“Ministre, vratite prijamne za upis u srednju školu!”

(Slobodna Dalmacija) Vratite prijamne ispite za upis u srednje škole! Glavni problem hrvatskog školstva u posljednjih 20 godina otkad su ukinuti prijamni jest što se ne uči da se nauči, nego za ocjenu – poručuje to srednjoškolski profesor fizike iz Zagreba Dalibor Perković, koji je ovih dana taj zahtjev i službeno uputio Željku Jovanoviću, ministru znanosti, obrazovanja i sporta. Perković, kojega podupire i Hrvatska udruga nastavnika, smatra kako prijamne ispite kao način selekcije prigodom upisa u srednje škole treba uvesti već od ove godine.

– Za daljnje školovanje bitno treba biti znanje, a ne ocjena. Varanje, muljanje, pritisci roditelja na nastavnike, zvanje prosvjetne inspekcije, svemu tome učenici pribjegavaju za višu ocjenu – upozorava Perković, dodajući kako je to dovelo do pada kvalitete obrazovanja.

Stoga predlaže da se s promjenama, poput uvođenja prijamnih, krene odmah, a za to, kaže, Ministarstvo ne treba poduzimati nikakve posebne korake osim dopuštenja školama koje to žele da prijamne i provedu. Također, predlaže da se učenicima omoguće prijave na više srednjih škola istodobno.

– Pohvalno je što prosvjetne vlasti razmišljaju o uvođenju male mature, no to je dugoročan projekt – tvrdi Perković.

– Sve prijedloge koji nam stižu uzimamo u razmatranje, pa tako i ovaj o povratku prijamnih ispita. No, potrebno je čuti mišljenja svih ljudi iz sustava i tek kada sagledamo sve aspekte, donijet ćemo rješenja – kaže Marija Lugarić, zamjenica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!