Priopćenje: Rasprava o zdravstvenom odgoju je politikantska i služi pometanju bitnih problema pod tepih

MOLIMO VAS, BISKUPI I MINISTRI, PREKINITE TRAKAVICU O ZDRAVSTVENOM ODGOJU!

Dok hrvatske škole i cjelokupni obrazovni sustav propadaju zbog nedostatka brige i sredstava, politikantska bitka o “zdravstvenom odgoju” koja bjesni između “sekularno-građanskih” i “vjersko-tradicionalnih” slojeva društva ulazi u svoj peti mjesec. Istovremeno, u drugi plan su bačeni svi ostali i daleko bitniji problemi hrvatskog školstva: nedostatak sredstava za hrvatske škole, od kojih neke nemaju dovoljno novca za režije, u mnogima od kojih se pod odmorom moraju prenositi stolice iz razreda u razred, jer inače neće svi učenici imati gdje sjediti, u kojima učitelji moraju donositi papir za printanje od kuće. No, o tome se ne govori.

Ne govori se o dosad najslabijim rezultatima hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike. Ne govori se o nastavnim programima i najavljivanom novom kurikulumu. Ne govori se o činjenici da hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama i da ne znaju što znači “črljeni”. Umjesto toga, govori se o navlačenju kondoma na krastavce i o tome na koji WC pod odmorom idu dječaci i djevojčice.

Za ovo su odgovorni i jedni i drugi.

S jedne strane, haranga “katoličkih” udruga – i podrška Crkve – protiv zdravstvenog odgoja zapravo predstavljaju kampanju čiji je krajnji cilj izvući što više novca iz državnog proračuna; stavovi koji se ovih dana mogu čuti u medijima zaista pripadaju 15., a ne 21. stoljeću. Isto tako, direktne laži i manipulacije kojima se mnogi s ove strane služe govore o tome da tim ljudima nije na umu ničija dobrobit, pa tako ni dobrobit djece i učenika.

S druge strane, zdravstveni odgoj, koji je uveden nestručno i neprofesionalno, ovakav uopće ne može proizvesti rezultate kakvi se najavljuju i žele postići. Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove “afere” dobro služi kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne riješava – pomeli pod tepih.

Zbog toga pozivamo sve kojima je imalo stalo do djece i njihove dugoročne dobrobiti – pa tako i budućnosti društva u cjelini – da ne sudjeluju u trakavici u koju se ovo pretvorilo, a koja samo skreće pažnju s katastrofalnog stanja u kojemu se nalazi hrvatsko školstvo. Problemi o kojima se govori ovako se neće riješiti, ni ovakvom raspravom, ni ovakvim zdravstvenim odgojem. Obrazovanje o spolnosti je zastupljeno u biologiji, tolerancija se ne može naučiti na tri i pol školska sata, nego djelovanjem cijelog sustava, za koji je poželjno da pritom funkcionira – što sada nije slučaj – a da bi djeca iz svega toga mogla zaključiti nešto pozitivno, valjda je poželjno da najprije nauče čitati, pisati, računati, razmišljati, raditi i biti odgovorni i tada će vjerojatno neki od spomenutih problema riješiti sami od sebe. Međutim, svladavanje tih osnovnih vještina i stavova je u današnjem sustavu stavljeno u drugi plan i ne realizira se dovoljno uspješno

Trenutna situacija – gdje se vode bjesomučne rasprave oko nadgradnje, dok se temelji raspadaju i sve brže tonu – samo pogoduje tome da nitko ne nauči ništa i da sav trud bude bačen u vjetar.

Udruga “Nastavnici organizirano”
Zagreb, 4. siječnja 2013.

44 Comments

  1. Odličan sažetak kolege:

    Mjesto radnje: politikaHR
    Vrijeme radnje: dok im bude koristilo
    Akteri: ratoborni biskupi protiv ratobornog ministra
    Cilj: Sakriti probleme u svojoj sredini
    Korist: Nema je

  2. Pozdrav kolegama nastavnicima!Čitam sve ovo i pratim ovih dana i mjeseci, ali ne mogu vjerovati. Smatram da je ideja o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole načelno dobra zamisao, ali nikako prije osiguravanja javne rasprave,dobro razrađenog kurikuluma,osiguravanja unaprijed novčane potpore projektu (jer svaka reforma traži novac). Slažem se sa svime napisanome u ovom članku jer sam sam dugogodišnji nastavnik u srednjoj školi i mogu reći da se pravi problemi uopće ne rješavaju. I to već godinama. Kako koji ministar, počinju ”nove reforme”, dakako bez osiguravanja novca, a sav teret uvođenja ovih ”naprednih” inovacija padaju na leđa nastavniku i razredniku najviše. Mislim da je svima u ovoj zemlji jasno kako žive prosvjetni djelatnici, a kojima, umjesto da ih se za težak posao adekvatno i plati, svaka nova vlast gomila nove i novije terete. Ja bih osobno pitao ministra, a sve ostale vas, zašto nije ministar osigurao učenicima srednjih škola pravilnu prehranu? Mislim na prehranu adekvatnu za njihovu dob, tj. ručak. Nije li dobra prehrana temelj zdravlja, a onda i posljedično, zdravstvenog odgoja? Nikome to nije palo napamet, ili ako i jest, to nije zanimljivo, jer je skupo. Mislim da je prehrana učenika srednjih škola važan, ali nažalost svih ovih godina sustavno zanemarivan problem, jer niti roditeljima, a niti nastavnicima nije svejedno ako djecu učimo o zdravoj prehrani, a pod odmorom ih vidimo kako svakodnevno jednu nezdravo, sendviče, gazirane sokove i ostalo nezdravo. Pitanje je dokle tako?
    Marko

  3. a roditelje koji plačaju porez ste zaboravili, da im je uskračeno pravo da odlučuju što če njihova djeca učiti u školi

    1. Meni je prilično problematično to što je mnogim roditeljima važnije hoće li njihovo dijete naučiti što je kondom nego hoće li naučiti tablicu množenja. Ili pravopis.

    2. “I kad smo već kod toga zašto smo ukinuli geocentrični sustav! Po mojem mišljenju to je mnogo bolje od ovog novog poganog heliocentričnog! Ja živim na ovom planetu i ja odlučujem gdje se on nalazi!”

      ….

      1. Kad se već spominju prava poreznih obveznika, valjalo bi se priupitati gdje smo mi, porezni obveznici, bili kad se smanjivala satnica i nastavni programi iz najvažnijih predmeta, HJ i MAT, zar nismo shvaćali da manje sati znači i manje znanja, lošije usvojena tablica i pravopis? Sadašnji redovni program iz gramatike i pravopisa za niže razrede je u nekim sastavniacama manji od prijašnjeg programa za djecu s posebnim potrebama (ranije se to zvalo lagana mentalna retardacija). Zar do sada nismo primijetili da se za naš novac našoj djeci daje manja usluga? Zar smo bili tako bedasti i aplaudirali rasterećenju učenika jer nismo shvaćali da rasterećenje gradiva i satnice u nižim razredima OŠ uz istovremeno opterećenje gradiva u SŠ (naročito u gimnazijama) mora dovesti do nečega što za našu djecu nije dobro? Zar nitko nije primijetio da se djecu guralo u gimnazije jer se na prijemnim ispitima ranije tražilo gimnazijsko znanje a strukovnjaci nisu prolazili? Zar nitko nije primijetio da se u strukovne škole upisuju najlošiji đaci,te da se time struke obezvrjeđuju? Zar nitko od poreznih obveznika ne primjećuje da nestaju izvannastave aktivnosti u školama, da sada mora za svoje dijete posebno organizirati i posebno plaćati izvannastavne aktivnosti (nekad smo to zvali grupe slobodnih aktivnosti) koje potiču razvoj specifičnih sposobnosti, imaju snažan odgojni uticaj, rasterećujuće su, itd. ?

    3. Otkuda sad najednom tolika briga za svoju djecu? Gdje ste bili kad’ je grmilo i sijevalo? :)Djeca imaju 16+ predmeta. Za koji ste se još predmet zainteresirali kako uče vašu djecu? Što kažete o programima matematike, hrvatskog jezika, fizike … ? Jeste li zadovoljni? Jeste li zadovoljni što vaše dijete ima svaki dan sedam sati nastave?

      1. Ne znam služite li kao crvena krpa da se razbije sinergija s bitnoga ili stvarno nemate uvid u bitno. Žalosno i u jednom i u drugom slučaju!

        Program seksualnog odgoja (nemojmo koristiti eufemizme)nametnut je kršenjem cjelokupne demokratske procedure. Jovanović je time pokazao rigidnost svoga boljševizma. Tko se nije pobunio totalitarist je ili je glup.:D

        1. Vatikanski ugovori, njih čak četiri, su nametnuti kršenjem cjelokupne demokratske procedure! I koštaju nas milijarde, a zdravstveni dogoj bar ne izvlači novac iz mog džepa!

      2. meni nedostaje znanstveni marksizam u školi, nekad je to bilo, i to i bio je predmet važniji od matematike i hrvatskog i sve što sam u njemu naučio sada mi dobro dođe da razumijem ovu vlast jer da tog nije bilo ja ih uopče nebi razumio.
        a taj profesor koji je predavao znanstveni marksizam je postao ravnatelj i poslije stručna osoba u ministarstvu takav kadar nama fali

      3. Nedeljko, jeste li vi nastavnik?
        P.O.E., vi ste administrator ovdje?
        Pitam zato jer mi vasa retorika uopce ne iskace od ikoga koga tako zestoko kritizirate, postavljajuci se kao neutralni mudraci.
        Vrlo, vrlo nekorektno je nazivati neke stavove (uvjerena sam vecine roditelja djece koje poducavate) nazadnim. Vrlo nekorektno. Rekla bih da tu fali malo mudrosti, pa cak malo i svjesti o tome gdje vam je mjesto. Tko ste vi da prosudjute o tome kakvi su ciji stavovi? Ako itko treba biti neutralan (ako je to uopce moguce) u ovoj prici onda ste to mozda jedino vi.

        1. Na osnovu kojega to istraživanja vi možete tvrditi da ste uvjereni da većina roditelja misli kao i vi? O kakvoj vi retorici govorite? Ako ćemo o svijesti govoriti, zašto vi kao svjesna osoba ne poduzmete sve što trebate kao roditelj poduzeti pa osigurati da vaša djeca ne prihvaćaju ono što se protivi vašem pogledu na svijet? Niste li licemjerni kada sve prepuštate školi, u kojoj radite i kojoj ne vjerujete?

          1. Blaženo neznanje i “netalasanje” je lažni mir i najveća opasnost. Danima ovo pratim s velikim žaljenjem, zbog okretanja glave od pravih problema i kao dokaz podcjenjivanja stručnosti i zdravog razuma nastavnika.
            Poštovana majka 4 djece i kolegica mi nije jasna: zar zaista misli da je obiteljsko ćudoređe “većine”(?) u opasnosti zbog 2 sata na kojima će dječica čuti djelomično drugačije mišljenje od onoga koje će je od rođenja svakodnevno učiti? Podcjenjuje se. Po meni, nema straha. Upravo zbog sasvim mogućeg susreta s pedofilima, koje i iz vlastitog iskustva mrzimo i preziremo, moja obitelj i ja mislimo da je ovo korisno. Treba poučiti mlađu djecu kako se uspješno suprotstaviti kriminalnim napadima na njihovo tijelo. Dobro je poučiti ih i pristojnom vokabularu kako bi razgovarali o svojim (itekako važnim) problemima u okvirima nečega što je većini obitelji tabu-tema, jednom riječju, dati djeci oruđe da se uspješno izvuku iz potencijalno kriznih situacija i stanja. Posebno malim princezama na zrnu graška 🙁 One starije će predavači upozoriti da ne upadaju prerano, neiskusno, nezrelo i nepripremljeno u seksualne odnose. Samo tako vidim smisao ovog jedinog spornog dijela kurikuluma. Naravno, dobri razrednici i učitelji su to i do sada pametno poučavali i priskakali u pomoć, posebno tamo gdje je obitelj potpuno zakazala. Pitajte ove trudne maloljetnice komu su se prvo obratile za pomoć, prijateljima, roditeljima ili razrednicima…

          2. Pa iz istog razlog zbog kojeg moja djeca jos uvijek nemaju slobodan pristup internetu bez moga nadzora nece nazociti na satovima 4. modula ZO.
            Tocka.

  4. Poštovani kolege nastavnici,
    ništa vezano za raspravu o zdravstvenom odgoju ovih dana nije me šokiralo kao vaše današnje priopćenje, baš zato što je priopćenje prosvjetnih djelatnika. Ovo što se našlo u njemu na razini je najgoreg medijskog žutila na koje ja osobno svakodnevno upozoravam učenike, da nauče razlikovati senzacionalizam od prave informacije.Vaša podjela slojeva društva na sekularno-građanske i vjersko-tradicionalne, iako pod navodnicima, aludira na to da ovi drugi,iako su većina, nemaju status građana RH, pa valjda slijedom toga ni njihova djeca. Kao i na to da se svi ireligiozni građani nužno slažu s ovakvim načinom uvođenja ZO i njegovim sadržajem. Tvrdnja da hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama ponovno aludira na to da se radi o svim gimnazijalcima, a na taj način zapravo ”pljujete” po svima nama jer ako oni svi ne znaju, to znači da mi jako loše radimo svoj posao. Ako optužujete udrugu Grozd da joj je krajnji cilj izvući novac, onda je minimum ozbiljnosti da za tu tvrdnju date i neke argumente. Da li pozivanje na Ustav i međunarodne deklaracije shvaćate kao stavove koji pripadaju 15.st.? Razumijete li kakvo je to besramno etiketiranje ljudi? O kakvim lažima i manipulacijama govorite? Jeste li uopće pročitali kurikulum prije ove izjave, jeste li primjetili da se u njemu samom nalaze lažni podatci? Za 3. razred srednje škole navodi se analiza Deklaracije o seksualnim pravima kao dokument Svjetske zdravstvene organizacije. Međutim, na stranicama WHO-a oni se jasno ograđuju od toga. (http://www.who.int/reproductivehealth/topics/gender_rights/sexual_health/en/) Da li vam se doista čini mudrim sve probleme u vezi ZO izbanalizirati do ”stavljanja kondoma na krastavce”? Ne vidite ništa sporno u preporučenoj literaturi za 4. modul? Usporedite malo izdavače naslova za prva tri modula s 4. koji bi učiteljima trebao dati ”širu sliku.” Jednako sam kao i vi svjestan i svih drugih problema koje naše obrazovanje ima, ali roditelji nisu dužni brinuti o papiru za printanje nego za svoju djecu, a ovo prvo je posao ministra.Zašto niste reagirali kada nas je ministar slagao da će otići iz svoje fotelje ako nam se smanje plaće, a onda digao ruku za to? Ako mi budemo svoje stavove prezentirali na razini žutog tiska, sutra će nas ovo društvo poštovati još manje nego danas.

      1. Ali se javnosti niste obratili priopćenjem kao u ovom slučaju, a cijelu stvar ste sročili u jednu rečenicu. Niste ministra etiketirali kao lažova kao što ste u ovom slučaju učinili s roditeljima.
        Zašto ste tako sigurni? Čak i kad bi se radilo o većini to još uvijek nije dovoljno jer se u toj literaturi nalaze neke tvrdnje koje su protivne zakonima RH. Ti se naslovi u stratu nisu smjeli naći na tom popisu. Zamislite da je predložen naslov u kojem se ovisnost o drogi veliča i govori kako ista donosi cijeli niz pogodnosti ovisniku. Barem bi mi učitelji morali biti svjesni toga da uvođenje ovakvog zdravstvenog odgoja nije predviđeno da traje jednu godinu, odnosno kakvim se pojmovima dugoročno gledano otvaraju vrata hrvatskog obrazovnog sustava. Nisu otac i majka u dokumentima engleske djece zamjenjena roditeljem 1 i 2 iz vedra neba niti se iz istog u Francuskoj pojavio zahtjev da zamjenice ”on” i ”ona” budu preformulirane u ”ono”. Tome je prethodio čitav niz upravo ovako malih, naizgled bezazlenih koraka. Iskreno vas molim da preispitate svoje stavove u priopćenju vodeći računa o Ustavu i zakonima RH, međunarodnim deklaracijama, otvorenom pismu HHO-a, kao i o tome do kakvog sukoba može doći na relaciji roditelj-učitelj. Vlade i ministri su zamjenjivi, a naš svakodnevni poziv duboko je prožet odnosima upravo na toj relaciji.

        1. Tko je roditelje etiketirao kao lažove? Roditeljima se laže, a to što su sve povjerovali bez provjere je druga stvar. Kao, na primjer, ovo da se u “toj literaturi nalaze neke tvrdnje koje su protivne zakonima RH”.

          1. Toliko ste bijesni da ne možete ni s razumijevanjem pročitati obični post. Za početak se smirite! Nisam tvrdio da se roditelje etiketiralo kao lažove već da ih se etiketiralo na drugi način, a to sam naveo u prethodnom postu. S druge strane, valjda iz straha ili ne znam ni ja čega ministra se propustilo na tako brutalan način etiketirati. U knjizi ‘O užitku: razmišljanja o naravi ljudske spolnosti’ otvoreno se propagira seks među djecom. Između ostalih tvrdnjom: ‘Unatoč roditeljskim napadima i zabranama, seksualni je užitak važan element djetinjstva. Povijesno gledano, djetinjstvo se smatralo lukom zaštićenom od briga i odgovornosti odraslih (kao što su npr. lov, skupljanje plodova i slično), dakle, razdobljem u kojem je najbolje posvetiti se užicima, seksualnim i ostalim. S obzirom da je reprodukcija u djetinjstvu neizvediva, u seksualnom se nasladama može uživati multidimenzionalno – oralno, analno, genitalno i tako dalje – bez mogućnosti oplodnje.’ Taj je naslov prvi preporučen. Slažem se s vama Nedjeljko da nije isto da li su ju samo preporučili ili učitelje obvezali, ali nemoguće je ne primjetiti da pored toliko vrsnih pedagoga, psihologa..koji su se bavili ovim temama izbor preporuke pada na literaturu s toliko spornog sadržaja. Za razliku od literature za prva tri modula. Ne primjetiti da se na taj način postepeno želi uvesti svjetonazor, a ne znanstvene činjenice je naprosto ignoriranje očitog. Zbog toga je i čitav sukob nastao. Pokušaj da se to izjednači s nemogućnošću roditelja da ulaze u sadržaj fizike, kemije ili biologije je logički neprihvatljiv. A sudeći prema pripremi objavljenoj na stranicama MZOS-a u kojoj se govori o svrsi spolnog odnosa (izostavljena reprodukcija) morat ćemo izgleda i iz biologije izbaciti pojam ”reproduktivni organi” pošto očito više tu svrhu nemaju. To je učinjeno samo s namjerom da se podilazi manjini čiji spolni odnosi ne mogu rezultirati reprodukcijom, pa se onda to kao i roditelj 1 i 2 nameće svima. Toliko, nadam se da sam barem naznačio kako nije riječ samo o vjerskim stavovima,problem je puno kompleksniji od toga. I oni roditelji koji samo traže pravo na izbor ne pripadaju 15.st. nego suvremenosti i demokraciji.

        2. Da, to su bili kratki odgovori na reklamni film MZOSa povodom njihovih 365 dana. I taj je odgovor bio upućen vladi, a nakon toga smo ga, neizmjenjenog, stavili na portal. I još jednom o literaturi: ona je preporučena, ne i obvezna.

    1. U pravu ste, priopćenje je nespretni politički pamflet. Ne poziva na ništa što bi vodilo iskrenoj raspravi, raščlambi stanja, što bi ocrtalo put jednom od rješenja. Čak se omalovažava i rad samih učitelja, a nama roditeljima se upućuje kolektivna uvrjeda.

      Na autorima priopćenja je da ga povuku i da svoje stavove iznesu pozitivno i u dobroj vjeri. Ostane li na ovome, unijet će razdor među učitelje, reputacija udruge bit će trajno izgubljena i jedino „postignuće“ će biti medijalno eksponiranje pojedinaca, potpisnika pamfleta. A potonje – na argumentima priopćenja – znači smrt udruzi. Žalosno i šteta.

  5. Žalosno je da vas je onaj jadnik jovanović kupio, kako vas nije sram govoriti o crkvenoj halangi, a ovi napadi od jovanovića nisu halanga?? Napad proglašavate legitimnim, obranu nazivate halanga!! Većinu građana ove zemlje proglašavate idiotima? Na koncu i HHO vam je rekao što misli o vašem ministru?? Nije vama stalo do učenika, već ste potplaćeni za ovakvu nakaradnu izjavu!! Gospodo ako se tako možete nazvati podnesite ostavku jer ovakav nakaradan stav može biti samo stav vas nekolicine, nikako svih ućitelja.

    1. Da razbijemo mit o većini.

      Relevantna i recentna sociološka istraživanja u Hrvatskoj koja se tiču religije su pokazala da većina ljudi koji se u nas deklariraju katolicima ne misle ono što im se tupi s oltara.
      Crkveni predstavnici zastupaju sebe, a narod nije krvoločan, nema ništa protiv drugoga i njegove prakse.
      Ima načela, ali ona se stubokom razlikuju od odnosa prema praksi.
      Prihvaćaju drugoga,a jedino u čemu se slažu sa službenim stavom katoličkog vodstva je pitanje posvajanja za homoseksualne parove.
      Dakle, to što se netko izjašnjava da je katolik, nikako ne znači da misli kao i biskupi. Na žalost (biskupa), rijetko znači i tri osnovna katolička vjerovanja: vjeru u osobnog Boga, vjeru u zagrobni život i vjeru u postojanje pakla.

      1. A možete li dokazati koja su to “relevantna istraživanja ” ili se samo služite ispraznim demagogijom da bi opravdali svoje političke vlastodršce ili uvjerenja.ako nešto tvrdite stanite sa dokazima iza toga ili se to u suprotnom pretvara u šupljini priču. Eh još o tome dali imaš hrvatskih krvnih zrnaca u sebi dalo bi se raspraviti.

        1. Da, zbornik godišnje konferencije Hrvatskog sociološkog društva od ove godine. Istraživanja su predstavljena na sekciji za sociologiju religije. Bila sam tamo.
          Sram neka Vas bude što ljude vrednujete po krvnim zrncima. I Isus vas se srami.

    2. Istina je da proglas jednu stranu proziva harangom. No mislim da je iz dopisa jasno da se ni na postupke MZOS-a ne gleda blagonaklono. Ovo je kritika upućena objema stranama, tako ju i gledajte.

      Većinu građana nitko ne proziva, ili si vi to mislite samo zato što se većina građana izjašnjava kao katolici? S obje strane imate niz institucija, udruga i sl. koje vode glasnu raspravu i na njih se odnosio ovaj dopis, a o tome što misli većina građana ni vi ni ja ne znamo. Anu prozivate da vam da dokaže da većina katolika ne misli kao Crkva, no uočite da ni vi nemate nikakve dokaze da oni tako misle.

      Rekao bih da je ljudima koji stoje iza ovog dopisa više stalo do učenika pošto oni briguju za njih stalno, a ne samo kada se vrte velike rasprave po medijima. Objektivno stanje je da od zdravstvenog odgoja u ovom obliku nema velike koristi što god ijedna strana mislila. Niti je ova halabuka oko tog programa od velike koristi, ali zato se o važnijim stvarima šuti. I vi sad mislite da je netko potplaćen zato što želi da se raspravlja o važnijim stvarima i upućuje na to?

      A u potpisu izjave vam stoji da se radi u ime udruge Nastavnici organizirano, a ne u ime svih učitelja, ne pripisujte izjavi nešto što nije napisano.

  6. Savršen odgovor na ovo žutilo kako velite. Ovakvo partijskog priopćenje je pisano kod jovanovića u kabinetu, ili ga je on bar potpisao, kao poznati hrvatomrzac.

  7. Dragi kolege (koji tvrdite da ste nastavnici), dragi brižni roditelji. Pa same ove vaše reakcije potvrda su da je ovo priopćenje pogodilo srž.

  8. I ja potpisujem ovo priopćenje, a imam sva hrvatska krvna zrnca. Kako to tumačite?

    Zar stvarno mislite da smo bolji od drugih ljudi jer smo se odlučili nazivati Hrvatima?
    Kako ste vi to, molim vas, utjecali nas to da budete Hrvat, a ne Iranac?
    Nikako.
    A ako je bog stvori sve ljude, valjda je stvorio i Jovanovića.
    Pa tko ste onda da sumnjate u njegovo djelo?

  9. Kamo Vi poštovana Ano, odoste?
    Prvo rješimo ono što je najvažnije.
    Članak 63. Ustava Republike Hrvatske kaže:
    “Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.”
    To je to. Imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.
    Je li ministar Jovanović poštovao Ustav donoseći kurikulum zdravstvenog odgoja?

    Kako se čini on je pogazio ustavna prava građana.
    HHO u svom očitovanju navodi da su ministrovom oktroiranjem pogažane i brojni međunarodni akti.

    U tome je poštovana Ano, bit. To, čija i kakova su zrnca, kakvi su katolici, tko je krvožedan ili krvoločan doći će kasnije.

    A Vi neki mit dinamitom razbijate.

    Vjernik je onaj koji traži. On nije savršen. Silazi s puta pa se naj vraća. Ne stavljate u juhu kilogram soli. Nekoliko zrna je dovoljno da je juha ukusna.

    1. “Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.”

      Eto, tu se slažemo svi. I nitko vam to ne može oduzeti.

      Bilo bi zgodno kada bi spornom modulu 4. bilo nazočno i nekoliko roditelja. Pa zatim rasprava i onda pojedinačna odluka o tome hoćete li pustiti dijete da to sluša ili ne.

      1. Ta znamo čemu služe u većini slučajeva tzv. ‘hitni postupci’ i uskraćivanje vremena i prostora javnim raspravama. Posve je očito da se radi o poturanju dijelova kurikuluma koji je obojen ideološki, a za svrhu ima pripremu terena za sklapanje homoseksualnih brakova.

    2. Bit priopćenja je da se prestane sa medijskom halabukom i krene raditi ili barem raspravljati o korisnijim stvarima. Uočit ćete da se time nikome ništa ne brani, način na koji je zdravstveni odgoj uveden je loš i o tome se treba voditi računa. Ali tu raspravu ne treba voditi nauštrb važnijih stvari, a važnijih tema definitivno ima.

      A sada moje mišljenje na:

      Ustav RH članak 63.
      “Roditelji su dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu te imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.”
      To je to. Imaju pravo i slobodu da samostalno odlučuju o odgoju djece.
      Je li ministar Jovanović poštovao Ustav donoseći kurikulum zdravstvenog odgoja?

      Količina javne rasprave i općenito način uvođenja zdravstvenog odgoja imaju velikih propusta, što je uostalom navedeno u priopćenju. Ali mislim da natežete Ustav kad tvrdite da je ovaj kurikulum donesen protivno njemu. Kada bi vrijedio u ovom smislu kako vi to navodite svaki roditelj bi mogao opstruirati bilo kakvu nastavu po volji zato jer on “samostalno odlučuje”. No nisam stručan za tumačenje Ustava, pa bih to ipak ostavio ustavnom sudu.

    3. Baš zgodno. A zaboravili ste drugi stavak tog članka:
      “Roditelji su odgovorni osigurati pravo djetetu na potpun i skladan razvoj njegove osobnosti.”

      Da još jednom parafraziram Džubrana:
      Djeca ne pripadaju roditeljima, ne pripadaju ni državi. Pripadaju budućnosti.

      Ako djeca ne znaju ništa o svojoj spolnosti, onda to nije potpun razvoj njihove osobnosti. Tu na red dolaze razni muškarci koji ih plaše grijehom i drže u vlasti.

      Muškarci u haljinama. Koji nikad nemaju erekciju. Da odu doktoru?

      HHO je jadan izgovor za bivšu udrugu koja se zalagala za ljudska prava svih ljudi, ali u to doba vam sigurno nije služila kao argument nego kao meta!

      1. @ana,
        posve je očito da pod muškarcima u haljinama (kojima je to profesija još iz doba dok nisu postojale hlače) podrazumijevate svećenike i biskupe (pretpostavljam i katoličke i pravoslavne), te ih posve nepotrebno dovodite u kontekst imanja ili nemanja erekcije i još k tomu se pitate da li da zbog tog odu doktoru. Zato bih vas podsjetio na višestoljetnu tradiciju i odgoj koji su upravo ti ljudi dali sveukupnoj kulturi zapada, s naglaskom da se dekadenca u odgoju, a samim tim i u kulturi, obrazovanju i dr. počela događati na temelju umotvorina ljudi čijoj grupi vi pripadate, s obzirom na način razmišljanja i doživljavanja ljudi koji zaslužuju u najmanju ruku poštovanje i respekt, kao ljudi, ali i kao institucija.

        1. Erekcija nije posve nepotrebna jer je dio spolnosti i odraz zdravlja.

          Ako je muškarci u haljinama nemaju, aonda nisu zravi i trebamo im pomoći.

          Naspram njih, homoseksualci su prema ovom kriteriju zdravi i njima ne treba pomoći kako uči katekizam u 7. razredu OŠ.

          Ja bih vas podsjetila na višestoljetnu tradiciju ubijanja drugoga i drugačijega, mučenja inkcizicije, nabijanja žena vaginama na šiljak, paljenja ljudi, vađenja mrtvog tijela Tomasa Campanelle i povlačenje po ulicama Rima, zločine tih divnih ljudi nad urođenicima u Južnoj Americi o čemu je gorko i pokajno pisao Las Casas, a kao “šlag” sramotno prešućivanje i zataškavanje pedofila svećenika. Evo vam friške snimke kako je to proteklo u Irskoj. Čovjek od 70 goina se raspada pred ministrom i kamerama

          http://www.universalsubtitles.org/hr/videos/166vegW0Y1Qo/info/qanda-may-25th-response-to-question-on-ryan-commission-report/

          Zaista, ako bog POSTOJI, onda je sve dopušteno.

  10. Priopćenje je, po meni, sasvim korektno,kao poziv na okretanje temeljnim problemima školstva. Da ne budem kao neki polupismeni zločesti brojači zrnaca, guglam jutros i čitam postove na stranicama ovog strukovnog portala. Meni je ovo nosovst i ugodno iznenađenje: cijenjeni kolege nastavnici (pod imenom i prezimenom – aktivni profesori matematičari, fizičari, logičari…) pokušavaju nešto promjeniti. Sviđa mi se pozitivni kritički stav: prezentiranje i analiza zakona kojima nas Ministarstvo bombardira, nakon stručne i javne rasprave, argumentirani prijedlozi, borba za promjene. Donkihotovska borba, jer čitam da od silnih savjetnika nitko nije našao vremena uputiti ( suvisli) odgovor na primjedbe i prijedloge. S razlogom se prigovorilo i ovim povodom, zbog brzopletog uvođenja i nedorečenosti ovog kurikuluma, kao i zbog rigidnosti samog Ministra. Tog našeg čelnika i suradnike očito treba obučiti za dijalog…
    Hvala redakciji ovog portala u ime šutljive većine iz naših zbornica ( do ovog priopćenja, većina nije ni znala za ovu udrugu i ovaj portal).

  11. Slazem se da je ovo priopcenje na razini zute stampe.
    I sokiralo me je skoro pa vise od Jovanovicevog pisanja na facebooku.

  12. Ja sam jedna “obična nastavnica ” u osnovnoj školi.
    Moji učenici nemaju sapuna ni wc papira u školskom zahodu ,a naša uvažena vlada priča o zdravstvenom odgoju.

    Mene samo zanima koliko je gđa. Milanović ,koja je jedna od potpisnika ovog zdravstvenog odgoja, dobili novca iz europskih fondova .

  13. Ne bih se složio s dijelom priopćenja koji kaže da je zdravstveni odgoj nadogradnja u odnosu na neka pitanja, tj. probleme koji muče obrazovanje u cjelini. Mislim kako je moral prije svega. Prije svakog čitanja, pisanja, računanja. Npr. za Kinsey institut bi bilo puno bolje da se nikad nije ni osnovao.

  14. Crkva nema monopol nad moralom.

    Ja sam dobra bez boga.

    Milijuni ljudi na svijetu su dobri bez boga.

    Ne možete raditi u nastavi i ne djelovati moralno.

    1. Kao roditelj, jako se veselim što će netko drugi mojoj djeci objasniti sve o kondomu jer je meni strašno neugodno o tome s njima razgovarati. Upravo su u dobi kad bih ja kao roditelj trebala provjeriti jesu li svjesni svih rizika i znaju li kako izbjeći neželjene posljedice i sačuvati zdravlje i razum kad se počinju zanimati za “ono” što je u većini obitelji tabu tema..Neke temelje stvari bi sva djeca morala jednako zanati, bez obzira jesu li njihovi roditelji sposobni o tome s njima razgovarati ili ne. Doduše, mogla bih, kao Ana, zabraniti svojoj djeci pristup internetu ili pokušati ga kontrolirati, (znamo da zabrana može potaknuti fiksaciju na zabranjenu stvar) ali ne mogu ostaloj djeci s kojom moje ima doticaj. Ne mogu svoje dijete izdvojiti iz njegove generacije i svijeta u kojem živi koliko god se taj svijet meni ne sviđao, ne mogu svoje dijete staviti pod stakleno zvono, praviti se da živim u biblijskim vremenima i čekati hoće li moje dijete, čim dostigne fiziološki spolnu zrelost, zanijeti u četrnaestoj ili petnaestoj godini, kako je to bilo uobičajeno u biblijskim vremenima ili prije samo stotinjak godina.
      Ako bi roditelji imali pravo odlučivati što će njihovo dijete učiti iz ZO, onda bih ja kao roditelj imala pravo tražiti da se program proširi, da se satnica tog programa poveća, jer smatram da je nedostatno govoriti o temi spolno odgovornog ponašanja samo 1 do 2 sata godišnje od ukupno 14 sati ZO u programu SRO.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!