Što je MZOS napravio u proteklih 365 dana?

Kolega Nedeljko Begović ukratko je sažeo rezultate aktualne administracije u protekloj godini. Popis neispunjenih obećanja i ispunjenih promašaja prenosimo u cijelosti. Novinari neka se slobodno posluže, volimo biti od pomoći.

Strategije odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije – smjernice
Jesu li te smjernice dostupne javnosti. Ako jesu, gdje se mogu pogledati?

Odluka o sufinanciranju međumjesnog prijevoza za učenike srednjih škola
Je li MZOS u svom proračunu predvidio to sufinanciranje? Čini mi se da nije. Možda je došlo do unutrašnjeg prelijevanja sredstava. Ako je, volio bih znati kome su uzeli. Radim u školi u kojoj su većina učenika putnici (tako je i u cijeloj županiji) pa podržavam besplatan prijevoz učenika. Međutim, ne podržavam stihiju. Ako je MZOS imao dobre namjere, trebao je to na vrijeme predvidjeti u svojem budžetu.

Učenicima koji su završili trogodišnju srednju školu omogućen je nastavak školovanja u 4. razredu
Nije mi jasno zašto toliko kontradiktornih izjava i odluka. Ministar je ljetos izjavio da će od prošle jeseni krenuti sa strukovnom maturom (za koju nema objektivne potrebe). Onda kažete da je učenicima trogodišnjih škola omogućen upis četvrte godine, kako bi lakše položili državnu maturu. Tko se u ovom kaosu može snaći? Ni jedno ni drugo nije dobro. Fakulteti traže (i tražit će) općeobrazovne predmete. Umjesto ovih vratolomija, treba povećati broj gimnazijskih programa. Samo tako ćete omogućiti većem broju učenika upis na fakultete.

Priprema provedbe projekta e-upisa i nova Odluke o elementima i kriterijima za upis
Ovo nije vaš originalni model. Sličan je model već u upotrebi kod prijava državne mature i upisa na fakultete. Uostalom, sličan sam prijedlog uputio starom MZOSu još prije tri godine, ali, po običaju, ostao je bez odgovora. To je dobro, međutim, kriteriji i mjerila ne valjaju. U javnoj sam raspravi uputio prijedlog da se kao mjerila i kriterije za upise u srednje škole, uz ocjene, uvedu i dodatne vanjske provjere ili mala matura. Vidjet ćemo hoće li to i kada biti usvojeno.

Projekt e-dnevnik
I ovaj projekt nije originalno vaš, nego ga je zamislio stari MZOS. Projekt je dobar, no, … samo 30 škola? Kojih škola? Bogatih škola. Niste učinili baš ništa kako biste pomogli izjednačavanju obrazovnih standarda u svim regijama RH. A vi ste vlada RH, nemojte to zaboraviti! Npr. i naša bi škola željela u taj projekt, ali nemamo niti računala u svakoj učionici, a niti bežičnu mrežu koja bi pokrila cijelu školu.

Reforme u okviru administracije i upravljanja
Uštedjeli ste oko 5 milijuna kuna na nastavničkim plaćama i božićnicama, pa ste si valjda zato dali pravo da nedavno raspišete natječaj i zaposlite desetak radnika u ministarstvo koje je ionako preglomazno i neučinkovito. U više navrata napominjao sam da u školama postoje obrazovne grupe od pet učenika, koje uzimaju isto toliko sredstava kao i grupe od 28. Negdje stoji da se nastava za takve grupe ne izvodi kao redovna, nego kao konzultativna i sa smanjenim brojem sati. Jeste li što učinili po tom pitanju. Ako se krenete hvaliti da jeste, reći ću vam da niste! Što je sa školama koje imaju jednak broj odjeljenja, dakle i nastavnika, a dva puta manje učenika od drugih škola? Jeste li što pokrenuli? Niste. Eto vam ušteda, ali vi se bojite zagrebati ispod površine.

“Isušit ću močvaru u hrvatskom nogometu”
Naravno da je nije isušio. Močvara se pretvorila u živo blato

“Uvest ću tehničke, ekonomske i turističke gimnazije”
To je najavljeno za početak ove školske godine. Nisam upoznat da li je to napravljeno, a što se tiče njihove svrhovitosti, veliki sam skeptik.

Opterećenje učenika
Je li vam je poznato da učenici gimnazija imaju i do 34 sata tjedno? Koliko maksimalno dopušta zakon? Kontrolirate li to? Je li vjeronauk izborni ili obvezni predmet? Ako kažete da je izborni (a trebao bi biti), uputit ću vas na dokument koji stoji na vašim stranicama: nastavni plan za gimnazije.

“Podnijet ću ostavku ako plaće nastavnika budu išle dolje”
Plaće su išle dolje, ostavka nije podnesena.

Nasrtaji na državnu maturu
Zašto je ministar ljetos toliko žuči izlio na koncept državne mature? Koliko je novca potrošeno na osnivanje nepotrebnih komisija? Na kraju se pokazalo da su učenici jako dobro napisali ispit iz Hrvatskog jezika. Vidjet ćemo hoće li se opet netko žaliti kako ne znaju napisati ni običan životopis. Zar ministru nije jasno da je projekt državne mature njihov najbolji projekt i da je jedini koji u obrazovnom sustavu funkcionira gotovo besprijekorno?

Životopisi savjetnika
Kada ćemo biti upoznati sa životopisima ministrovih savjetnica? Zar je to veliki problem? Ili se nešto skriva? Želimo samo znati koje su njihove stručne kompetencije i koliko imaju iskustva rada u obrazovnoj praksi.

3 Comments

  1. A što je s uvođenjem informatike u razrednu nastavu (od 1. do 4. razreda)?

    1. Naravno, nemoguće je nabrojati sva njihova lakomislena a neizvršena obećanja.

      Mislim da s uvođenjem informatike u razrednu nastavu treba jako oprezno zbog:

      (1) to su dječica koja prvo trebaju dobro naučiti čitati, pisati, računati, crtati, …
      (2) većina škola nema dovoljno računala
      (3) ima dosta učitelj/a/ica koji nisu dovoljno osposobljeni za to

      Zato mislim da bi informatika trebala biti neka vrsta izbornog predmeta, ako tako nešto u razrednoj nastavi postoji.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!