Svećenicima u bolnicama mjesečno 9200 kuna – bez dodataka; godišnje iz proračuna 6,76 milijuna kuna

(Slobodna Dalmacija) U hrvatskim će se bolnicama od idućeg tjedna zapošljavati svećenici Katoličke crkve i za taj će posao na teret proračuna biti plaćeni više od srednjoškolskih profesora.

Prema Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, koju je Vlada Republike Hrvatske donijela 12. prosinca ove godine, predviđeno je radno mjesto „duhovnika koji sudjeluje u procesu dijagnostike i liječenja“ s obračunskim koeficijentom 1,571.

S takvim koeficijentom svećenici će primati bruto plaću bez dodataka u iznosu od 9245,94 kune. Njoj treba dodati 15 posto na godine staža, plus oko 8 posto na javnu službu, a mogući su i dodaci na uvjete rada. Osnovna svećenićka plaća od 9245,94 mjesečno, bez dodataka, koštat će zdravstveni proračun 6.767,340 kuna godišnje.

Liturgijska slavlja

Ovime je SDP-ova koalicijska Vlada postala prva koja uvodi svećenićki rad u državnim bolnicama koji će biti financiran iz proračuna zdravstva.

Hrvatska biskupska konferencija i Vlada Republike Hrvatske potpisale su 2005. godine, na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, provedbeni Ugovor o dušobrižništvu u bolnicama i ostalim zdravstvenim ustanovama te ustanovama socijalne skrbi.

U tom je ugovoru dušobrižništvo vjernika katolika u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi relativno precizno definirano, te se kaže da će svećenici organizirati liturgijska slavlja u bolnicama, davanje sakramenata, savjetovanja u pitanjima vjere i morala, posjete bolesnicima i suradnju u humanizaciji zdravstvene i socijalne skrbi.

Ugovor obavezuje državu da Hrvatskoj biskupskoj konferenciji za dušobrižništvo uplaćuje 1000 kuna mjesečno po ustanovi.

Po novoj uredbi, katolički će svećenici biti zaposlenici bolnica, a primat će jednake plaće kao glavne sestre zavoda i klinika i veće plaće od zdravstvenih radnika zaposlenih na otvorenim izvorima zračenja, citostaticima, liječenju AIDS-a, u jedinici intenzivne skrbi u operaciji (instrumentiranje, anesteziologija), na hemodijalizi, u rađaonici, hitnoj službi i traumatologiji.

Također će imati veće plaće od asistenata na fakultetu, lektora, viših stručnih suradnika, ili upravitelja viših stručnih suradnika HAZU-a.

Posebno je zanimljivo što ne postoji obrazloženje niti postupnik koji bi definirao u kojim će to dijagnostičkim i terapijskim postupcima sudjelovati svećenici i kakve su njihove ovlasti u bolničkoj hijerarhiji.

U ljeto 2002. godine Europsko udruženje svećenika u bolničkom sustavu (European Network of Health Care Chaplaincy) objavilo je deklaraciju u kojoj se navodi da svećenici u bolnicama promoviraju i štite vrijednost i dignitet svake osobe, podsjećaju na egzistencijalne i duhovne dimenzije patnje, bolesti i smrti, kao i na moć vjere u procesu izlječenja; da osiguravaju da svakom bolesniku bude pružena duhovna potpora njegove vjere, te da pruže razumijevanje i empatiju i načelno promoviraju prava pacijenata.

Koliko god bili važni u holističkom pristupu procesima liječenja, svećenici se nigdje u svijetu ne smatraju dijagnostičarima i terapeutima.

Predsjednica Samostalnog sindikata zu zdravstvu i socijalnoj skrbi (SSZSSH) Spomenka Avberšek tvrdi da je ministrar zdravlja dr. Rajko Ostojić, koji je predlagatelj novih koeficijenata u zdravstvu, prevario i zaobišao socijalne partnere.

HDZ to nije napravio

– Ostojićeva je obaveza da o ovakvim stvarima konzultira sindikate, a to nije napravio. Veliki broj važnih koeficijanata nije predložio, ali zato je napravio mjesta za zapošljavanje svećenika, što se čak ni HDZ – kao demokršćanska stranka – nije usudio napraviti. Neka sada izvoli objasniti građanima ove zemlje, ali i Vladi, za koju to dijagnostiku i liječenje su spremni svećenici i što će se to plaćati novcem poreznih obveznika – kazala je Avberšek.

Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Željko Stipić kaže da ga ništa ne čudi kada je u pitanju premijer Zoran Milanović, jer su takozvane lijeve vlade uvijek sklonije popuštati Crkvi od stranaka centra.

– Ja bih prvo rekao da je ovo dobra vijest, jer govori da se ima novca u proračunu. Drugo, što je ipak točnije, ovo je tipičnan primjer upletanja nekog nepoznatog, koji odluči bacati naše novce na nešto bez čega možemo, a iz razloga koji su meni potpuno nerazumljivi i neprihvatljivi.

Koliko je meni poznato, duhovništvo u bolnicama postojalo je i u komunističkim vremenima i dobro je funkcioniralo, iako se nije plaćalo iz proračuna, nego su to rješavale župe. Zašto se to mijenjalo, ne mogu odgovoriti. Što se nastavnika tiče, kojima je umanjena plaća i naknada za prijevoz za prosinac, dok će božićnice i jubilarne nagrade dugo ostati slovo na papiru, njih će ovo sigurno ugodno iznenaditi – kaže Stipić.

Stipić dodaje da se Zoran Milanović ponaša tako kao da jedva čeka otići s funkcije koja ga opterećuje, ali onda ipak povuče neki potez koji govori da bi se ipak htio zadržati na vlasti.

– Mene ne može iznenaditi, ali je sigurno iznenadio svoje biračko tijelo, koje ne očekuje da se u ovoj mjeri dodvorava Crkvi. To je isto radio i Račan, pa nikako ne mogu shvatiti zašto se ne uče na primjerima iz nedavne prošlosti – kazao je Stipić.

Ostojić: Neće biti zapošljavanja novih svećenika u bolnicama

Pitanje trojice svećenika zaposlenih u hrvatskim bolnicama koji od države primaju plaću, stvar je zatečenog stanja i stečenih prava, izjavio je danas ministar zdravlja Rajko Ostojić poručivši da neće biti novih zapošljavanja svećenika, a status trojice zaposlenih uskoro će se rješavati u dogovoru s nadbiskupijama.

Riječ je o svećenicima koji su na neodređeno vrijeme u bolnicama zaposleni 1996., 2008. i 2011., a nedavnim prelaskom bolnica na centralni obračun plaća, zbog stečenih prava novom uredbom o plaćama dodijeljen im je koeficijent, rekao je Ostojić.

“Na temelju odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti i ugovora sa Svetom Stolicom, imali smo desetak godina staru uredbu o koeficijentima kojom je predviđen i koeficijent za svećenike. Prelaskom na centralni obračun plaća trebalo je riješiti i pitanje njihova koeficijenta, kako se ne bi narušavala stečena prava”, rekao je Ostojić novinarima nakon primopredaja automatskih vanjskih defibrilatora.

To pitanje, istaknuo je, treba riješiti jer se “zna tko su zdravstveni djelatnici, tko su nezdravstveni, a koja je misija svećenika”.

Naime, u pripremi izmjena Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijenata složenosti poslova u javnim službama utvrđeno je da dvije velike hrvatske bolnice već godinama imaju zaposlene svećenike, čija je radna mjesta trebalo predvidjeti i u novoj Uredbi.

Nova uredba ne regulira pitanje zapošljavanja u zdravstvenom sustavu već određuje koeficijente za postojeća radna mjesta temeljem kojih se određuje plaća. Trojica zaposlenih svećenika, na temelju prethodne uredbe, imala su koeficijent predviđen za duhovnike u bolnicama u skupini nezdravstvenih djelatnika.

Ministar Ostojić ističe da, u skladu sa čl. 22. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, svi korisnici zdravstvene zaštite imaju jednaka prava na obavljanje svojih vjerskih obreda, bez obzira na vjeroispovijest. Pritom se Uredbom ni na koji način ne propisuje da je duhovnik isključivo katolički svećenik.

Također, duhovnik ne sudjeluje u postupku dijagnostike i liječenja. Na zahtjev pacijenta ili njegove obitelji, za duhovnu pomoć organizira se susret s duhovnikom, najčešće u terminalnoj fazi bolesti, jer pacijenti koji boluju od neizlječivih bolesti zaslužuju najbolju moguću zdravstvenu zaštitu, a njihove obitelji, koje zajedno s njima proživljavaju sve teške trenutke, svaku pomoć koju zdravstveni sustav može pružiti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Ostojić je najavio da će do kraja mandata pokušati ispraviti nepravdu prema nekim nezdravstvenim djelatnicima koji rade u zdravstvu.

Primjerice, psiholozi i biolozi koji sudjeluju u procesu liječenja, napokon će postati zdravstveni djelatnici. “Zatekli smo nered u koji sada uvodimo red”, istaknuo je.

Upitan za dušobrižničku ambulantu u koprivničkoj bolnici, koja je navodno tek nedavno otvorena, rekao je da će o tome moći govoriti kada dobije mišljenje koje je s tim u vezi zatražio od upravitelja te bolnice.

Brojke

– 1000 dosad se Hrvatskoj biskupskoj konferenciji plaćalo
– 1000 kuna za dušobrižništvo po ustanovi
– 9245 Osnovna svećenićka plaća u bolnici iznosit će 9245,94 kuna mjesečno, bez dodataka

4 Comments

  1. Nekad je Crkva imala drvene kaleže, i zlatne prelate!
    Današnja, pak, ima zlatne kaleže, ali drvene prelate!
    Dobro je rekao Girolamo – neke stvari su klasika!
    Koliko je Krist naplaćivao usluge, licemjeri?
    Nažalost, hrvatska je Crkva eonima daleko od onog što naučava papa Franjo!

  2. Nije li pisano:
    ” Besplatno ste primili, besplatno i dijelite”?
    Ili,
    “Blaženije je davati nego primati!”

  3. Iz cijelog članka ako me vid dobro služi mogu jedino isčitati kako se
    1. neće primiti ni jedan svećenik u “stalni radni odnos” u bolnicama
    2. navedeno se odnosi na 3 (slovom i brojem tri) svećenika koji su ne navodi se kako bili na platnoj listi
    3. iz članka i komentara se može zaključiti kako valjda sad svi svećenici već pišu pisma svojim župnicima i biskupima da ih oslobode župe i prijave na natječaj u bolnice
    Mišljenja sam kako je ovdje ipak o zlonamjernom zamagljivanju činjenica iz ne znam kojih razloga.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!