuti siromaštvom, više ne mogu plaćati račune za prehranu djece u školi.

‘Djeca traže da im damo suhi kruh’

Zastrašujući trend priznaju i ravnatelji u drugim zagrebačkim školama. “Znamo da ima djece koja u popodnevnu smjenu dolaze gladna i da im se kod kuće ne kuha. Često je to povezano s lošim socijalnim uvjetima, ali i činjenicom da roditelji rade i jednostavno ne stignu kuhati. Drugi zabrinjavajući trend koji se pojavio unazad tri, četiri godine je činjenica da mnogi prestaju plaćati prehranu za svoju djecu. Imamo velika dugovanja, a ljudi kažu da jednostavno nemaju novca”, potvrđuje prof. Jadranka Bjelica, ravnateljica OŠ Fran Krsto Frankopan na zagrebačkoj Volovčici.

Vjeruje da je u ovom slučaju doista riječ o siromaštvu, jer su roditelji oduvijek najprije plaćali troškove za svoju djecu, a zatim sve ostalo. Nije željela govoriti o konkretnim iznosima, ali mjesečna je cijena za topli obrok djeteta u školi, ovisno o broju radnih dana, između 80 i 120 kuna.

“Iz mjeseca u mjesec prenose se dugovi koji prelaze i po nekoliko tisuća kuna. Djeca često dolaze u školu i traže da im damo suhi kruh. To se sve češće događa i u dobrostojećim obiteljima”, složila se prof. Biljana Škalić, ravnateljica OŠ Ksaver Šandor Gjalski kod Gupčeve zvijezde.

“Prije nikad nismo imali takvih situacija, a ove godine prvi put javio nam se roditelj koji u školi ima dvoje djece i zamolio je da mu odgodimo rok za plaćanje prehrane za djecu jer je ostao bez posla, pa je tražio da mu pomognemo dok se snađe”, objasnila je ravnateljica OŠ Borovje, Mirjana Paponjić Jonjić.

Ministrica: ‘Zapiju socijalnu naknadu’

I ravnatelji škola u primjerice Bjelovarsko-bilogorskoj županiji priznaju da je sve više djece koja ne mogu izdvojiti novac za školsku kuhinju. Kažu da neki nastavnici znaju “prošvercati” poneko dijete, ali znaju da to nije rješenje problema.

“Ako se obistine najave da će se školske kuhinje izdvojiti, umjesto nekoliko kuna, cijena obroka će se popeti na 20-ak kuna i više”, kazala je za 24 sata ravnateljica Osnovne škole u Daruvaru.

Ministrica Milanka Opačić kazala je da treba vidjeti što je uzrok da djeca u školu dolaze gladna, je li to posljedica uistinu lošeg socijalnog statusa roditelja ili je riječ o nebrizi. Napomenula je i da je zakon omogućio centrima da izravno školama uplaćuju topli obrok za djecu čiji roditelji socijalnu pomoć koriste za nešto drugo. Dodaje da ima i onih neodgovornih koji zapiju socijalnu naknadu ili kupuju markiranu odjeću.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!