Jovanović: ‘Ja sam uspješan ministar. Tih 13.000 zahtjeva za smjenom su mi motiv da radim još bolje’

(RTL) Gotovi su praznici – u ponedjeljak počinje nastava u školama. Ne počnu li s njome i pregovori o kolektivnom ugovoru – sindikati su spremni na štrajk. Učitelji traže smjenu ministra obrazovanja, a roditelji se ljute zbog najave da iduće godine moraju kupiti sve nove udžbenike. O svemu smo razgovarali s ministrom Željkom Jovanovićem.

Vi ste valjda najprozivaniji ministar ove vlade – smatrate li se i dalje uspješnim u svom poslu?

“Smatram se uspješnim ministrom jer sam u ove dvije godine ostvario četiri temeljna cilja. A to je da u Hrvatskoj obrazovanje bude dostupnije pod jednakim uvjetima, da povećamo kvalitetu, da uvedemo red u sustav i da učinkovitije raspolažemo sredstvima koji su nam na raspolaganju. Svi pokazatelji pokazat će da sam u pravu. Na pola puta idemo u pravom smjeru, a u drugoj polovici mandata to ćemo još više potvrditi.”

Vlada je obećavala i obećaje uštede – vi u svom ministarstvu to niste uspjeli – čak ste trošili i više. Ministar LInić je uoči rebalansa proračuna najavio razgovore sa svim ministrima – što očekujete?

“Ne možemo stalno tvrditi da želimo ulagati u obrazovanje i znanost i pri tome smanjivati proračun. Uostalom, Vlada je u ove dvije godine neprestano povećavala proračun našeg mnistarstva, a premijer Milanović je u nekoliko navrata rekao da će prvi koji će biti na redu za povećanje prihoda biti učitelji i profesori. Pred nama je procedura prekomjernog deficita i svi građani i sindikati moraju razumijeti da je potrebno naći određene rezerve kako bismo ispunili uvjete koje je pred nas postavila Europska komisija”.

Jeste li spremni popustiti ministru Liniću i koliko?

“Ne želim govoriti o popuštanju, već o unapređenju kvalitete obrazovnog sustava. Vjerujem da u sustavu postoje rezerve koje omogućuju da povećamo kvalitetu, a da pritom sačuvamo radna mjesta i plaće. Možemo uštedjeti na dodacima na plaće i to je ono što će biti predmet pregovora sa sindikatima. Ukoliko u tome uspijemo, mislim da ćemo svi biti zadovoljni”.

Prosvjetari najavljuju štrajk. Prijeti li nam štrajk u školama?

“Mislim da štrajk nije potreban. Stanje je vrlo realno. Svi možemo sagledati gdje se nalazi Hrvatska zbog procedure prekomjernog deficita. Svi trebamo biti razumni i naći najbolje rješenje koje će omogućiti našoj djeci kvalitetno obrazovanje”.

Je li teško biti ministar kad 13.000 onih za koje radite od premijera traži vašu smjenu? Očito bezuspješno – što vam je premijer rekao?

“Nisam došao ovdje da budem ministar simpatičnosti. Ovdje sam da učinim obrazovni sustav kvalitetnijim i boljim. Svi ministri prije mene su kreirali sustav koji danas imamo. Svi su nezadovoljni tim sustavom. Ja to želim promijeniti i normalno je da nailazim na one koji se time ne slažu. Tih 13.000 potpisa za mene su motiv da radim još više i bolje u naredne dvije godine”.

Imate li podršku premijera?

“Imam apsolutnu potporu premijera, svih članova Vlade, svoje stranke i svih najbližih suradnika u ministarstvu”.

Opet stižu novi udžbenici – još jedan napad na građane. Obećajete li da će biti jeftiniji? Koliko?

“Svi žele bolje škole, a za to se moraju osigurati kvalitetniji udžbenici. Svi žele jeftinije i lakše udžbenike. Mogu li biti lakši i jeftiniji ako ne budu novi? Dogovorili smo s nakladnicima da kompleti budu bolji, kvalitetniji, interaktivni, usklađeni s pravopisom. Školske torbe će biti lakši 15 do 20 posto”.

Zagrebački gradonačelnik daje besplatne knjige – možete li vi biti pokretač i dogovoriti isto za školarce u ostalim gradovima?

“Mi smo krenuli u razgovore na taj način. U Hrvatskoj ne trebaju svi imati besplatne udžbenike. Ima obitelji koje dobro stoje, ali dio građana treba dobiti besplatne udžbenike. I zato ćemo s ministarstvom socijale i nakladnicima odrediti jedan cenzus ispod kojeg će biti omogućeno da sve obitelji koje imaju potrebu dobiju besplatne udžbenike”.

Aktualna tema u sportu je nacionalni stadion. Ne krijete da ste za obnovu Poljuda. U HNS-u tvrde da kandidatuira visi jer nema vladinih jamstava.

“Treba reći da Hrvatska zaslužuje da bude jedan od domaćina Eura 2020. godine. Ali, Vlada ne želi na sebe preuzimati obveze koje će opteretiti proračun. Mi moramo narednih 20 godina iz budžeta Ministarstva izdvajati 45 milijuna kuna godišnje za dvorane za rukomet u Zagrebu i Varaždinu. Idemo naći najpovoljniji model da se jedan stadion pripremi za Euro. Svi pokazatelji govore kako je to Poljud”.

1 Comment

  1. 13.000 potpisa u par dana..Bar malo bih se priupitao na njegovome mjestu jesam li se kao ministar krivo postavio ili rješavao neke stvari kada toliko učitelja čiji sam ministar imaju takvo mišljenje…ali ne..pila naopako..potpis tih mazgova je dokaz kako dobro radim svoj posao i još ću više raditi na tim reformama naravno za boljitak svih nas..

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!