Je li Pavo Barišić ministar, lopov ili i jedno i drugo?

(RTL) autor: Zoran Šprajc

Ako ukradete iz kioska sto kuna, to bar znamo, onda ste lopov. Ali isto tako ste i lopov ako nekome ne isplatite plaću, jer ste mu ukrali njegov rad, lopov ste ako dobavljaču ne platite robu, jer ste onda ukrali tu robu. Lopov ste i ako prepišete nečiji znanstveni rad i objavite ga kao svoj. Jer ste ukrali nečiji tuđi rad, znanje i pamet. Zato danas nije pitanje je li ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić plagijator. Nego je pitanje je li danas u hrvatskoj Vladi kao ministar sjedi jedan lopov.

Najviše tijelo hrvatske akademske zajednice za takva lopovska pitanja, Odbor za etiku u znanosti, kojeg je osnovao Hrvatski Sabor utvrdilo je da prof.dr. Pavo Barišić jest plagirao dijelove tuđeg rada, drugim riječima da je ministar Pavo Barišić – lopov.

U svakoj drugoj zajednici nakon toga bi se nešto moralo dogoditi.

Ali u hrvatskoj lopovskoj zajednici, a to smo svi mi, da budemo pošteni, ne događa se ništa osim – akademske rasprave o lopovluku.

Tako da na kraju ovog dana nitko više ne zna je li Pavo Barišić ministar, je li lopov ili je i jedno i drugo.

5 Comments

  1. Ispada da se više ne smije imati povjerenja ni u koga jer tko god bilo što piše vjerojatno koristi tuđe riječi,misli, tekst. Opća sumnja u svakoga je karakteristika totalitarizma – širenje nepovjerenja i straha od napisane riječi baš krasno sterilizira mozak. Dekadencija humanizma!

    1. otkud kolega ovakva generalizacija i zamjena teza? pravo pitanje je gdje je kraj i ima li uopće kraja uništavanju školstva? zašto se političke elite uporno trude da za ministre obrazovanja postavljaju najgore što imaju?pa tog čovjeka je sanaderova vlada smijenila jer je nešto muljao s putnim računima. koju poruku šaljemo djeci? prepisuj, muljaj i dogurat ćeš do ministra.nisam već dugo bio ovako tužan. prestrašno..

    2. Ne radi se o nepovjerenju nego o od strane ovlaštenog tijela dokazanom plagiranju.
      Samo je falilo da u Vaš odgovor ubacite komunizam. Da ste imali malo više hrabrosti da napišete ono što stvarno mislite primili bi Vas na neku bolju funkciju u HDZ-u.
      Super mi je i kako ste prokazivanje lopova proglasili nehumanim.

  2. Kolega Ivica ja bih raspravu vodio argumentima, a ne etiketiranjem. Ovdje situacija nije baš tako jasna kako Vi to govorite. Ako će te realno stvari sagledati jednao tijelo koje je imenovano od strane SDP-ove Vlade je donijelo odluku, iako to nije u njegovom dijelokrugu. Matični fakultet i zagrebački fakultet donijeli su posve drugačiju odluku, a iza njih je stao Retorski zbor. Situacija i nije baš tako jasna kako Vi govorite. Što se tiče mojih političkih uvjerenja i koga ja podržavam to je moja osobna stvar. Mješanje u te stavove je čak i nepristojno. Ono što je pristojno, je prihvatiti rezultate demokratskih izbora i na argumentirani način kritizirati demokratski izabranu vlast. Ljudska zavist uvijek proizlazi iz nemoći.

    1. kolega, barišić se javno ispričao stvarnom autoru plagiranog dijela svojega rada čime je de facto priznao plagijat. imputirati đikiću da je sdp-ov igrač je s one strane pameti. ostavite se politiziranja kad je jasno da je ministar katastrofa za školstvo kao što je bio i jovanović, pa i prije njega fuks da sad ne idem dalje u prošlost. konkurencija za najgoreg ministra obrazovanja u povijesti je žestoka. na žalost, za najboljeg ministra samo je jedan kandidat-vlatko pavletić.

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!