Škole kreću u štrajk nakon zimskih praznika: Ovo je spirala smrti! Jovanović obmanjuje javnost!

(Index.hr) “MINISTAR Željko Jovanović opet obmanjuje javnost! Izjava da profesori i učitelji imaju prosječnu plaću 6138 kuna i to bez dodataka je daleko od istine. Prosječna plaća profesora je ispod 5000 kuna”, rekao je za Index, Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Zbog odluke Vlade o ukidanju granskih kolektivnih ugovora za 90 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te znanosti, srednje škole u drugoj polovici siječnja kreću u štrajk.

“Mi smo već najavili ako dođe do ukidanja kolektivnih ugovora (KU) da ćemo krenuti u štrajk, no nećemo odmah, pričekat ćemo da počne škola nakon zimskih praznika i tada će srednje škole početi sa štrajkom”, rekao je Mihalinec.

Na upit koliko dugo planiraju štrajkati, rekao je da se o tome još ne žele izjasniti.

Kaže kako su za ukidanje KU saznali iz medija te prateći sjednicu Vlade jer su znali da će danas na dnevnom redu sjednice biti pokrenuto pitanje o KU za zaposlene u osnovnim i srednjim školama.

“Nas nitko iz Ministarstva nije obavijestio da će se naši kolektivni ugovori ukinuti. Ministar Jovanović ranije je samo rekao da će inicirati sastanke sa sindikatima kako bi se dogovorili i da ne dođe do štrajka. Međutim on s nama nije dosad nikakve pregovore održao. Umjesto toga je iz KU za srednje škole od 90, izbrisao čak 60 članaka, dok je za osnovne škole u ugovoru od stotinjak izbrisao čak 90 članaka pa je naš kolektivni ugovor sad bio samo običan list papira”, rekao je Mihalinec.

Tvrdi kako ih nitko iz MZOS nije čak niti nazvao da se dogovori sastanak i da pokušaju obrazložiti zašto su izbrisali sve te članke i profesore osim bez materijalnih ostavili i bez drugih prava.

“Imamo 12 posto niže plaće od prosjeka Hrvatske”

Profesorske i učiteljske plaće su kaže, danas čak 12 posto niže od prosječne hrvatske plaće.

“A da imamo najniže plaće zaposlenika s VSS-om u Hrvatskoj. Od 19. mjesta u sektorima sa visokom stručnom spremom mi smo na 19. mjestu”, rekao je Mihalinec.

Vladimir Milošević, v.d. predsjednika Sindikata hrvatskih učitelja za Index je rekao kako su iznenađeni novim dobrim vijestima da je prosječna plaća učitelja 6138 kuna.

“Mi to nismo znali, dao Bog da je tako. Gospodin ministar je jako nepredvidiv u obraćanju javnosti. Divota je ovo što nam čine”, rekao je Milošević.

Ističe kako su idući koraci koje će poduzeti odlazak na mirenje kod MZOS-a, jer prije štrajka moraju proći taj proces.

Nakon toga kreću u potpisivanje peticije, iako se nije želio izjasniti kakve. Upozorava na opasnosti koje slijede profesorima i učiteljima ističući kako je dosta toga da budu tihi i mirni.

“Ovo je spirala smrti, svega će biti samo ne mira”

“Ti su ljudi prvo ostali bez prijevoza, a vidjet će bez čega će sve ostati nakon pet do šest mjeseci. Ova Vlada samo oduzima, trebali bi nam reći kolika je cijena rada ili se očekuje da radimo besplatno. Jedino što mogu reći da je sve ovo jedna spirala koja se može nazvati spiralom smrti. Svega će tu još biti, samo neće biti mira”, rekao je Milošević.

Podsjetimo, ministar Jovanović danas je u svom obrazlaganju odluke o ukidanju KU naveo i kako sindikati obmanjuju javnost kad govore da je plaća učitelja manja od pet tisuća kuna. Kazao je kako se radi o plaći početnika te da je plaća prosječnog učitelja 6138 kuna bez dodataka.

“Prosječan učitelj je onaj s 19 godina radnog staža i jednim djetetom. Njegova je prosječna plaća 6138 kuna bez dodataka, a ima ih 23”, ustvrdio je Jovanović.

2 Comments

  1. Da svi vi Miloševići, Mihalinci i Ribići išta vrijedite, onda Vlada ne bi radila to što radi obrazovanju! Još vam samo fali Spomenka da cirkus bude potpun!
    Da kolege malo promisle za što izdvajaju 50 – ak kuna svaki mjesec, i što dobivaju za svoj novac, istupili bi iz SHU – a i sličnih lakrdijaških organizacija, pa biste drugačije radili.
    O čemu ti, Milošević, pričaš? U svibnju ste imali idealne uvjete za štrajk – početak turističke sezone, predvečerje mature, kraj šk. godine! proveli ste anketu na kojoj se ogromna većina kolega izjasnila za štrajk, koji ste onda odbili organizirati!
    O čemu ti, čovječe, pričaš?
    Koga ti lažeš?
    Situacija u kojoj je prosvjeta dokaz je kvalitete vašega rada! Neću vam čak reći ni ono klasično – sram vas bilo, jer vi srama – nemate!

  2. Sit gladnom ne vjeruje niti ga može zastupati/predstavljati!
    Ponekad naravno dobro glumi.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!