Četiri sindikata okupljena u Maticu hrvatskih sindikata napustila sastanak s Vladom

(Večernji list) Prvi pravi pregovarački sastanak – tako je drugu rundu pregovora sindikata koji zastupaju 180.000 zaposlenih u javnim službama nazvao čelnik Školskog sindikata Preporod, Željko Stipić, koji je pred javnost izašao nakon gotovo četiri sata iza zatvorenih vrata. Pomirljivi tonovi sedam sindikalnih vođa nagovještavaju da će se u petak, 30. studenog, za kada je zakazan novi sastanak, ugovoriti okvir novog Temeljnog kolektivnog ugovora po kojem bi veći dio sindikata ipak pristao na odricanje od dvije božićnice, regresa u 2013. te drugačije isplate jubilarne nagrade i naknade za prijevoz.

Četiri sindikata okupljena u Maticu hrvatskih sindikata napustili su sastanak s Vladom. Naime, oni su tijekom dana podnijeli podnesak Općinskom sudu u Zagrebu u kojem traže privremenu mjeru zaustavljanja pregovora dok se ne odluči o tužbi predanoj prije osam dana u kojoj tvrde da je TKU otkazan nelegalno.

– Tužno je da pregovarački odbor sindikata ne može funkcionirati jer imamo jedinstven slučaj u Europi da sindikati stoje na Vladinoj strani. Spremni su bianco potpisati sve što Vlada hoće. Zato se nadam se da ćemo srušiti Zakon o reprezentativnosti koji je Vlada donijela da razbije sindikalnu scenu – poručio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjem školstvu.

Maksimalna ušteda – 1,5 milijardi kuna

Ipak, akcija Matice ne znači puno, osim u slučaju sudske potvrde njihova stava o nezakonitom otkazivanju ugovora, jer prema Zakonu o reprezentativnosti samo jedan potpis na TKU i aneks tog ugovora automatski znači i mogućnost “proširene primjene” na sve javne službe. Ipak, dogovor o novom TKU-u ne znači da će se zaista i provesti uštede. Dogovorenim bi se moglo uštedjeti maksimalno 1,5 milijardi kuna (625 milijuna kuna za dvije božićnice, oko 312 milijuna kuna za regres, 80-tak milijuna kuna za jubilarne nagrade i oko pola milijarde kuna na naknadi za prijevoz), ali samo ako se na vrijeme usklade granski kolektivni ugovori s TKU-om, odnosno aneksom ugovora koji definira pristanak na uštede. A granskih je ugovora šest, za svaku djelatnost pojedinačno i oni se moraju uskladiti s TKU-om u roku od 30 dana. Čak i da se potpiše TKU do kraja mjeseca studenog, to znači da bi se jedna božićnica svakako morala isplatiti ako sindikati ne potpišu izmjene granskih ugovora do 21. prosinca, što nemaju obvezu napraviti.

Tu nastupaju problemi jer se pregovarački odbori sastavljaju drugačije nego za TKU, a tek je u tijeku prebrojavanje sindikata koje je temelj za reprezentativnost u pregovaranju za granske ugovore. A na tim pregovorima ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić mora pronaći način za uštedu, uz navedenih 1,5 milijardi, dodatnih 800 milijuna kuna.

Otvaranje procesa oko pariteta

– Kao što smo najavili u granskim ugovorima postoje ugovoreni dodaci na plaću koji se akumuliraju, a i plaće se obračunavaju na razne načine. To će biti predmet pregovora i razgovora – poručio je ministar Mrsić kojeg istovremeno s tim pregovorima čeka i otvaranje procesa oko Sporazuma o plaćama, takozvanih pariteta koji bi, ako se ne postigne dogovor, proračun opteretili sa 1,6 milijardi kuna. A kad se dirnulo u granske ugovore, ni predstavnici sedam sindikata koji su ostali do kraja sastanka nisu više bili kooperativni kao u razgovoru o TKU-u.

– Ukidanje dodatka od 3,5,7 ili 9 posto zaposlenima u osnovnom školstvu bila je i nesretna i nespretna odluka Vlade, koja trajno opterećuje odnose sa sindikatima. Dodataka u školstvu nema 300, a i sa svim tim dodacima plaće su u prosvjeti niže 500 kuna u odnosu na prosječnu plaću u državi. Prostora za uštede u osnovnom i srednjem školstvu nema – istaknuo je Stipić koji je u pregovorima za TKU za zaposlene s najnižim primanjima ishodio isplatu naknade za prijevoz na početku, a ne na kraju mjeseca.

Inače, novi obračun isplate naknade donio je 50 posto manje troškove u proračunu na toj stavci pa je tako u listopadu 2012. isplaćeno u državnim službama 31 milijun kuna, umjesto 71 milijun kuna iz istog mjeseca 2011. I Spomenka Abveršek, čelnica sindikata zaposlenih u zdravstvu, koju Matica proziva za pretjeranu sklonost Vladi, reterirala je na spomen granskih ugovora.

– Meni nije toliko aktualna naknada za prijevoz koliko božićnica. Mora se pronaći modus po kojem će svi granske ugovore prilagoditi TKU-u da se ne bi dogodilo da moj član ne dobije božićnicu, a član neke druge djelatnosti na kraju dobije – kazala je Abveršek.

Pregovarat će i s crnim vragom

Matica Hrvatskih sindikata drži nepravednim da manjinski sindikati imaju jednaka prava kao oni koji zastupaju dvije trećine zaposlenih u javnim službama.

– Brojnost članstva je 61.000 naprama 40. 000 u našu korist. Sindikat učitelja ima više članova od šest sindikata zajedno – kazao je Zvonimir Laktašić. On zastupa 28.108 članova, i kaže da će ‘pregovarati i sa crnim vragom, ako im daju normalne uvjete’.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!