MZOS: “Ministarstvo nije zaduženo za infrastrukturu i opremu škola”

Slika: Dio prezentacije na kojoj je ministar Jovanović 9. prosinca predstavio “dosadašnje uspjehe i buduće planove MZOS-a”
(MZOS) Poštovani kolege,
vezano uz akciju koju je pokrenula Udruga Nastavnici organizirano koja je pozvala sve učitelje i profesore da fotografiraju opremu i infrastrukturu svojih škola i te fotografije kao “božićnu čestitku” pošalju ministru na njegov e-mail, kako bi mu pokazali koliko Ministarstvo “ulaže” u opremu i infrastrukturu škola, priopćujemo sljedeće.

Udruga Nastavnici organizirano koja proziva ministra i Ministarstvo za nepoznavanje zakona, morala bi znati da se sukladno članku 143. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi sredstva za materijalne rashode, za investicijsko održavanje kao i za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova, prema standardima i normativima koje propisuje ministar, ne osiguravaju u proračunu MZOS-a. Ta se sredstva od 1. srpnja 2001. godine, dakle punih 12 godina, osiguravaju u proračunima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. U konkretnom slučaju to se odnosi na sve županije i 33 veća grada.

Od navedene su odredbe izuzeti samo kapitalni projekti preuzeti 1. srpnja 2001. godine (započeti i nominirani u Državnom proračunu) za čije je dovršenje obvezu preuzeo Državni proračun te škole na jeziku i pismu nacionalnih manjina i škole za djecu s teškoćama u razvoju. Isto tako navedena se odredba ne odnosi na škole koje su uključene u posebne programe izgradnje financirane putem međunarodnih zajmova, npr. zajma Svjetske banke.

Iako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave – županije i 33 veća grada – imaju zakonsku obvezu osigurati sredstva za materijalne rashode, za investicijsko održavanje kao i za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova, Vlada RH u cilju osiguranja minimalne razine standarda školstva, a s obzirom na različiti fiskalni kapacitet županija i 33 veća grada, za svaku proračunsku godinu donosi Odluke o minimalnom financijskom standardu osnovnih i srednjih škola kojima se jamči minimalna razina sredstava za materijalne rashode, sredstava za investicijsko održavanje kao i za sredstva za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora.
Sredstva za minimalni standard (potpore i pomoći) osiguravaju se u Državnom proračunu Republike Hrvatske.

Slijedom navedenoga, u razdoblju od 2001. do danas u proračunu RH osigurana su sljedeća sredstva minimalnog financijskog standarda:



Iz navedenog je vidljivo da je za samo minimalni financijski standard, koji se odnosi na sredstva za materijalne rashode, sredstva za investicijsko održavanje kao i  za sredstva za izgradnju, dogradnju i rekonstrukciju školskog prostora te opremanje školskih ustanova, prema standardima i normativima koje propisuje ministar, iz Državnog proračuna od 2001. do danas osigurano 17 milijardi kuna, a u 2013. godini 1,27 milijardi kuna.

Osim toga, Republika Hrvatska je u razdoblju nakon 2001. u tu svrhu  dodatno uložila (prema kriteriju završenih građevina koje su puštene u funkciju):

  • Iz programa međunarodnog zajma “EIB I2 (putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova) završeno je 18 građevina u ukupnoj vrijednosti 46,8 milijuna kuna
  • Iz programa međunarodnog zajma “EIB II” (putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova)  završeno je 50 građevina u ukupnoj vrijednosti 367,9 milijuna kuna
  • Iz programa međunarodnog zajma “CEB V” (putem Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova)  završeno je 140 građevina u ukupnoj vrijednosti 830,2 milijuna kuna
  • Iz programa međunarodnog kredita Svjetske banke (putem MZOS-a) završeno je 56 građevina u ukupnoj vrijednosti 1.200,0 milijuna kuna. Samo u prethodne dvije godine završeno je i pušteno u funkciju pet građevina škola i dvorana u vrijednosti oko 200 milijuna kuna.
  • Iz sredstava Državnog proračuna RH  (putem MZOS-a) završeno je svih 1. srpnja 2001. godine preuzetih 144 građevina u ukupnoj vrijednosti  oko 1.900,0 milijuna kuna. Samo u prethodne dvije godine završene su i puštene u funkciju dvije građevine škola i dvorana u vrijednosti oko 101 milijuna kuna.

Dakle, kada je ministar dr. sc. Željko Jovanović na konferenciji za novinare predstavljajući rad Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta u protekle dvije godine, iznio podatak o, kako navodi udruga Nastavnici organizirano, “ulaganju u opremu i infrastrukturu”, referirao se na gore navedene podatke. Štoviše, ministar je tom prigodom posebice naglasio kako navedena ulaganja nisu bila naša obveza, već je Ministarstvo interveniralo u slučajevima kada je dolazilo do zastoja pri gradnji škola i sportskih dvorana.

Stoga, akcija koju je pokrenula udruga Nastavnici organizirano, osim što je usmjerena na krivu adresu i pokazuje elementarno nepoznavanje zakona i pripadajućih propisa,  ima za jedini cilj obmanuti javnost i diskreditirati ministra.

1 Comment

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!