Pravilnik o nagrađivanju

Skupina kolegica i kolega zaposlenih u sustavu odgoja i obrazovanja poslala nam je osvrt na prijedlog Pravilnika o nagrađivanju. Na prijedlog možete reagirati na eSavjetovanju do 9. lipnja. Osvrt prenosimo u cijelosti.

Je li moguće da MZO ove godine neće nagraditi najuspješnije odgojno-obrazovne radnike?

Ministarstvo znanosti i obrazovanja unatrag tri godine novčano je nagradilo učitelje/-ice i nastavnike/-ice koji su se odazvali javnom pozivu i bili među 500 najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika. Kako se postaje jedan/jedna od 500 najuspješnijih? Svi učitelji/-ice su do sada imali jednake mogućnosti i polaznu točku kako pokazati da su među najboljima. Svi su imali priliku skupljati bodove od 16. lipnja godine koja je prethodila do 15. lipnja nadolazeće godine. Oni koji bi u tom periodu od godinu dana uspjeli ostvariti najmanje 20 bodova iz barem četiri kategorije, sukladno Kriterijima vrednovanja Pravilnika o nagrađivanju, mogli su se odazvati javnom pozivu, poslati dokaze svog jednogodišnjeg rada i 500-injak onih koji su imali najviše bodova su dobili novčanu nagradu. Na taj su način neki učitelji/-ice prvu godinu dobili nagradu pa sljedeću nisu. Neki su dobili drugu godinu pa treću nisu a bilo je i onih koji su uspjeli dobiti sve tri godine zaredom novčanu nagradu jer su svake godine uspjeli ostvariti zavidne rezultate, veliki broj bodova i zasluženo su tri godine zaredom dokazali kako su najbolji u državi. Što se dogodilo tim vrijednim učiteljima ove godine? Netko je došao na ideju predložiti da se te najuspješnije u državi stavi tri godine na čekanje i neka se zadovolje plaketom umjesto novčanom nagradom. Umjesto ovih najuspješnijih novčano bi se nagradilo učitelje koji prošle godine nisu bili nagrađeni i stvorila bi se prilika nagraditi još neke koji do sada nisu nikada bili nagrađeni. Je li to onda nagrađivanje najuspješnijih u državi? Misli li netko na to kako se osjećaju ovi najuspješniji u državi gledajući i čitajući famozni članak 6. stavak 2 prijedlog Pravilnika o nagrađivanju koji navodi da najuspješniji ove godine i sljedeće tri mogu za svoj požrtvovni rad i ogromni broj bodova dobiti samo plaketu?

Ne osjećaju li se poniženo i omalovaženo? Ako svi učitelji imaju jednake mogućnosti za rad, onda moraju imati i jednaka prava na rad i nagradu. Kako je moguće nekome onemogućiti natjecanje pod istim uvjetima? Je li to pravedno? Činjenica da je netko bolji od drugog ne opravdava nepravdu koju mu činimo ukidajući mu pravo koje mu po Zakonu o radu pripada.

Zamislimo da takvo nešto napravimo u razredu našim učenicima! Na kraju školske godine predložimo najboljim učenicima kako ćemo ove godine njihov cijelogodišnji vrijedni rad samo formativno vrednovati i kao nagradu će umjesto zaključne ocjene dobiti samo zahvalnicu. Kako bi se u takvoj situaciji osjećali naši najbolji učenici? Kako bi se ovi najbolji učenici osjećali kada bismo u isto to vrijeme odličnim ocjenama nagradili učenike iz njihovog razreda koji nisu zaslužili odlične ocjene? Bi li se osjećali poniženim? Bi li smatrali da smo nepravedni? Tako se osjećaju učitelji koji su prošle godine bili među najuspješnijima a sada im se onemogućava dobiti priznanje za njihov rad. Novčana nagrada kojoj su se najbolji učitelji do sada veselili je njima bila javno priznanje za ono što su odradili unutar godinu dana i vjetar u leđa da ustraju entuzijastično raditi i dalje jer ne radi se o nekom lovu na veliki novac. Onemogućavanje najuspješnijima da dokažu da to uistinu jesu a omogućavajući to onima koji to nisu, je u najmanju ruku degradirajuće i omalovažavajuće. Budući da su najuspješniji učitelji/-ice, iako povrijeđeni, nepopravljivi optimisti, vjerovat ćemo kako cilj ovog prijedloga Pravilnika nije bio poniziti, povrijediti ili ismijati niti jednog najuspješnijeg učitelja/-ice nego je to bio loš pokušaj iznalaženja kako nagraditi i druge učitelje koji nisu toliko uspješni.

Najuspješniji učitelji će i dalje ostati najuspješniji, bili oni adekvatno nagrađeni ili ne.

Skupina učiteljica i učiteljaa

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!