E, kako e-upisati e-učenika u e-srednju?

Vidimo, nitko ne reagira. Razumijemo, bliži se kraj nastave. I bez toga smo već odavno oguglali na sve i svašta što se stavlja pred nas, a kamoli desetak dana prije čarobna dva tjedna u kojima više nema roditeljskih sastanaka i informativnih razgovora s roditeljima, a kreće povlačenje za rukav za svaku ocjenu, decimalu, bod.

Al’ zato imate Nastavnike organizirano. Pa krenimo redom.

Dragi razrednici osmih razreda, primite našu iskrenu sućut. Umro je i posljedni privid profesionalizma u našoj branši. Naime, Carnetova autentikacijska i autorizacijska infrastruktura, poznatija kao AAI identitet od ove godine nije dovoljna za prijavu razrednika u sustav e-Upisi jer je to vjerodajnica niske razine sigurnosti. Štooooo, kažete vi? Nema problema, ponovit ćemo i oprostite što vičemo: prijava razrednika u aplikaciju e-Upisi koju poslužuje i servisira Carnet NIJE MOGUĆA preko AAI identiteta koji također poslužuje Carnet. Kužite? U Carnetu su toliko dobri da su napravili apdejt aplikacije koji je toliko siguran da ni oni sami više ne mogu unutra.

Najgore od svega je što je ovo većini ljudi, čini se, prošlo ispod radara. Malo su začuđeno pogledali, pa onda slegnuli ramenima i bez riječi izvadili svoje kartice, bankovne tokene i prijatelja Georgea da bez riječi udovolje još jednom bizarnom zahtjevu poslodavca. Ponekad se čini da u prosvjeti imamo kolektivni sindrom zlostavljane žene: sve udarce, šamare, psovke i uvrede zdravom razumu koje nam posao i poslodavac serviraju prihvaćamo pognute glave, šutke i bez propitivanja. Uvjereni da tako mora biti i da je to normalno, a ako i nije, nekako smo mi to skrivili i izazvali. E, pa nismo. Ne, nismo sami krivi. Ne, nismo sami tražili. Ne, nije normalno.

Da su Carnetove vjerodajnice niske razine sigurnosti zna svaki učitelj koji dnevno na Carnetov webmail dobiva basnoslovna nasljedstva od umirućih bogatašica iz Skandinavije koje miješaju rodove i padeže, ali im je Bog rekao da ste dobra osoba. Ili dobiva poruke za ‘trenutno plaćanje’ iz banaka za koje nije ni čuo ili ima priliku voajerski uživati u prepiskama na Yammeru…  do te mjere da učitelj mora navući gumene rukavice, stavit masku i popiti dva normabela kad krene čistit smeće iz inboxa ne bi li došao do roditeljske ispričnice. Jedino gore od ulaska u Carnetov webmail je  tražilica na EMA-i, al to je druga priča.

Ove se godine razrednici osmih razreda u aplikaciju moraju prijavljivati preko sustava e-Građani to jest NIAS-a. Ne samo to, nego se ispostavilo da ni s tim ne mogu ući u aplikaciju dok je ravnatelj ‘ne krsti’ i prokrči put svojim učiteljima. Sve ok, samo su zaboravili jednu sitnicu – o tome obavijestiti ravnatelje. Koji su na kraju ipak saznali preko svojih Whatsapp grupa. Al’, ajde, zanemarimo i to i recimo da ništa od ovog ne bi bilo sporno da kao vjerodajnicu mogu koristiti svoj AAI identitet koji tome i služi. E, šipak! Razrednici osmaša ove godine moraju se prijavljivati svojim osobnim najprivatnijim podatcima koje najbrižnije čuvaju poput bankarskih mTokena, e-Osobne, HZZO podataka, Fininih podataka… i, naravno, Georga.

Nastranu što je to borderline kršenje GDPR-a i potpuno neprofesionalno, razmislite o tome koliko puta se razrednik osmaša prijavljuje u sustav e-Upisa kako bi unio, provjerio sve podatke i pomogao svojim učenicima i njihovim izbezumljenim roditeljima, a onda razmislite o postojanosti i ‘niskoj razini sigurnosti’ Carnetovog sustava pa zbrojite dva i dva.

S druge strane, postavlja se pitanje, ako je AAI dovoljno sigurna za ulazak u e-Maticu i e-Dnevnik, zašto nije dovoljno dobra za ulazak u e-Upisi? U konačnici, zašto se jedino učitelji u cijelom procesu moraju prijavljivati PRIVATNIM vjerodajnicama?!

Mislim, ne bi mi pizdili da nismo ozbiljno zabrinuti za svog frenda Georga. Već je dovoljno istraumatiziran računima za plin i about you košaricama. Kud sad  još i ocjene osmaša? Što je sljedeće? Prebacit će zdravstveni karton učenika na njihove razrednike?

Jedino što još nedostaje, a nadamo se da ovime nikome ne dajemo ideju (kuc-kuc-u-drvo) je webinar na temu “E, kako e-upisati e-učenika u e-srednju?”.

Da zaključimo, e-svašta! dE-odjebite!

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!