Put u srž problema hrvatskog školstva

(24 sata Express) Ulazak u razred danas je kao odlazak na bojišnicu. Jedva sam se izvukao, i sretan sam zbog toga, a u ovakvu školu ne bih se vratio ni u najgorim noćnim morama, iskreno priznaje Zdravko Pervan (65), profesor hrvatskog jezika iz Makarske. Njega je 2005. godine zbog loše ocjene učenik na satu izbo nožem. – Oštrica mi se zabola u jetru, a liječnici kažu da je samo za centimetar promašila aortu. Izbjegao sam smrt za dlaku, ali i danas imam noćne more i budim se okupan znojem, nastavlja Pervan. Njegov kolega Ive Zurak (66), profesor latinskog jezika iz Rijeke, učenicu je ocijenio ocjenom dovoljan. To je bio razlog da ga agresivan otac brutalno pretuče.

– Imam loše mišljenje o školstvu, razočaran sam sustavom općenito – kaže Zurak, potvrđujući kako ni njemu ni njegovim kolegama mjerodavno ministarstvo nakon napada nije pružilo nikakvu pomoć niti im je na bilo koji način olakšalo povratak među djecu nakon bolovanja.

– Sve je više profesora koji napuštaju nastavničko zvanje, otvaraju privatne obrte ili odlaze na doktorske studije.

Prvi dio
Drugi dio
Treći dio
Četvrti dio
Ekskluzivno otkrivamo što ministar Jovanović smatra svojim uspjesima

10 Comments

  1. Koliko vidim mi tu možemo samo trabunjati ….Što vrijedi kada nitko ništa ne poduzima. U školama je svaki dan sve gore- em nemaš uvjete za rad,em stalno neki problemi s tom djecom i da sad ne nabrajam, a stalno se priča vrti oko zdravstvenog odgoja. Ne znam kako sustav može dopustiti da nastavnik nema ama baš nikakva prava, al nikakva…Dotle tako…??

  2. Što je s onom peticijom koju je pokrenula udruga “Nastavnici org.”? Čini mi se da su ovi u ministarstvu oglušeni na to. Nije mi jasno zašto ne traže da se učenika može udaljit s nastave (barem u srednjoj školi) , a ne tu komplicirati s većim brojem stručnih suradnika u školama i još kojekkavim prijedlozima koji sigurno neće stvari na bolje promjenit. Zašto visokoobrazovana osoba mora trpiti mobing od nekog balavandera koji mi uporno bojkotira sat? Najgore mi je kada oni koji su nadređeni nastavnicima govore da se to dešava samo pojedinim nastavnicima, ali takvih “POJEDINIH” je sve više i više. Valjda su mislili na one malo “smotanije”, a što to znači?? – ako netko nema hitlerski stav neka mu netko gori od njega skače po glavi. U današnjim školama je samo bitno imati jači stav, ništa drugo.

  3. Oduvijek je bilo tako, u 4 milijuna godina dugoj povijesti ljudske rase uvijek je bilo jedino važno imati jači stav, oružje, mišiće, volju za tlačenjem. Tijekom povijesti jedino su se metode usavršavale. Škola nije iznimka!
    Ljudska svijest? Demokracija? Ljudska prava? Ajte, molim vas! Zakoni postoje da bi ih se pridržavali – slabiji! Analizirajte ponašanje te balavurdije na satu – eksplicitan dokaz kako i u ljudskim jedinkama koje tek stasaju postoji taj predatorski nagon za maltretiranjem svih koje mogu! Zašto su takvi? To je jedini odgovor – zato jer znaju da mogu!
    Mene nakon čitanja ovog članka zanima samo jedno – da jednom neki nastavnik ovako ljudski ispegla nekog roditelja, ili ravnatelja, ili zašarafi šamarčinu neodgojenom klincu – bi li tad Ministarstvo reagiralo?

    1. Eto, nedavno se dogodilo da je ravnatelj fizički branio profesoricu od roditelja i popio kaznu od 300 kuna.

  4. Zlatko Šešelj: „Do sada ni jedan politički sustav nije htio razumijeti školstvo nego ga ukalupiti“.
    I to je bit i problema i razlog zbog kojeg se problemi održavaju i produbljuju.
    Cijelokupan tekst odlično ocrtava situaciju, a stranica otisnuta na crnoj podlozi pokazuje ultimativno nastojanje vlastodršca da se sve birokratizira i ukalupi te nepostojanje zrnca svijesti da bi se tu išta imalo za razumijeti.

  5. “Oduvijek je bilo tako, u 4 milijuna godina dugoj povijesti ljudske rase uvijek je bilo jedino važno imati jači stav, oružje, mišiće, volju za tlačenjem. Tijekom povijesti jedino su se metode usavršavale. Škola nije iznimka!”
    Da, slažem se,ajde u nekim drugim institucijama, ali u školama su djeca- njima sustav ne bi smio to dozvolit, pa ne smije biti dozvoljeno da BALAVCI visoko obrazovanoj osobi tako što rade, a da nastavnik mora šutjet jer vidi i sam da je najbolje kada se što manje priča okolo- nema nikakvu podršku od stručne službe , bude ismijan od kolega, djece i slično, jednostavno nemaš nikakvo oružje u rukama. Ne vrijedi im davati jedinice jer ta djeca znaju da će proći (koliko čujem ni ne smije se rušit previše), one pedagoške mjere su mlaćenje prazne slame, stručni suradnici po školama ganjaju pojedine profesore da im daju dvojke pa na kraju s 6 jedinica padaju na dvije, mislim to stvarno nije normalno…..
    I trebalo bi uvesti da se s 5 jedinica (ili čak više) može ići na popravak , ne s 2, jer u većini slučajeva onaj tko ima dvije negativne trebao je imati i više, a dobije poklonjene dvojke DA NE PADNE ..pa barem bi nešto učio za popravak one predmete iz kojih ima poklonjene dvojke, ipak malo i uče ako idu na popravak, rijetko je tko pao s 3 jedinice, a i na popravku. Učenici se čuvaju da bi bilo razreda, da se ima što radit.

    1. U državi, u civilizaciji u kojoj je više – manje sve iščašeno, teško je očekivati da škola bude normalna!
      Mladost se ab ovo uči neredu, neradu i neodgovornosti, kao da je nekome u interesu da postanu ništarije, a ne vrijedni i odgovorni ljudi. Kapitalu ne treba čovjek koji misli, već čovjek koji šuti, barem u hrvatskoj verziji kapitalizma!
      No, dosta toga možemo i sami postići – ovisi o stavu!
      Ravnateljica mi je hodajući pojam mobbinga. No, nakon tri – četiri vatrena okršaja shvatila je prilično jasno da sa mnom tako ne ide! I naučila lekciju! Roditelja koji je došao željan krvi u školu sam u roku odmah okrenuo dok nije stigao ni reagirati, i otad je – mir i tišina,ne bune se više, ako mi dolaze, dolaze upristojeni! A da mi se netko miješa u ocjenjivanje, ne pada im na pamet!
      Dakle – s kulturnim čovjekom kulturno, s divljakom na divlje – za svakoga ima penicilina!

      1. Svaka čast!
        Možete li opisati kako ste okrenuli roditelja?
        “…No, nakon tri – četiri vatrena okršaja shvatila je prilično jasno da sa mnom tako ne ide!….” – da, treba imati stav, i stručna služba škole vidi s kim može, a s kim ne.. No, teško će neki mlađi pripravnik ići u vatreni okršaj s ravnateljem škole, to nije lako, jer znate i sami kako to ide.

        1. Kako sam okrenuo roditelja?
          Naglavačke!
          Pripravnici, kažete, teško idu u sukob s ravnateljima? Pa, nisam ni rekao da treba u sukob radi sukoba, to je besmislica. Isto tako, ne treba ni reagirati uvijek na prvu, i ravnatelj može imati loš dan. No, kad vidiš da te netko smišljeno, sustavno i planski dezavuira, tad ga ili postaviš na mjesto, ili, kao većina po zbornicama, šutiš i pristaješ biti otirač za noge! I to je opcija u demokraciji, Bož moj, poštujem. Samo, tad nema smisla cviliti kako vas nitko ne poštuje.
          Da bi vas poštivali, morate poštivati sami sebe, i ne dati na sebe!
          Nema to veze s godinama staža, ni s time je li netko pripravnik ili nije! Ta i ja imam svega šest godina staža. To ima veze s time dadete li se ili ne date gaziti!

  6. Slažem se! Kako naglavačke? 😀 Zanimljivo !Ajde malo opišite ako nije problem

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!