Preporod: Jovanović mora podnijeti ostavku

(Dnevnik.hr) “Nakon vijesti da je vlada ukinula uredbu 3, 5, 7 i 9 posto, čime će se definitivno smanjiti plaće učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, samo mogu reći da se radi o klasičnom potezu kojim se vatra gasi benzinom”, kazao je predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić. Umjesto da odgovori na pitanje zašto u sedam mjeseci ništa nije učinjeno kako bi se ta uredba ozakonila, Vlada je donijela odluku o njezinu ukidanju.

‘Sad je vrlo jasno zašto – ta uredba im je trebala kao klasičan primjer ucjene sindikata pregovarača’, ustvrdio je. ‘Time su zasigurno dodatno homogenizirali zaposlene u osnovnim i srednjim školama, jer su oni najveće žrtve ovog vladinog poteza’, dodao je te poručio kako ne sumnja da će odgovor vrlo brzo stići – onog trenutka kada se zaposleni vrate u svoje škole.

‘Nakon takve odluke vlade, pitanje više nije treba li ili ne treba ministar Željko Jovanović dati ostavku, već je pitanje hoće li on to učiniti danas ili idući tjedan’, kazao je Stipić referirajući se na ministrovu izjavu s početka mandata da će dati ostavku dođe li do smanjenja plaća u prosvjeti.

Vlada je na današnjoj sjednici ukinula od 1. kolovoza isplatu dodatka na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto učiteljima i nastavnicima u osnovnom i srednjem školstvu, zbog koje će prosvjetarima plaće pasti između 120 i 600 kuna. Odluka je donesena nakon što su četiri sindikata javnih službi odbila potpisati izmjene Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe kojima je vlada planirala uštedjeti dvije milijarde kuna na izdacima za javne i državne službenike kroz ukidanje ili smanjenje materijalnih prava, poput regresa, božićnice, jubilarne nagrade ili naknade za prijevoz.

1 Comment

  1. Jovanović treba hitno hitnije dati ostavku i treba preispitati svaku njegovu donešenu odluku za ovih sedam mjeseci njegova mandata i staviti pod jedan veliki upitnik.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!