Vlada odlučila: Povećavaju se plaće šefova državnih agencija i institucija!

(Jutarnji list) zmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji je Vlada s današnje sjednice poslala u Sabor, povećavaju se plaće čitavog niza šefova raznih državnih agencija i institucija.

Tako će zamjenik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), zatim, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), te njegov zamjenik i pomoćnik, kao i ravnatelj Središnjeg registra osiguranika i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), ali i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, ubuduće biti državni dužnosnici.

Zajedno s novIm statusom povećava im se i plaća, i to otprilike za petinu: ona je dosad, prema informacijama iz Vladinih krugova iznosila između 10.000 i 13.000 kuna, a sada bi trebala iznositi do 16.000 kuna.

Njihovo unapređenje u status državnih dužnosnika u Banskim dvorima objašnjavaju velikom odgovornošću koju ti dužnosnici imaju, o čemu je Jutarnji nedavno pisao.

Izmjenama tog i dva druga zakona – Zakon o pravima i dužnostima zastupnika u Saboru i Zakon o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti – koje je Vlada s današnje sjednice, prve u 2013., uputila na saborske klupe, državnim dužnosnicima, saborskim zastupnicima i šefu države po prestanku obnašanja dužnosti omogućuje se povratak na stara radna mjesta u javnom sektoru.

Ista mogućnost postoji i u slučaju povratka na staro radno mjesto u privatnom sektoru, ali tome treba prethoditi dogovor s poslodavcem.

U protivnom, ima pravo na primanje pune plaće iz proračuna prvih šest mjeseci po prestanku dužnosti, a u sljedećih šest mjeseci pola plaće. Formula „šest plus šest“ vrijedi i za one koji se ne žele vratiti u javni sektor, nakon čega ih čeka – burza rada .

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!