Rastrošni ministar opet prekršio obećanje: Jovanoviću, gdje su naknade za prijevoz?

(Index.hr)  ZAPOSLENICIMA osnovnih i srednjih škola još nisu isplaćene zaostale naknade za prijevoz. Ministar Željko Jovanović obećao je školskom osoblju da će im naknade za prosinac biti isplaćene u prvom tjednu siječnja. Novac još nije na njihovim računima. 

Ministarstvo obrazovanja pitali smo gdje je zapelo. Ovog petka, 3. siječnja, odradili su, kako kažu, sve potrebne pripreme da plaće, svi dodaci, kao i naknade budu isplaćeni 8. siječnja. Sada tvrde da je učiteljima i nastavnicima to bilo i obećano, iako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u svom priopćenju od 3. prosinca jasno navelo da će zaostale naknade biti isplaćene u prvom tjednu siječnja.

“Procedura isplate ovisi o obračunu škola koji je završen danas u 14 sati. Obzirom da je 6. siječanj neradni dan, kontrola obračuna i priprema naloga odradit će se 7. siječnja, a svi će zaposlenici uplate na svojim računima imati 8. siječnja”, kažu za Index iz Jovanovićevog ministarstva.

Rastrošni ministar u bankrotu

Učitelje i nastavnike Jovanović je, podsjećamo, početkom prosinca obavijestio da im naknade za prijevoz i prekovremene sate tog mjeseca neće biti isplaćene. Opravdao se nedostatkom novca. Rastrošni ministar sva predviđena proračunska sredstva je spiskao, pa je na kraju godine bio prisiljen rezati na prosvjetarima.

U proračunu je zafalilo oko 23 milijuna kuna, te je Jovanović taj trošak prenio na siječanj 2014. godine. Treba napomenuti da je država time de facto bankrotirala, odnosno “defaultirala”, s obzirom da se na kraju godine našla u situaciji u kojoj nije mogla ispuniti sve svoje tekuće obaveze.

Saborska oporba ministra prosvjete zbog toga je optužila da je učiteljima ukrao Božić. Mnogi zaposlenici u školama odlučili su izaći u javnost i ministru otvoreno poručiti da ne znaju kako bi točno trebali doći na posao. Brojni učitelji, naime, rade u manjim, udaljenim sredinama do kojih mogu stići samo automobilom, a osnovna plaća nije im dovoljna da prežive i pokriju troškove goriva.

Zbog gafova učitelji traže smjenu

Za ove probleme Jovanović nije pokazao pretjerani senzibilitet. Štoviše, što se njega tiče, hrvatske učiteljice i učitelji plivaju u parama. Prosječna im je plaća, prema Jovanoviću, čak 6138 kuna neto.

Na stranu činjenica da se ni u kom slučaju ne radi o ogromnom, pa čak ni pretjerano zadovoljavajućem mjesečnom iznosu neto plaće, ova Jovanovićeva tvrdnja među prosvjetarima izazvala je zgražanje prvenstveno zato što je sasvim netočna.

Pokušao se Jovanović opravdati tvrdnjom da se radi o plaći učitelja s 20 godina staža i jednim djetetom koji plaća prirez po stopi od 13 posto, a što je prema ministru prosječni hrvatski prosvjetni djelatnik. Ubrzo je, međutim, i to demantirano. Iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama pokazali su da je neto plaća takvog učitelja zapravo 5365,59 kuna.

Ovo nizanje gafova na kraju 2013. godine rezultiralo je peticijom kojom se traži smjena ministra Jovanovića, a koju je potpisalo više od 13 tisuća zaposlenih u srednjim i osnovnim školama. Jovanović je na to u svom stilu bahato odgovorio kako ne želi biti ministar simpatičnosti, te kako je jasno da je nepopularan zbog toga što uvodi promjene i provodi reforme. Čini se, međutim, da se nabolje ništa ne mijenja; prosvjetari svojoj teško zarađeni novac i dalje čekaju, a s obzirom na ministrovu nesposobnost upravljanja budžetom samo je pitanje vremena kada će se opet stvoriti proračunska rupa koju će trebati pokrpati guranjem ruke u džep učitelja i nastavnika.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!