Opet nasilje u školi!

Danas se opet dogodio prilično drastičan incident u jednoj osnovnoj školi, opet u Dalmaciji, ovaj put u Vrgorcu, i to opet zbog zaključivanja ocjena u osmom razredu. Izvještaj nam je poslao kolega Branko Radonić, a uskoro bismo mogli doći i do fotografija koje pokazuju o kojem stupnju nasilja je bilo riječ.

“Slučaj ‘Klis’ i u Osnovnoj školi ‘Vrgorac. Nasilni roditelj maloprije je fizički napao nastavnicu hrvatskog jezika. Kolegica je inače samohrana majka dvoje malodobne djece koja ne bi mrava zgazila. Ukratko, otac nije bilo zadovoljan ocjenama svoje kćeri u osmom razredu jer s njima nije mogla upasti u srednju školu koju je htjela, konkretno, ekonomsku.

Otac je već prijetio nastavnici, nedavno joj je došao i kući, a kćer posljednja tri tjedna nastave uopće nije slao u školu želeći da padne razred kako bi je upisao u Ljubuškom, opet u osmi razred, jer u toj općini i žive. Razredno vijeće je odlučilo da će učenica ipak završiti razred, bez obzira što je toliko dugo izostajala. Upućeni su izvještaji Socijalnoj službi jer je roditelj djevojčici onemogućio pravo na školovanje, a policiji zbog prijetnji nastavnici. Situacija je bila otežana jer roditelj ima dvostruko državljanstvo, ali koliko je poznato, zbog tih prijetnji je s njim nedavno razgovarala policija BiH u Ljubuškom.

Nasilnik je jutros opet došao u školu, uzeo je svjedodžbu od pedagoginje i ispred nje je raskidao. Otišao je tražiti ravnatelja ‘da se sa njim obračuna’, ali kako ga nije bilo (bio na službenom sastanku u Splitu), na hodniku ispred zbornice i u zbornici je razbacao sve ormare. Zbornica je demolirana. Dok je izlazio iz škole, u knjižnici je pronašao spomenutu nastavnicu kojoj je ranije prijetio i nekoliko puta je ošamario. Kako su s njom bila njezina dva maloljetna sina (5. i 4. razred), oni su stali pred majku. Otac je jednog od njih izudarao i otišao rekavši kako sada mogu zvati policiju. Policija je stigla i odvela svo troje u ambulantu, a nasilnik ipak nije pobjegao u Hercegovinu. Vrgorska policija ga je uhvatila prije nego je stigao na granični prijelaz Orah. Čuo sam se sa kolegicom. Ona i djeca su fizički dobro, ali je stariji sin doživi strašan psihički šok.

10 Comments

  1. Nasrtaji na nastavnike pojačali su se nakon što su Milanović, Jovanović … izjavili kako moramo biti sretni što uopće primamo plaću. Time je otvorena sezona lova.

    Mlaka reakcija na slučaj u Klisu potaknula je i druge da uzmu stvari u svoje ruke.

    Moguće rješenje: Neka Jovanović donese posebnu uredbu prema kojoj roditelj, ako je nezadovoljan ocjenom, može sam zaključiti ocjenu. Nije baš pedagoški opravdano, ali manje boli. Također predlažem da nam stave neke dojavljivače (narukvice), nešto kao kod zatvorenika, da možemo u slučaju potrebe odmah dojaviti policiji.

  2. rvat, katolik, sve u ime obitelji. očekujem prijavu protiv istospolnih obitelji.

  3. Nasilnici će sve više nasrtati na učiteljice i profesore jer je takva atmosfera u društvu, učitelje se javno omalovažava, blati i izvrgava ruglu. Učenik i roditelj uvijek su u pravu, a učitelj je maloumna budala – to je danas otprilike “službeni” stav koji se može iščitati između redaka kojekakvih pravilnika i zakona. Učenik za svoje postupke ne snosi nikakvu odgovornost niti bilo kakve konkretne sankcije. Ako učitelja na radnom mjestu napadne poludjeli roditelj, učitelj će dobiti prekršajnu prijavu. Ma ništa se neće riješiti sve dok svi nastavnici ne počnu opći štrajk, pa taman cijelu školsku godinu.

  4. Zašto će trošiti na tehniku-dojavljivače kad nas mogu istući kad im se sviđa i bez sankcija.
    Možda kolegicu i njen sinove optuže da su se našli na krivom mjestu, a dječaci su se i usudili suprotstaviti,…:-(

  5. To se rješava iznimno brzo i jednostavno, po kineskom modelu ( ipak su oni stvorili civilizaciju ) – METAK U GLAVU! Pa nek onda zove svoju ekipu iz policije!

  6. Željko Jovanović o slučaju u Klisu
    – Mogu poslati poruku roditeljima da je ovo ispad koji je nezamisliv i nedopustiv i nadam se da će policija i pravosuđe odraditi svoj posao u najkraćem mogućem roku i tako poslati poruku da se to više nikada ne dogodi. Nadam se da će se učiteljica i ravnatelj brzo oporaviti i da se ovakav nemili događaj u Hrvatskoj više nikad neće dogodi

    Nije proslo ni mjesec dana, u Vrgorcu jos i gori slucaj.
    Nastavi li se ovako, uskoro ce neki nastavnik ozbiljno nastradati. Ne bi me cudilo da iduci put bude i mrtvih.

    1. Dotični se NADA da će netko drugi (policija i pravosuđe) odraditi svoj posao.
      Shvaća li kako njegov posao nije NADATI SE da će netko drugi nešto odraditi, nego mu je posao ODRADITI ono što je u njegovom resoru?

  7. Sretni smo što se ministar nada da će mjerodavni odraditi svoje, pitanje je HOĆE li,a odgovor već naziremo?!
    Izgleda da je kolegijalnost pomalo upitna jedino u našoj branši.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!