Raskinuti kolektivni ugovori za nastavnike! “Što bi oni htjeli, prosječni učitelj ima plaću 6138 kuna bez dodataka”

(Index.hr) Vlada je donijela odluku o ukidanju granskih kolektivnih ugovora za 90 tisuća zaposlenih u osnovnim i srednjim školama te znanosti! Resorni ministar Željko Jovanović rekao je da su se gospodarske prilike bitno promijenile te da se Vlada sa sindikatima nije mogla dogovoriti oko kolektivnih ugovora i zato predlaže otkazivanje.

Jovanović je u svom obrazlaganju takve odluke naveo i kako sindikati obmanjuju javnost kad govore da je plaća učitelja manja od pet tisuća kuna. Kazao je kako se radi o plaći početnika te da je plaća prosječnog učitelja 6138 kuna bez dodataka.

“Prosječan učitelj je onaj s 19 godina radnog staža i jednim djetetom. Njegova je prosječna plaća 6138 kuna bez dodataka, a ima ih 23”, ustvrdio je Jovanović.

“Obzirom da smo u razgovorima i pregovorima sa sva tri sindikata koji su trajali od svibnja do prosinca, nismo uspjeli postići dogovor oko temeljnog prijedloga Vlade, a to je da predložene izmjene i dopune, što se tiču stajališta Vlade, sva prava koja su ugovorena za sve javne službe u Temeljenom kolektivnom ugovoru, za službenike i namještenike u javnim službama, ne mogu biti predmet pregovora u kolektivnim granskim ugovorima djelatnosti. To je bio temeljni i polazni trenutak u našim pregovorima i nismo uspjeli usuglasiti niti s jednim sindikatom u srednjim, osnovnim školama, niti onim visokog obrazovanja i znanosti”, rekao je Jovanović.

Nadovezao se premijer Zoran Milanović. “Još jednom, nažalost. Bili bi sretniji da se možemo dodvoriti novcem koji nemamo jer nije naš”, poručio je Milanović.

Inače, Vlada je danas usvojila i nacrt prijedloga zakona o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!