Dora istražuje

Učitelji i nastavnici Hrvatske, gasite fejzbuke i internete jer Dora istražuje. A kad Dora istražuje, to znači da su u opasnosti svi vaši fejzbuk statusi, objave i komentari. Nije isključeno da će upravo vaš komentar postat zvijezda ili lajtmotiv istraživačkog novinarstva Dore istraživačice. Kad ona nabaci ruksak, otvori kartu, usmjeri navigaciju prema nastavničkim fejzbuk grupama i upali kopi pejst funkciju na mobu, znate da je na pomolu ‘vrhunaravni’ primjerak novinarskog istraživanja o obrazovanju u Hrvata.

Ovaj put je hrabra Dora krenula istraživati nepreglednu džunglu odnosa nakladnika i učitelja/nastavnika. Pa je ustanovila da nakladnici (za razliku od Vlade RH?) doslovno drhte pred zahtjevima učitelja svake četiri godine kad krene odabir udžbenika.S druge strane Naš Izvor (podaci poznati redakciji) se pita zašto u zadnje vrijeme Dora i njezina vjerna Čizma tako revno istražuju i nemilosrdno gaze po učiteljima. Jel možda zato što se u novom Zakonu sprema podizanje satnice neposrednog rada učitelja u nastavi, ukidanje pedagoškog standarda i uvođenje cjelodnevne nastave kojima će se dodatno opteretiti učitelje pa je važno da male istraživačice ustanove i javnosti na dnevnoj bazi serviraju da učitelji zapravo autopilotiraju kroz nastavu? Naravno, pod uvjetom da nisu zauzeti ucjenjivanjem i reketarenjem nakladnika.’Neš’ ti posla – bit učitelj’, pomislila je Dora vidjevši PowerPoint prezentaciju za sat Hrvatskog jezika, ‘pa to može svatko’. Predlažemo da Dora svoju hipotezu i dokaže – nek održi ogledni sat. Po savršenoj nakladničkoj pripremi.

Da je Dora prava istraživačica, pitala bi, osim neimenovanih promotora, i učitelje čemu im služe i kako koriste nakladničke materijale (koje su, nota bene, uglavnom i izradili učitelji), možda pretražila Edutorij ili običnom pretragom u pregledniku saznala koliko nastavnih materijala učitelji izrađuju i nesebično međusobno dijele besplatno i odričući se autorskih prava.Prava Dora istraživačica ne bi krala iz zatvorenih nastavničkih grupa.Zato predlažemo, dragi nastavnici, da kod sljedećeg odabira udžbenika na svoje liste zahtjeva uvrstite i jednu PowerPoint prezentaciju za Doru. Npr., o istraživačkom novinarstvu.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!