Nepravilno proveden natječaj u OŠ Bijaći, Kaštel-Novi

Dok će dio rasprava o tome tko se i kako prima na natječaje vjerojatno uvijek zagrabiti u sivu zonu – osim u slučajevima kad su uvjeti natječaja prilično jasni – uredništvo portala Nastavnici.ORG dobilo je u ruke dokument koji govori o, u najmanju ruku, aljkavosti i neprofesionalnosti školskih službi, a u najgorem sliučaju, metodi kojom se pokušava otežati otkrivanje eventualnog mnogo težeg kršenja zakona.

Naime, raspisivanje, provedba i zaključivanje natječaja kojim se na radna mjesta u školi primaju novi ljudi propisani su Uredbom o raspisivanju i provedbi javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi („Narodne novine“, broj 74/10). Dva ključna članka citiramo ovdje:

Članak 20.

U postupku provedbe javnog natječaja čelnik tijela donosi rješenje o prijmu u državnu službu, a u postupku provedbe internog oglasa rješenje o rasporedu na radno mjesto izabranog kandidata.
Rješenje iz stavka 1. ovoga članka je upravni akt sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku.

Članak 23.

Rješenje o prijmu u državnu službu doneseno u postupku provedbe javnog natječaja, odnosno rješenje o rasporedu na radno mjesto doneseno u postupku provedbe internog oglasa, dostavlja se svim kandidatima prijavljenima na javni natječaj, odnosno interni oglas.

Drugim riječima, obavijest kandidatima za radno mjesto koji nisu prošli na natječaju mora sadržavati ime osobe koja jest, u suprotnom, prekršena je gornja uredba. Ukoliko se to ne ispoštuje, uvijek će ostati sumnje da osoba koja je zaista primljena ne zadovoljava uvjete što bi predstavljalo kazneno djelo.

U posjedu smo dokumenta koji je dobio jedan od kandidata koji se javio na posao u osnovnoj školi Bijaći u Kaštelu-Novom. U obavijesti stoji da je “izvršen izbor na poslu učitelja fizike”, ali ne piše ništa o rezultatu tog izbora: je li itko zaposlen, ako jest, tko i ima li taj netko uvjete za to radno mjesto.

Drugim riječima, ovaj dokument pokazuje da Osnovna škola Bijaći nije obavila svoj dio posla. Je li to iz namjere da se nešto prikrije ili je jednostavno riječ o neozbiljnsti, na žalost, ne možemo službeno suditi. Ali, naravno, možemo imati svoje mišljenje, kao ga što vjerojatno imaju svi koji ovo čitaju. Jedino se možemo nadati da, ako službe Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa do sada nisu obavljale svoj posao kad je riječ o ovakvim slučajevima, da će se stvar promijeniti nakon 4. prosinca.

1 Comment

  1. Evo danas stiže i meni odbijenica iz Srednje medicinske škole Slavonski Brod koja je objavila natječaj za radno mjesto nastavnika hrvatskog jezika i etike.

    CITIRAM:
    “Obavještavamo Vas da niste primljeni po raspisanom natječaju na radno mjesto nastavnika hrvatskog jezika i etike. U prilogu Vam vraćamo dokumente koje ste poslali uz prijavu.
    Ravnateljica: Katica Lulić”

    Ovakvi slučajevi su očito dio svakodnevnice u za LIJEPOJ NAŠOJ……

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!