“Mikro reforma” školstva: previše petica vraća prijemne ispite u srednje škole

(Novi list) Ako ministar obrazovanja Željko Jovanović posluša savjet nastavnika, u srednje bi se škole već od jeseni mogli vratiti prijemni ispiti. Ova je ideja jedna od osam točaka tzv. mikro-reforme što je novom ministru predlažu nastavnici, a koje bi se – kako tvrde – mogle uvesti već u školskoj godini 2012/2013., bez ikakvih financijskih troškova i uz bitno podizanje kvalitete nastave.

Postojeći je sustav upisa u srednje škole, upozoravaju autori mikro-reforme, na rubu blokade jer svake godine sve više učenika završava sedmi i osmi razred s peticama. Zbog hiperinflacije odlikaša, pri upisu u srednje škole postalo je nemoguće napraviti normalnu selekciju, pa su neke škole koje su u vrijeme upisa najviše na udaru već bile prisiljene proširiti krug predmeta koje boduju za upis.

– Hvalevrijedno je nastojanje prosvjetnih vlasti da uvedu »državnu malu maturu«. Međutim, riječ je o dugoročnom projektu i smatramo da bi ponovno uvođenje prijemnih ispita poslužilo kao prijelazni period, kao priprema i navikavanje nastavnika, roditelja i učenika na činjenicu da je znanje, a ne ocjena, ono čemu treba težiti – objašnjava Dalibor Perković, profesor fizike i jedan od autora »mikro-reforme«. U prijelaznom periodu prijemne bi ispite uvele samo one škole koje to žele. Rezultat na prijemnom ispitu nosio bi 60 posto bodova, a ostatak ocjene iz osnovne škole, obavezno bi se provjeravalo znanje hrvatskog jezika i matematike, a bodovi s prijemnog bi se mogli prenositi u drugu školu.

Osim polaganja prijemnog ispita, osmaši bi ponovno dobili i pravo prijave u više srednjih škola. »Odluka da učenici mogu prijaviti samo u jednu školu administrativna je i birokratska, nije utemeljena ni na kakvim stvarnim razlozima i nanosi štetu velikom broju učenika koji su u takvom sustavu prisiljeni kalkulirati svojom budućnošću«, upozoravaju nastavnici.

U školskom sindikatu »Preporod« smatraju da je uvođenje prijemnih ispita u srednje škole vatrogasna mjera koja može poslužiti privremeno. Ipak, ističe Željko Stipić, predsjednik sindikata, ključno je vratiti dignitet ocjeni i ocjenjivanju.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!