“Zašto sam odlučila reći ‘Zbogom’ Hrvatskoj?”

Na portalu E-Međimurje objavljeno je potresno pismo profesorice hrvatskog jezika i književnosti koje se dobrim dijelom dotiče i obrazovnog sustava. Naime, i uz diplomu, aktivno znanje engleskog, njemačkog i slovenskog, visoku računalnu pismenost, ne može naći posao u Hrvatskoj i nakon 350 poslanih molbi i obavljenih razgovora.

Živi u Prelogu i javljala se na natječaje u Čakovcu, Varaždinu, Koprivnici, Murskom Središću, Zagorju… “no govorili su mi da ne mogu dobiti posao jer nisam iz tih mjesta – prednost imaju oni koji žive u tim mjestima i u tim krajevima, pa makar bili bez radnog iskustva i bez potrebnog obrazovanja. Tako su mjesto profesora hrvatskog jezika dobivale učiteljice razredne nastave, učiteljice likovne kulture ili geografije, sve s objašnjenjem ‘One žive bliže’.” No, ni na “bližem” mjestu nije imala sreće: “Onda sam se javila na nekoliko natječaja u Prelogu. Umjesto mene ili ostalih osoba iz Preloga, posao su dobivali ljudi iz Varaždina, Čakovca, Svetog Martina na Muri, pa čak i Zagreba.”

Dva ili tri puta se žalila na ishode natječaja, prijavljivala ih prosvjetnoj inspekciji, no do danas nije dobila ni jedan odgovor o tome kako je inspekcija prošla.

“Kako bih zaradila barem nešto”, kaže, “davala sam poduke iz hrvatskog jezika za maturante. Sva im ‘čast’, znali su sve Cecine pjesme i stihove, no nisu mi mogli izrecitirati ni Voćku poslije kiše, niti mi reći tko je napisao tu pjesmu. Polovica njih nije razlikovala č i ć, a druga polovica je mislila da je ‘celeb’ sasvim normalna hrvatska riječ. Sramota, no drugo ne mogu ni očekivati od njih kad im je hrvatski predavala učiteljica likovnog, a kasnije su znanje upijali preko moralno i etički sumnjivih emisija, spotova, pjesama i filmova koji nemaju veze sa stvarnošću, barem ne našom.”

Pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!