“Jovanovićeva smjena ništa ne znači, Milanović je taj koji uništava obrazovni sustav”

(Index.hr) Djeca u ponedjeljak kreću u škole. Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama koji je prije zimskih praznika najavio štrajk po njihovom završetku ipak za sad ne pokreće štrajk. Branimir Mihalinec, predsjednik sindikata za Index je rekao kako prvo ipak kreću u pravnu bitku.

“Sudskim putem osporavat ćemo zakonitost otkazivanja kolektivnih ugovora koji se može otkazati samo u slučaju bitnih gospodarskim promjena. Prema svim makroekonomskim pokazateljima Hrvatska se nalazi u gotovo istom položaju kao pri potpisivanju tih ugovora”, rekao je Mihalinec.

Očekuje kako će Sud stoga poništiti jednostranu odluku o otkazivanju kolektivnih ugovora. Kad dobiju spor, tada će svi učitelji moći zatražiti naknadu štete i isplatu svih neisplaćenih dodataka iz plaće.

Vladina avantura opasna za proračun

“Ta je Vladina avantura jako opasna za proračun Hrvatske”, upozorio je Mihalinec dodajući kako ih zanima da li će ministar obrazovanja Željko Jovanović po prvi put održati riječ koju je dao prilikom odluke da se raskinu kolektivni ugovori.

Tad je, kaže Mihalinec, na sjednici Vlade Jovanović izjavio da će istog trena pokrenuti pregovore sa sindikatima zaposlenih u školstvu.

“To je bilo prije dva i pol tjedna, no poziv za pregovore od strane Jovanovića još nismo dobili, a mi smo za pregovore spremni i vjerujemo da ih možemo završiti u kratkom roku”, rekao je Mihalinec.

Na pitanje podržavaju li sindikat Preporod u potpisivanju peticije za smjenom Jovanovića, Mihalinec je rekao kako su savjetovali svojim članovima da peticiju potpišu ukoliko je smatraju korisnom.

Međutim, ističe kako smjena Jovanovića ništa neće promijeniti nego će doći druga osoba koja će provoditi premijerovu politiku.

“Jovanovićeva smjena ništa ne znači, Milanović je taj koji uništava obrazovni sustav”

“Ukoliko Milanović ne promijeni svoju rušilačku politiku prema obrazovanju, smjena ministra ništa ne znači. Jovanović ionako ne može ništa bez Milanovićeve podrške, a znamo kako je Milanoviću cilj da se uništi obrazovni sustav, sindikati i sve u ovoj zemlji što se tiče školstva”, rekao je Mihalinec.

Dodaje kako je zanimljivo da ista Vlada diže ruke za sklapanje kolektivnog ugovora u zdravstvu koji nosi veću materijalnu težinu nego onaj u obrazovanju.

“Očito da je najlakše udariti prvo po učitelju, Zašto je tako ja ne znam. Možda su imali traume iz djetinjstva. Znamo samo da uvijek na isti način kreću napadi na učitelje. Prvo se putem medija napada njihov dignitet, govori se da su nastavnici loši, da ništa ne rade i onda se kreće u smanjivanje plaća i ostalih prava”, rekao je Mihalinec.

Za kraj je napomenuo i kako su podnijeli kaznenu prijavu protiv ministra Jovanovića, ali ne radi ne isplate prijevoza, jer prijevoz za srednje škole financiraju županije, nego zbog neisplate plaća i njenih dijelova kao što su smjenski rad, prekovremeni sati, rad vikendima.

“To su sastavni dijelovi plaće, a u prosincu nisu isplaćeni. Zato smo ga kazneno prijavili. Kad poslodavac ne isplati plaću može ga se tužiti, nadam se da isto vrijedi i za državu, da je se osudi ako ne isplati plaće”, rekao je Mihalinec.

I dok počinje njihova pravna bitka sa Ministarstvom znanosti i obrazovanja, djeca se vraćaju u školske klupe tako da ništa od produženih praznika.

3 Comments

  1. Pa obrazovni sustav je bio uništen i prije ove vlade…
    Jel prije bilo kao nešto puno bolje????

  2. Oni prije su ga zanemarivali i puštali psima da ga razvlače po dvorištu.

    Ovi sad su se koncentrirali na njega jer im trebaju pare, a nitko drugi ne da.

  3. U pravilu, nebuloze Mihalinca i ekipe iz SHU – a ne treba komentirati, jer one govore dovoljno same za sebe. Budući da je MIhalinec već ne znam u kom mandatu na čelu obrazovnog sindikata, većinskog, stanje u kom je sustav govori ponajviše o čelnicima većinskih obrazovnih sindikata, više nego o Milanoviću. No, kako iznimke od pravila uvijek postoje, nešto ću reći.
    Počevši od naslova – točno je, premijer uništava školstvo, zar se tome čudimo od jednog premijera? Zar itko razuman u ovoj zemlji očekuje od njega da gradi obrazovni sustav? Što su korisno političari napravili ovoj zemlji u ova dva desetljeća?
    Međutim, neusporedivo veću štetu prave većinski sindikati u školstvu. On je za lipanj prošle godine najavljivao štrajk, proveo referendum, ogromna se većina ( prema njihovim podacima ) izjasnila ZA, svi uvjeti su bili tu ( početak turističke sezone, kraj šk. godine, početak mature, vrijeme lokalnih izbora ) – i on odustane od štrajka!
    Isto i sad – prije praznika bombastično najavljuje štrajk, nakon praznika odustaje od njega! PItao bih Mihalinca – uz ovakvu Vladu i ministra, nakon svega što su napravili školstvu, ŠTO TI JOŠ TREBA DA NAPRAVE DA POKRENEŠ ŠTRAJK???
    Tko ti brani da paralelno uz štrajk pokreneš i sudsku parnicu? Ovako, mi ćemo dobiti nešto tamo negdje, kad parnica, nakon nekoliko godina završi! Opet sindikalizam s odgodom!
    Bitno da si ti po enti put izabran za šefa sindikata, vjerojatno jednoglasno!
    Nadalje – kaže kako je svom članstvu dao naputak da podupru Preporodovu peticiju ako je smatraju korisnom?
    Jadno ti je članstvo, ako tebe pita za svoje mišljenje! I uostalom, kako se u to uklapa e mail tvog Čatipovića, konspirativnog imena Čato, objavljen na ovoj stranici, koji članstvu preporuča nešto sasvim drugačije?
    Kako se lako saplesti u vlastitoj mreži obmane!
    Kažeš – Milanoviću je cilj uništiti tvoj sindikat? Ne bih se složio – vi, ovakvi kakovi jeste, jalovi i besmisleni, premijeru savršeno odgovarate!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!