Nakon medicinara i srednjoškolski profesori prijete štrajkom!

(RTL) Mihalinec je najavio da će, prihvati li Vlada prijedloge ministra Jovanovića i ne vrati se za pregovarački stol nakon izvještajne skupštine donijeti odluku o stupanju u štrajk.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) najavio je danas da će krenuti u štrajk ako Vlada prihvati prijedlog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o raskidanju Kolektivnih ugovora za zapsolene u srednjem školstvu.

Predsjednik NSZSŠ-a Branimir Mihalinec na konferenciji za novinare rekao je da je ministar Jovanović jednostrano prekinuo pregovore o Kolektivnom ugovoru (KU), a Vladi predložio da jednostrano raskine Koletivne ugovore za zaposlene u srednjem školstvu, ocjenivši takvu Jovanovićevu odluku “politikom spaljene zemlje” zbog koje je sindikat uputio pismo Vladi.

Mihalinec je najavio da će, prihvati li Vlada prijedloge ministra Jovanovića i ne vrati se za pregovarački stol nakon izvještajne skupštine donijeti odluku o stupanju u štrajk.

Podsjetio je da je pregovarački odbor NSZSŠH-a izrazio spremnost na usklađivanje svih članaka Kolektivnoga ugovora koji su na sadržajno istovjetan način ugovoreni u Granskom i Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). “Pregovarački odbor nije se izrijekom protivio ni prijedlogu Vlade da se svi članci KU koji su sadržajno na istovjetan način ugovoreni u Granskom i TKU izbrišu iz Granskoga kolektivnoga ugovora (GKU)”, rekao je Mihalinec dodavši da su i na to pristali pod uvjetom da se zadrže tri članka kojima bi se uredile posebnosti srednjoškolskoga sustava u odnosu na sve ostale javne službe.

Istaknuo je kako se tu radi o posebnostima u definiranju smjenskoga i dvokratnoga rada, dnevnica za službeno putovanje s učenicima i posebnostima naknade troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla.

Po Mihalinčevim riječima Pregovarački odbor Vlade RH bez ikakvih je argumenata i bez davanja prigode Pregovaračkom odboru Sindikata da iznese svoje argumente inzistirao na brisanju svih navedenih članaka bez pregovaranja, obrazlažući to stavom Vlade Republike Hrvatske.

Mihalinec je predsjedniku Vlade uputio pitanje je li stvarno stav Vlade da se brišu svi članci kojima se Vlada obvezuje na socijalno partnerstvo, članci koji se odnose na zaštitu zaposlenika od zlostavljanja i članci koji se odnose na zaštitu profesionalnoga statusa zaposlenika te članci koji reguliraju zbrinjavanje viška zaposlenika kao i odredbi o otežanim uvjetima rada.

Sindikat predlaže Vladi da ne donosi odluku o jednostranom raskidanju Kolektivnih ugovora te da obveže Vladin pregovarački odbor da nastavi pregovore vodeći računa o posebnostima srednjoškolskoga sustava.

Autor: RTL

2 Comments

  1. Uz Mihalinca i SHU, nama u obrazovanju Vlada uopće ne treba, oni sami prave dovoljno štete!

  2. Super uče opet spašavaju državu. Dok se iz dana u dan odmotavaju filmovi s nekim evergreeen glavonjama( mislim na sve vlade od rata naovamo)u glavnim ulogama i milijunima kuna i eura pokradenih iz naših poreza, nekadašnji osmoškolski prvak u borbenim sportovima konačno se sjetio da ima još koja lipa za uzet od ovih bijednika u javnoj prosvjeti, koji mogu raditi bez nadnica za strah odlazeći na ekskurzije( pješice, biciklom ili možda na rolama), bez naknade za prijevoz i naknade za minuli staž(uvijek mladi, kao Dorian Gray). Možda bi i naše škole monetizirali, ali ulagača nema. Prijedlog prvi – ukinimo javne škole pa nek’ nam djeca idu u privatne. Nitko sretniji od djece, roditelja, MZOS-a i AZOO-a – kad platiš školarinu, odmah dobiješ i svjedodžbu, nema žalbi, prijetnji, inspekcija, sve fino i sa stilom. Ili je to možda uvod u posljednju reformu školstva, kojom će se obvezno školstvo svesti na prva četiri razreda tzv. “pučke” škole. Tako će Super Žeki konačno ostvariti san i postati legenda, vrativši nas u doba Marije Terezije.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!