Prosvjetna inspekcija predložila razrješenje 14 ravnatelja jer su kršili zakon

(MZOS) Dolaskom na mjesto ministra zatekao sam umreženi sustav u kojem nije bilo važno poštovati propise i zakone. U takvome umreženom sustavu u kojem je tzv. običajno pravo postalo pravilo, a ne iznimka, obrazovni sustav koji je temelj stvaranja piramide znanja, društva utemeljenog na znanju i društva jednakih šansi, postao je upravo suprotno. Time se djeci slala pogrešna poruka te im je na taj način neizravno rečeno da ne trebaju preskakati ljestvicu, nego se samo mogu provući ispod nje. Neke se stvari ne mogu promijeniti, no ono što se sigurno može je uvođenje reda – poručio je ministar dr. sc. Željko Jovanović s konferencije za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati inspekcijskog nadzora provedenog u srednjim školama.

Nakon otkrića kaštelanskog slučaja, po nalogu ministra, inspekcija je obišla 118 srednjih škola. U njih 27 (23%) utvrđeni su propusti pri provedbi upisa. Većina nepravilnosti otklonjena je već tijekom nadzora, a posvuda gdje je utvrđeno svjesno kršenje propisa pogodovanjem pojedinim kandidatima i poglavito upisivanjem učenika koji nisu zadovoljili minimalni propisani bodovni prag za upis određenog programa, izdavani su obvezni prekršajni nalozi, a odgovorna osoba, odnosno ravnatelj, predložena je za razrješenje. Prosvjetna inspekcija predložila je razrješenje 14 ravnatelja, od čega je njih devet (9) već razriješeno dok se za preostalih pet (5) ravnatelja čeka odluka školskog odbora.

Ministar je rekao kako je inspekcija predložila za razrješenje zbog grubog kršenja zakona Petra Vrbanića, ravnatelja Srednje škole “Braća Radić”, Kaštel Štafilić – Nehaj; Jozu Bešlića, ravnatelja Poljoprivredno-prehrambene škole Požega; Božu Pavlovića, ravnatelja Zdravstveno-veterinarske škole A. Štampara u Vinkovcima; Gordanu Dragušicu, ravnateljicu I. gimnazije Osijek; Igora Marača, ravnatelja Tehničke škole za strojarstvo i brodogradnju u Rijeci; Mariju Mačešić, ravnateljicu Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci; Antona Babića, ravnatelja Strukovne škole Pula; Damira Jakšića, ravnatelja Prirodoslovne škole Karlovac; Roberta Erdeljca, ravnatelja Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac; Zdravka Saboleka, ravnatelja Srednje škole Koprivnica; Dušanku Novak, ravnateljicu Ekonomske i trgovačke škole Čakovec; Marinelu Labaš, ravnateljicu Škole za medicinske sestre Vrapče u Zagrebu; Nadu Stanić, ravnateljicu Ugostiteljsko-turističkog učilišta u Zagrebu te Veroniku Javor, ravnateljicu zagrebačke XV. gimnazije. Do sada je prema ministrovim riječima razriješeno devet ravnatelja, od toga njih sedam odlukom ministra, a dvoje odlukom školskog odbora. U dva slučaja inspekcija nije mogla predložiti razrješenje ravnatelja jer je jedan otišao u mirovinu (ravnatelj Zdravstvenog učilišta u Zagrebu), a drugi je sporazumno prekinuo radni odnos na vlastiti zahtjev (ravnatelj Ekonomske škole u Rijeci).

Mihaela Adamović Radolfi, načelnica Samostalnog sektora za inspekcijske poslove, istaknula je kako je prijedlog za razrješenje vrlo ozbiljna sankcija te je prosvjetna inspekcija toj mjeri pribjegavala isključivo u ekstremnim slučajevima.

Razrješenje se ne predlaže u svakom slučaju kada se utvrdi da ravnatelj ne postupa po propisu, već samo onda kada je riječ o svojevrsnom kršenju propisa koji izaziva izravne posljedice. Za razrješenje su, u konkretnim slučajevima, predloženi ravnatelji koji su izravno odgovorni za upis učenika: mimo propisanoga natječajnog postupka i ispod propisanoga minimalnoga bodovnog praga. Takvim su upisima pojedini ravnatelji ne samo povrijedili propis, već su počinili bitnu povredu postojećeg sustava upisa koji se temelji na natječajnom postupku u kojemu se svi kandidati trebaju ravnopravno natjecati za slobodna upisna mjesta te na uspjehu u završnim razredima osnovne škole kao bitnom kriteriju razredbenog postupka – rekla je Adamović Radolfi.

Rezultati inspekcijskog nadzora još su jedan od dokaza kako je potrebno uvođenje e-upisa za školsku godinu 2013./2014., čime bi se ovakve situacije u budućnosti izbjegle, a učenicima omogućile jednake šanse prilikom upisa u srednje škole – rekao je ministar Jovanović.

Ministar se osvrnuo i na nedavne događaje na Policijskoj akademiji gdje je utvrđeno kako je velik broj diplomskih radova plagijat.

Ne može se dogoditi da se za plagijat kaže kako je to kompilacija, zato i jesmo tu gdje je jesmo – rekao je ministar.

Najavio je kako je će nakon provedenog upravnog nadzora na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a zbog opravdanih sumnji da je bilo zloporabe položaja i ovlasti, zatražiti postupanje nadležnih tijela.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!