Učitelji prosvjedovali pred Vladom: “Mislite da je obrazovanje skupo? Vidjet će koliko tek košta glupost i neznanje!”

(Index.hr) Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) prosvjedovao je danas na Markovu trgu protiv teškog stanja u prosvjeti i daljnjeg smanjivanja prava zaposlenika u osnovnom školstvu. Razlog prosvjeda je sveopće nezadovoljstvo statusom i pravima zaposlenih u osnovnoškolskom sustavu.

“Raskidom Kolektivnog ugovora dovedena su u pitanje teško stečena prava. Nepostojanja kvalitetnog socijalnog dijaloga i ignoriranje stajališta Sindikata doveo je do sulude ideje vladajućih da provedu outsourcing, ukinu male škole u Hrvatskoj, zamrznu napredovanja, sve s ciljem štednje. Prosvjed je tek prva u nizu akcija koju pripremamo”, navodi SHU u priopćenju.

Pozvali Vladu da se ne igra s budućnošću zemlje

Predsjednica SHU Sanja Šprem ustvrdila je da su prosječne plaće u prosvjeti najniže među 19 javnih djelatnosti, te prozvala Vladu da gazi njihova ljudska i radnička prava i dostojanstvo, izbjegava ispunjavanje ugovornih obveza, raskida kolektivne ugovore i marginalizira sindikate.

Pozvala je Vladu da se ne igra s budućnošću zemlje, jer “ako misle da je obrazovanje skupo, vidjet će koliko tek košta glupost i neznanje”.

S druge strane, Vlada nekima oprašta porezne dugove i daje veća prava, a na prosvjetarima štedi i poziva ih na strpljenje, istaknula je Šprem obraćajući se skupini od više stotina prosvjednika.

Svjesni smo nužnosti provedbe reformi, ali njihov teret trebamo jednako podnijeti svi, poručila je pozvavši Vladu da to pokaže svojim primjerom. Vratite nam vjeru u politiku, reforme i dijalog, demokratsku kulturu i toleranciju, iskrene namjere i poštenje, dokažite da ste za to sposobni, poručila je Šprem.

Jovanovića optužili da im je zajedno s Linićem “zabio nož u leđa i na njega još objesio kaput”

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio je vlast da vodi lošu ekonomsku politiku i ne zna voditi državu, nemoćna je i laže, pa joj treba poručiti neka položi račune biračima i ode. Kada se problemi ne mogu rješavati za stolom, moraju na ulici. Svrha je prosvjeda pritisak na vlast pa trebaju biti što masovniji, kazao je Ribić.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ocijenio je politiku prema obrazovanju rušilačkom i pozvao sindikalce na zajedničke akcije i prosvjede, jer “ne smiju dopustiti uništavanje budućnosti”.

Predsjednik Sindikata obrazovanja EU 21 Dalimir Kuba optužio je ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da im je otkazivanjem kolektivnog ugovora zajedno s ministrom financija Slavkom Linićem “zabio nož u leđa i na njega još objesio kaput”. Jovanoviću je poručio “neka idu on i njegov prijedlog novog kolektivnog ugovora” i “neka si ga poždere”.

Prosvjednici su nosili transparente s porukama “Gdje je nestala zemlja znanja?”, “Obilje riječi – nedostatak djela”, “Upropaštena prosvjeta – Hrvatska pokrenuta u ponor”, “Rane od rezova u obrazovanju nikada ne zacjeljuju” i dr.

Prosvjednici su najavili da je to samo prva u nizu akcija koje će uslijediti, te se nakon završetka prosvjeda mirno razišli.

3 Comments

 1. Ovdje je otvoreno premnogo problema, koji iziskuju pomniju analizu, no najveći se krije u zadnjoj rečenici – nakon završetka prosvjeda mirno se razišli!
  Tako dugo dok se budu razilazili mirno, nema naprijed! Mirno prosvjedi vlast ne diraju – ona ih ismijava! Kad prosvjedi postanu malo nemirni, vlast će se zabrinuti, a kad postanu jako nemirni, što se odavna trebalo zbiti, tek tad nešto ćemo postići!
  Nažalost – Hrvati su svikli trpjeti što nitko drugi ne bi! Pravo nam budi!

 2. g. žukov a ako svi odemo na ulice i kompletna vlada da ostavku…ne, još bolje sabor se raspusti! šta dalje? da li imamo nove izbore? tko organizira nove izbore? Ja sam uvijek za konkretne akcije, no ovo na što vidim da sve više ljudi poziva je akcija bez konkretnog cilja. Dobro, riješili smo se ovih ali dolaze drugi koji su možda još gori. Svakako možda su puno puno bolji ali moraju nas pljačkati barem 5 godina da to shvatimo. onda ćemo opet na ulice? koliko puta i za šta?

 3. Svakako da je bolje stvar rješavati kroz institucije ( ima tu jedna legendarna rečenica o institucijama, trajni spomenik demagogije, hipokrizije i idiotluka hrvatskih vlasti )! No, kad institucije postanu problem umjesto rješenje, onda treba stvari rješavati drugačije!
  To još uvijek ne znači nasilje – može se, recimo, pristupiti građanskom neposluhu! U našem slučaju to znači – momentalno istupanje iz sindikata koji ne služe svrsi, štrajk, neprovođenje državne mature, davanje svim učenicima odlične ocjene iz svih predmeta, itd.!
  U krajnjem slučaju – narod ima obavezu mijenjati vlast koja sustavno radi protiv naroda!O tome govori i američka Deklaracija neovisnosti, i francuska Deklaracija o pravima čovjeka i građanina, koje su temelj demokratskog društva!
  Dvadeset godina gledamo kako skupina drumskih razbojnika rastače domovinu, i što smo poduzeli? Dokle nas je to dovelo?
  Pitate koliko puta, i za što?
  Repetitio est mater studiorum – koliko god puta treba! Dok se stvari ne promijene!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!