Ministarstvo odgovorno što ravnatelji škola protuzakonito obnašaju dužnosti

(Večernji list) Iako su ih po važećem Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi od jučer morali imati, nijedan ravnatelj škole u Hrvatskoj nema licenciju. Odgovornost za to ne snose oni, nego mjerodavno Ministarstvo obrazovanja koje nije na vrijeme izmijenilo postojeći zakon, odnosno prolongiralo rok za licenciranje ravnatelja.

Kao što se zna, taj rok je već jednom prolongiran jer se kasnilo s pripremom uvođenja licencija, a tek prije nekoliko dana stručna radna skupina predložila je model licenciranja ravnatelja, kojim se, među ostalim, predlaže i specijalistički studij. Ravnateljima nije jasno zašto Ministarstvo nije na vrijeme promijenilo zakon i ponovno odgodilo licenciranje.

– Odluka o licenciranju bila je ishitrena jer Vlada koja ju je donijela nije učinila ništa da se licencije uvedu, osim što je u zakonu napisala tu jednu rečenicu da ih moramo imati – prokomentirao nam je jedan od ravnatelja, naglašavajući da je cijela priča s licenciranjem ravnatelja u “maniri nezrelih poslodavaca koji svoje podanike drže u strahu”.

U Ministarstvu kažu da svi ravnatelji ostaju na svojim mjestima, a oni kojima mandat istekne prije promjene Zakona o odgoju i obrazovanju, dužnost će obnašati kao vršitelji dužnosti.

1 Comment

  1. Ovaj bi naslov bio naglašeno aktualan i istinit i da nema cijele ove zbrke s licencama!

Comments are closed.

Podijelite ovo

Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima!