Ravnateljica OŠ Bijaći učitelje sili da ju podrže, kako bi ‘do penzije’ bila ravnatelj

(Dnevno.hr) Cirkus u osnovnoj školi u Kaštel Novome se nastavlja. Nekoliko učitelja upozorilo nas je na činjenicu da ravnateljica Jadranka Šošić preko svojih ljudi u školi, ali i izvan nje, prikuplja potpise potpore svojem liku i djelu, kako bi tom peticijom na koncu kod novog ministra ishodila šesti uzastopni mandat ravnateljice.

Zanimljivo je da bi se u isto vrijeme ambicioznom ravnateljicom, poznatoj po izjavi ‘Ako krenem povlačiti svoje veze, trest će se cijela Europa’, trebali baviti i djelatnici PU Splitsko-dalmatinske, kojima su prijave protiv Jadranke Šošič proslijedile Pravobraniteljica djece Mila Jelavić i prosvjetna inspektorica Lidija Vukasović.

S peticijom upadaju na sat i prekidaju nastavu

– Osobe koje je zadužila da prikupljaju potpise, ovih dana upadaju na satove, prekidaju nastavu te traže od učitelja da se potpišu. Većina na kraju popusti, iako se mnogi ne slažu s tekstom ispod kojeg ostavljaju potpise. Jednostavno hoće imati mira i boje se osvete. Kolegicama koje nisu htjele potpisati ravnateljica je prijetila riječima ‘da će vidjeti kakvu će sljedeće godine imati satnicu’, te da ‘odsad paze što rade, jer će im pratiti svaki korak’. Zbog takvih prijetnji i manipulacija atmosfera u školi je doslovce bolesna – ispričalo nam je nekoliko učitelja OŠ Bijaći, koji su molili da im imena ne spominjemo.

Zemunik: Nadam se da će ministar Jovanović vidjeti o čemu se radi

– I osobno sam dobila takve informacije. Čula sam da potpise traže i od učitelja koji na dan-dva mijenjaju kolege koji su na bolovanju, a imam informaciju da potpise potpore prikupljaju i neki roditelji djece koja pohađaju tu školu – ističe pak Tinka Zemunik, predsjednica dalmatinske podružnice Sindikata hrvatskih učitelja, te dodaje da se ona ipak nada da će novi ministar Željko Jovanović, prije nego odluči o produljenju mandata Jadranke Šošić, temeljito proučiti dokumentaciju koja mu je proslijeđena.

– Poslane su mu informacije o uvođenju (nezakonite) trošarine u školu, kao i podaci o zapošljavanju u toj školi. Nadamo se da će ministar sve to pročitati i na osnovu toga donijeti ispravnu odluku – pomalo diplomatski zaključuje Tinka Zemunik.

Roditelji koji su zbog brojnih traumatičnih iskustava svoju djecu ispisali iz te škole, puno su izravniji.

Izmanipulirani roditelji prikupljaju potpise potpore

– Imam informacije da je nekim roditeljima svašta obećala: jednoj mami posao u novoj školi, zbog čega pojedini roditelji prikupljaju potpise potpore ravnateljici od drugih roditelja. Isključivo na osnovu takvih manipulacija ona se i održala dvadeset godina na mjestu ravnateljice. Otkrili smo, u međuvremenu, da je Ivan Ivanda, načelnik splitskog Odjela prosvjetne inspekcije, godinu dana u ladici držao našu prijavu u kojoj smo ga upozoravali na ubiranje nezakonitih trošarina u školi te na mobbing koji već godinama provodi ravnateljica Šošić. Umjesto da navode iz prijave istraži, on ju je spremio duboko u ladicu, štiteći tako problematičnu ravnateljicu zbog koje smo ja i još neki roditelji bili prisiljeni svoju djecu ispisati iz OŠ Bijaći – ističe Ivanka Grabovac, majka dvoje bivših učenika te škole.

A na pitanja ‘Kako u nadležnom ministarstvu komentiraju činjenicu da ravnateljica Šošić uz prijetnje prikuplja potpise potpore’, te ‘Hoće li ministar, unatoč svim prijavama i pritužbama, Jadranki Šošić potvrditi šesti uzastopni mandat ravnateljice škole Bijaći’, iz Ministarstva obrazovanja nismo dobili odgovore.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!