Nacionalni ispiti i druge bajke

Prvi je dan provedbe nacionalnih ispita u hrvatskim osnovnim školama. Idiličnu sliku, bolje reći, privid da je nadležnima stalo do boljitka obrazovanja, narušava samo nekoliko sitnica. Prvo, nacionalni se ispiti provode 3 mjeseca prije kraja nastavne godine. Dio se sadržaja nužnih za ostvarivanje ishoda (lliti starinski dio gradiva) neće stići (kvalitetno ili uopće) obraditi. Drugo, provode se za vrijeme trajanja nastave, pa učenici gdjekad osim pisanja ispita imaju i nastavu u istom danu, a učitelji koji dežuraju za vrijeme dežurstva trebaju zamjenu. Primjerice, učitelj informatike dežura na ispitima, a za to ga vrijeme, stručno ili nestručno, u nekom od razreda u to vrijeme zamjenjuje netko od kolega. Treće, ispiti nemaju ulogu osim dijagnostičke, a budući da i dalje ima mnogo onih koji će predati prazan ispit jer znaju da posljedica nema, ni dijagnostička uloga nije dobro osmišljena.

Problem s organizacijom provedbe ispita već je dugo poznat svakomu čije je radno mjesto u školi, a ne na Sveticama, pa smo tako kao Mreža Nastavnici organizirano još polovinom veljače na sve relevantne adrese poslali upit o načinu provedbe nacionalnih ispita. Posao oko provedbe nadilazi 40-satno radno vrijeme, a ako je nešto prekovremeno, to onda valjda treba i platiti?

To: odgojiobrazovanje@mzo.hr
Cc: 
Bcc: 
Date: Thu, 16 Feb 2023 17:04:05 +0000
Subject: Upit
Poštovani,

s obzirom da se nacionalni ispiti pripremaju punom parom, a ravnatelji 
i koordinatori usklađuju redovni raspored s rasporedom pisanja 
nacionalnih ispita te ispunjavaju aplikaciju za što je utrošeno već 
dosta prekovremenih  radnih sati, a s obzirom da nigdje ne nailazim na 
informaciju, možete li, molim Vas, reći hoće li se prekovremeni rad 
koordinatora i dežurnih učitelja na poslovima provođenja nacionalnih 
ispita honorirati?
Ako niste ovlašteni ili je upit krivo adresiran, oprostite na smetnji 
i molim Vas da me uputite kome da se obratim s upitom.
Srdačan pozdrav,

Odgovora do danas nije bilo, a i kad je stigao, stigao je u dnevnom tisku. MZO, naime, smatra, da se sav taj posao može odraditi u 40 sati tjedno.

Ne znam znaju li u MZO da ne postoji uskršnji zeko, da je Harry Potter samo književni serijal fantastične tematike i da bilokacija i Hermionin vremokret nisu dio temeljnih nastavničkih kompetencija i nastavnih pomagala u hrvatskim školama. Nije bilo nježnijeg načina da im se to priopći, a strahujući za osjećaje MZO-a, do danas su šutjeli i sindikati, pa je tek jedan od njih danas objavio “pripoćenje” u kojemu se spominje plaćanje prekovremenog rada proizašlog iz organizacije i provedbe nacionalnih ispita.

Mreža Nastavnici organizirano

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!