Tko o čemu, SHU o propustima

Jučer se u OŠ Majstora Radovana u Trogiru dogodio još jedan užasan slučaj nasilja nad učiteljem. Roditelj je, izazvan pedagoški i kućnim redom opravdanim oduzimanjem mobitela njegovom djetetu, uletio u razred usred nastave i pred maloljetnim učenicima napao i udario učitelja. Intervenirala je policija, napadač je odveden u pritvor, ozlijeđeni učitelj na hitnu, psiholog u traumatizirani razred. 

Vijest je pukla na svim naslovnicama i ljudi će se zgražati cijela dva dana. Ministar bi isto sigurno osudio napad da trenutno nema važnijeg posla, sudjelovanje u predizbornoj kampanji.

Užasna zbirka horor priča koje učitelji objavljuju pod #ijasamfranjo puni se na dnevnoj bazi. Učitelji i nastavnici, unatoč tome što su de jure proglašeni službenim osobama, de facto su onemogućeni u redovnom izvršavanju svog posla. Upornim podilaženjem roditeljima i nasilnim uvođenjem nekritičkog pedocentričkog sustava i ignoriranjem upozorenja učitelja i nastavnika o neodrživosti takvih pristupa, obrazovne politike sustavno godinama perpetuiraju ozračje u kojima su ovakvi incidenti ne samo mogući, nego i sve češći.

Napadnuti učitelj je član SHU i logično gospođe Šprem i Hinić su ga  podržale u svojim izjavama.  Spominju ga ukupno u JEDNOJ rečenici. 

Dok su svi komentatori i roditelji i šira javnost zgroženi i nedvosmisleno osudili napad, njih dvije su većinu sadržaja posvetile osuđujući i optužujući ravnateljicu škole neargumentiranim i klevetničkim izjavama netom poslije samog incidenta kad je sve još uvijek bilo u fazi ‘breaking news’. Ravnateljica škole je član administratorskog tima naše nastavničke grupe. Grupe u kojoj su doživjele teške kritike i neodobravanje glede nedavnih zbivanja vezano uz koeficijente i slično. Zaključke izvedite sami.

Ali, recimo da smo mi pristrani, pa hajdemo čisto analitički proći kroz njihove izjave: 

“Postavlja se pitanje što je poduzela ravnateljica ove škole kako bi zaštitila zaposlenike od napada roditelja ili od nasilnog ponašanja u školi generalno. S obzirom na zakonske odredbe, ravnateljica je dužna voditi brigu o sigurnosti, kako učenika tako i zaposlenika, a njena je dužnost štititi zaposlenike od napada, izjavila je Sanja Šprem za Jutarnji.”

Što točno ravnatelji mogu poduzeti protiv ovakvih slučajeva? Realno, ako ne uvedemo zaštitare, šifrirana vrata ili detektore, a znamo koliko su u ministarstvu spremni na ulaganja u školu, ništa. Mogu ono što i rade, imati kućni red, osigurati dežurstvo na porti, dežurstvo učitelja na hodnicima i zvati policiju. Imaju i protokole o postupanju koji se aktiviraju post facto. Dobro to znaju i Šprem i Hinić, ali očigledno smatraju da ravnatelji trebaju imati šesto čulo ili telepatske sposobnosti da predvide što se u ludim glavama zbiva. Ili možda to samo smatraju za ovu konkretno ravnateljicu. To je isto kao i da mi pitamo što je SHU poduzeo i koje inicijative pokrenuo za preveniranje ovakvih situacija, što je ministar poduzeo, što je društvo poduzelo…?

“Također, dodaje Šprem, postavlja se pitanje gdje je bila ravnateljica u vrijeme napada na učitelja, budući da su iz škole dobili informaciju da je u to vrijeme nije bilo na radnom mjestu.

– Zaključno, kao sindikat ćemo poduzeti sve mjere, zatražiti inspekcijske i ostale potrebne postupke kako bi se slučaj detaljno istražio. Našem članu ćemo pružiti potrebnu pravnu pomoć, poručuje predsjednica SHU.”

Da su pitale, a ne donosile neutemeljene zaključke, saznale bi da je taj dan ravnateljica po rasporedu radila poslije podne i da je na svoje radno mjesto došla i ranije. Osim toga, odmah se očitovala ne pokušavajući ništa prikriti, niti umanjiti ozbiljnost situacije te poduzela sve korake koje je mogla. Nadalje, prijete kako će joj poslati inspekcijske i ostale nadzore kako bi se detaljno istražili njezini propusti. To će, naravno, sve riješiti, a kolegu će sigurno od toga glava manje boljet, a nasilje će odmah prestat.

Svaka čast gospođama na uspješnom skretanju teme sa žrtve nasilja i užasnog iskustva koje je pretrpio kolega, a čemu su svjedočila djeca. Svaka čast na skretanju teme s trenda rasta nasilja u školama i problema s kojima se nose učitelji i nastavnici na osobni obračun s ravnateljicom škole.

Ravnateljica škole, koja je ujedno i članica našeg adminskog tima, kao i svi djelatnici i učenici škole i posebno napadnuti učitelj, imaju naše puno suosjećanje i podršku.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!