Uskrsnuo je novi problem

Pred Uskrs je MZO odlučilo još jednom pokazati svom resoru koliko ga cijeni i poštuje, a zaposlenima koliko su im bitni. Isplatit će im plaću nakon Uskrsa, 11. travnja. “U čemu je problem?”, zapitat će se slučajni čitatelj ovih redaka.

Kao i svaka dobra priča, i ova ima nekoliko slojeva pozadine koji se trebaju razumjeti kako bi se shvatila problematika. 

Započnimo s datumom isplate prošle plaće. Prošlu plaću MZO je zaposlenima u školstvu isplatilo 9. ožujka. Plaća, prema čl. 50. Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, ne smije biti isplaćena kasnije od 30 dana nakon isplate prošle plaće: 

“Plaća se isplaćuje jednom mjesečno za prethodni mjesec, najkasnije do petnaestog u mjesecu za prethodni mjesec, s time da razmak između dviju isplata u pravilu ne smije biti dulji od 30 dana.”  

To znači da bi trebala biti isplaćena u subotu, 8. travnja – koja je neradni dan. Nikakav problem, može se isplatiti i dan ranije, pogotovo kad se zna da su računovodstva po školama imale spremno sve za plaću još u ponedjeljak ili utorak.

Ali, ne može! Naime, ima jedna sitnica sa središnjim europskim bankarskim sustavom, kojeg je i Hrvatska dio – njima su i Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak neradni dani, tako da tih dana nema direktnih uplata i isplata, jer sustav ne radi.

To nije činjenica koja je iznenadila ljude u Ministarstvu jučer. To se zna najmanje od početka godine. Pa je Ministarstvo onda, kada već ne može isplatiti plaće 7. travnja, na Veliki petak, odlučilo isplatiti ih 11. travnja, u utorak. Trideset i tri dana nakon isplate prošle plaće. I time direktno prekršiti odredbu Temeljnog kolektivnog ugovora.

Za razliku od drugih ministarstava, koja su svojim resorima plaću isplatila u zakonskom roku, u tjednu prije Uskrsa.
Tako su plaću prije Velikog petka dobili: zdravstvo, socijalna skrb, policija, vojska… pa čak i saborski zastupnici. Samo prosvjeta treba za Uskrs stegnuti remen.

Da je MZO jedino ministarstvo koje otvoreno ponižava zaposlene u svom resoru znalo se i prije, ali svako toliko se potrude utvrditi nam gradivo.

Da tri školska sindikata igraju neke svoje igre, pa ni slikom ni rječju ne reagiraju na grubo kršenje Temeljnog kolektivnog ugovora isto malo koga iznenađuje.

A prosvjetari mogu korizmeni post produžiti do nakon Uskrsa, dobro je to za liniju.

I, za dežurne dušebrižnike, ne kmečimo zbog neisplaćene plaće prije najvećeg kršćanskog blagdana, pomirili smo se s time, i okanite se usporedbi s ‘realnim sektorom’. Ovo je ilustracija sad već amblematskog ponašanja našeg Ministarstva prema nama – od ignoriranja i omalovažavanja do komuniciranja preko medija – potpuni nedostatak poštovanja. I na to reagiramo!

Netko zloban i sklon teorijama zavjere bi mogao pomisliti da je ovakav potez MZO odmazda zbog pobune oko uvođenja eksperimentalne cjelodnevne škole ili pomicanje fokusa s činjenice da eksperimentu prijeti propast prije nego li je uopće počeo, skretanjem pozornosti na “prosvjetare koji samo kmeče zbog plaća”. Time nas neće omesti, nisu niprije!

Sretan Uskrs svima (a ne samo njima) žele Nastavnici organizirano.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!